Sredin namig za kosilo: Pražen riž z zelenjavo, kokosom in jajcem

Potrebujete veliko globoko ponev ali vok. Priprava traja zgolj 10-15 minut, čas kuhanja pa vam bo vzel še 10 minut.

Objavljeno
20. december 2016 16.47
Mojca Koman
Mojca Koman
Sestavine:
  • 4 žlice olja
  • 6 jajc
  • 4 stroki česna
  • večji por
  • 2 večja rdeča korenčka
  • večji rumen korenček
  • 5 listov toskanskega ohrovta
  • žlička soli
  • 50 g kokosovih kosmičev
  • 3 skodelice kuhanega rjavega riža
  • 4 žlice sojine omake
  • sok limone ali limete
  • žlica naribanega suhega ingverja ali nariban košček svežega
  • žlica medu
  • 2 žlički koruznega škroba


Priprava:

  1. Korenček očistimo, narežemo na palčke, por narežemo na rezine. Ohrovtu odstranimo steblo, ga narežemo na trakove in prihranimo posebej. Česen stremo. Jajca v posodici razžvrkljamo. Limoni stisnemo sok.
  2. Vok segrejemo do točke, ko vodna kapljica zapleše. V vok damo žlico olja in vlijemo jajca. Ko jajca zakrnejo, jih razkosamo in preložimo v globoko skledo.
  3. V ponev damo novo žlico olja in zelenjavo, razen ohrovta, in pražimo, da se zelenjava na zunaj zapeče, sredica pa ostane hrustljava. (To je bolje narediti v dveh delih, da se zelenjava res praži in Posebej zmešamo sojino omako, sok limone, med in koruzni škrob.
  4. Na zelenjavo damo rezance ohrovta in pražimo dalje 2 minuti, nato vso zelenjavo iz ponve stresemo v skledo k jajcu.
  5. V ponvi na olju popražimo kokosove kosmiče, da pozlatijo. Dodamo kuhan riž in ga pražimo 3 minute, da se segreje.
  6. Zdaj v ponev vrnemo vso zelenjavo in jajca, vmešamo omako in takoj ponudimo kot samostojno jed s solato.