- večja čebula
- 400 g oluščenega graha
- sol, strok česna, eko limona
- oljčno olje
- parmezan
- 500 g testenin
- 300 g svežega lososa
Priprava:
- V velik lonec nalijemo vodo za testenine in jo pristavimo.
- V drugo posodo nalijemo 4 dl vode in jo začnemo segrevati. Ko zavre, jo solimo in vanjo položimo lososa. Kuhamo 5 minut, nato vzamemo iz vode, vodo prihranimo.
- Čebulo narežemo in stresemo v ponev. Dodamo grah, žlico olja in hitro popražimo, nato zalijemo z lososovo vodo. Odkrito kuhamo 5-10 minut, da se grah zmehča.
- Medtem krop v velikem loncu solimo in zakuhamo testenine.
- Polovico kuhanega graha prihranimo, preostalo pretlačimo v pire, nato prihranjeni grah vrnemo v omako.
- Česen stremo in z njim začinimo omako. Dodamo lupinico limone, nato sok limone in omako solimo po okusu.
- Kuhane testenine odcedimo in stresemo v grahovo omako. Dodamo še razkosanega lososa, krepko pomešamo, po potrebi prilijemo zajemalko vode od testenin in takoj postrežemo s parmezanom in solato iz češnjevega paradižnika, mlade čebule in kroglic mocarele.
Namig: Res je, grah je vedno na voljo v trgovini zamrznjen, kar je elegantna izbira. Ampak najbolj slasten je mladi grah, ki ga ta čas najdemo na tržnicah v strokih. Zares sladek, hitro skuhan, pravzaprav zelene kroglice lahko pojeste kar surove. Luščenje je praviloma velika zabava za otroke - le zakaj jim ne bi tega privoščili? Kupite kar kilogram graha - nekaj ga bo za danes, preostanek pa za jutri in še kak dan zatem.
Če danes niste kuharsko navdahnjeni, na spletni strani gostilne.delo.si poiščete gostilno zase.