Sredin namig za kosilo: Testenine v grahovi omaki z lososom

Ne pozabite na limono, ki dodobra zaokroži okus. Priprava traja 5, čas kuhanja pa še 15 minut. Dober tek.

Objavljeno
17. maj 2017 08.40
Mojca Koman
Mojca Koman
Sestavine:

  • večja čebula
  • 400 g oluščenega graha
  • sol, strok česna, eko limona
  • oljčno olje
  • parmezan
  • 500 g testenin
  • 300 g svežega lososa

Priprava:

  1. V velik lonec nalijemo vodo za testenine in jo pristavimo.
  2. V drugo posodo nalijemo 4 dl vode in jo začnemo segrevati. Ko zavre, jo solimo in vanjo položimo lososa. Kuhamo 5 minut, nato vzamemo iz vode, vodo prihranimo.
  3. Čebulo narežemo in stresemo v ponev. Dodamo grah, žlico olja in hitro popražimo, nato zalijemo z lososovo vodo. Odkrito kuhamo 5-10 minut, da se grah zmehča.
  4. Medtem krop v velikem loncu solimo in zakuhamo testenine.
  5. Polovico kuhanega graha prihranimo, preostalo pretlačimo v pire, nato prihranjeni grah vrnemo v omako.
  6. Česen stremo in z njim začinimo omako. Dodamo lupinico limone, nato sok limone in omako solimo po okusu.
  7. Kuhane testenine odcedimo in stresemo v grahovo omako. Dodamo še razkosanega lososa, krepko pomešamo, po potrebi prilijemo zajemalko vode od testenin in takoj postrežemo s parmezanom in solato iz češnjevega paradižnika, mlade čebule in kroglic mocarele.


Namig: Res je, grah je vedno na voljo v trgovini zamrznjen, kar je elegantna izbira. Ampak najbolj slasten je mladi grah, ki ga ta čas najdemo na tržnicah v strokih. Zares sladek, hitro skuhan, pravzaprav zelene kroglice lahko pojeste kar surove. Luščenje je praviloma velika zabava za otroke - le zakaj jim ne bi tega privoščili? Kupite kar kilogram graha - nekaj ga bo za danes, preostanek pa za jutri in še kak dan zatem.

Če danes niste kuharsko navdahnjeni, na spletni strani gostilne.delo.si poiščete gostilno zase.

Naložite lahko tudi aplikacijo za iOS ali Android.