Svet na krožniku: Pristna lepota

Ni vam treba vedno paziti, kaj pojeste, da si ne bi pokvarile linije. Zavedajte se, da je lepota relativna in odvisna od opazovalca.

Objavljeno
30. marec 2016 15.17
Margarita Candelaria
Margarita Candelaria

Pa začnimo tokrat kar z receptom.

Ocvrta svinjska potrebušina

potrebujemo:

pol kilograma svinjske potrebušine

2 lovorjeva lista

1 česen

ščepec soli in popra

2 šalici olja za cvrtje

in za omako:

3 jušne žlice kisa

2 jušni žlici sojine omake

nasekljana čebula

zelen čili, če ste ljubitelji pekočega

Svinjsko potrebušino kuhajte eno uro s soljo, poprom in lovorjevima listoma. Ko je kuhana, jo čez noč postavite v zmrzovalnik, kar kožo ohrani hrustljavo, ko jo ocvrete naslednji dan, meso znotraj pa bo sočno. Za omako zmešajte vse sestavine in po potrebi dodajte sol in poper. Lechon kawali je popolna spremljava zelenjavi iz voka ali dušeni zelenjavi z rižem. Gostota različnih jedi v kombinaciji je idealna in je lahko popoln filipinski obrok.

***

Da, prav ste prebrali! Mastnemu, hrustljavemu, zdrizastemu receptu sem nadela zelo eleganten naziv. Ta glavna jed, ki jo spremlja moja najljubša dušena zelenjava z ostrigovo omako in beli riž, je moja in mamina nebeška poslastica po dolgem in stresnem dnevu v službi. Z obraza nama lahko razberete, da je lechon kwavali, ki sva ga pripravili, mehak in hrustljav.

V trenutku, ko uživava hrustljavo meso, pomočeno v omako, ki odstrani priokus maščobe in doda eksotičen okus, zaslišiva očeta in mlajšega brata reči »naša nutricionistka napada svinjino«. Priznam, to je, kot bi videli svojega zdravnika kaditi. In nekaj trenutkov po tem sem zares imela slabo vest. Toda, kot zmeraj, je bil moj alibi, da nas »hrana ne le nahrani, temveč ima tudi družbene, kulturne, pomirjujoče, čustvene, frustrirajoče, strastne in vse možne komponente«, ki si jih lahko izmislim.

Toda vse je res, kar verjemite mi! Večina deklet, predvsem zdaj, ko prihajajo topli dnevi, noče jesti tega, češ da ni del njihove »diete v sezoni kopalk«. Morda zato, ker »ne bo prispevalo k ohranjanju ploskega trebuščka«? Če pa se ne spraviš v tiste kopalke, pač nisi lepa.

V prejšnjem mesecu, ko praznujemo mogočnost vseh žensk v vseh delih sveta, sem razmišljala o besedi, ki nam je, ženskam, zmeraj predstavljala skrb. Beseda »lepota«. Beseda, ki lahko nadane nasmešek na lice vsake. Ko sem bila v moji državi, na čudovitem in pisanem otočju Filipinov, nisem dosegala lepotnih standardov: svetla koža, povprečna višina, vitka, toda ne preveč vitka, ravni lasje, brez napak, inteligenta in nežna. Toda ko sem prišla v Italijo, sem bila izredno presenečena, ko sem ugotovila, da tu bolj cenijo mojo čudovito rjavo kožo in mehko telo. Presenečenje! Nekomu sem se prvič zdela lepa. Po teh razlikah sem sklepala, da je definicija lepote tu drugačna, kako je šele na drugih koncih sveta?

Kot je rekel eden izmed pomembnejših italijanskih mislecev Umberto Eco: »Lepota ni bila nikoli absolutna in nespremenljiva, temveč je prevzemala različne aspekte, odvisno od zgodovinskega obdobja in države - lepota je v očeh opazovalca«.

V večini azijskih držav svetla koža predstavlja ideal lepote. Obsedeni smo z njo. Imamo belilna mila, vitamine, salone, rituale itd. Tako zelo nas privlači lepota, iz katere izžareva krhost, nežnost in čistost. Standardi, kot so, dolge in tanke noge, obraz v obliki črke V, velike oči z dvojnimi vekami, visok nosni koren in bledolična koža.

Žal so te značilnosti lastne zahodnjaškemu videzu in ne azijskim ženskam. Obenem ima ta obsedenost senco socialnoekonomskega statusa in lahko tudi škoduje zdravju ali te popolnoma iznakazi. V Indiji se ta obsedenost z uporabo belilnih izdelkov imenuje »sindrom Sneguljčice«. V Evropi so lepotni standardi precej drugačni kot na azijskem kontinentu, saj ljudje želijo imeti porjavelo kožo, občutek samozavesti in želijo kazati svoja porjavela telesa. V državah, kot so ZDA, pa tudi nekaterih evropskih državah so lepotni ideali nerealni in nedosegljivi. Idealna ženska je v teh državah visoka, vitka, dolgonoga, z veliki prsmi, plapolajočimi lasmi in izoblikovanim telesom, ob vsem pa naj bo zdrava.

So pa tudi države, kjer so obline del lepotnih standardov. Lepota v Braziliji vključuje večje boke, manjše prsi, okroglo zadnjico, sicer znano kot postava »oblike kitare«. V Mavretaniji moški mnogo bolj cenijo močnejše ženske, prav tako pa tam še vedno obstajajo t.i. »fat-farms«, kraji, kjer ženske silijo jesti datlje, kuskus in drugo hrano, ki redi. Tradicionalno namreč obilnejša ženska predstavlja višji razred in status, kar opredeljuje njeno lepoto.

Pleme Maori na Novi Zelandiji šteje med lepe ženske z obraznimi tetovažami, poudarjenimi ustnicami, tetoviranimi z modro barvo. Ženske plemena Kayan na Tajskem in v Burmi pogosto nosijo medeninaste obroče okoli vratu. Začenši v rosnih letih, medeninaste obroče ovijajo okoli vratu, skozi leta pa jih dodajajo vse več, kar pravzaprav potiska ramena navzdol, kar ustvari iluzijo, da so vratovi podaljšani. Ženske, ki imajo dolge vratove pa štejejo med najlepše. Ženske iz plemena Mursi, ki živijo v nekaterih predelih Etiopije, imajo zašiljene zobe, podaljšana ušesa, ploščico v ustnici in obroče v nosu. Vse to je del lepotnih standardov plemena.

Naštela in opisala sem le nekaj držav. Vsi ti standardi povzročajo pomanjkanje samozavesti pri večini deklet in žensk, kar lahko privede tudi do zdravstvenih težav. Na svetu je težko najti žensko, ki se samozavestno opiše za lepo. Mnogo udobneje se počutimo, če uporabljamo besed kot so naravna, povprečna in normalna. Uporabiti besedo krasna zase? Kar pozabite!

Toda ko sem opazovala vse te čudovite ženske v vsaki izmed držav, sem se spraševala, ali imajo kaj skupnega. Ugotovila sem, da je lepota skupek lastnosti in okoliščin: biti ljubljena, izžarevati ljubezen, biti močna, ukvarjati se s čimer želiš, imeti bližnje odnose, biti srečna, zdrava, hvaležna, samozavestna, dostojanstvena in zabavna. Toda ne smemo pozabiti LJUBITI SEBE: to je Lepota in Krasota, ti si Lepa in Krasna.

Bistvo projekta Skuhna je odkrivanje lepote v vsakomur in v vsaki kulturi vsakega posameznika. Verjamemo, da nas razumevanje lepote v drugih bogati. Ceniti in razumeti drug drugega in njihove države je zelo pomembno, saj briše ovire, ki so bile ustvarjene. Verjamemo, da lahko skozi opolnomočenje žensk zgradimo boljšo skupnost in razvijamo dobrobit moških in žensk.

**

Margarita Candelaria je prostovoljka projekta Skuhna

V vlogi avtorjev naših kulinaričnih blogov, s katerimi vas razveseljujemo vsak četrtek ob 15. uri (danes izjemoma v petek), ji družbo delajo še:

- Alja Dimic, prehranska terapevtka, Center Holistic

- Gorazd Potočnik, slaščičarski mojster, Sladkozvočje

- Marko Jamnik, fotograf, pisec pivovarskega bloga in pivovar.

- Klemen Rojnik, jedec, triatlonec in farmacevt- Uroš Štefelin, kuhar in gostinec, Vila Podvin

***

S kulinaričnimi blogi se lahko sladkate TUKAJ.