Torkov namig za kosilo: Kremna juha iz gomoljne zelene

Zares kremna in bogatega okusa, pripravljena v 10 minutah in skuhana v 15 minutah. Dober tek.

Objavljeno
07. december 2017 09.19
Posodobljeno
12. december 2017 11.00
koman hrana
Mojca Koman
Mojca Koman
Sestavine:
  • 250 g buče, 2 večji zeleni (z listi)
  • čebula, večja hruška
  • 2 dl sladke smetane
  • lovor
  • 50 g slanine
  • 2 rezini kruha
  • sol, poper, muškatni orešček
  • žlička masla
  • 0,75 l jušne osnove


Priprava:

  1. Čebulo narežemo. V loncu segrejemo maslo in na njem svetlo prepražimo čebulo.
  2. Medtem olupimo in narežemo bučo, zeleno in hruško ter vse skupaj stresemo v lonec. Pražimo 2 minuti, prilijemo jušno osnovo, zavremo in nad šibkim ognjem pokrito kuhamo 15-20 minut.
  3. Slanino narežemo na manjše kocke, kruh na kocke. Stresemo v ponev in počasi, nad šibkim ognjem, 10 minut pečemo, pražimo, raztapljamo slanino, zaradi katere postanejo kruhki zelo hrustljavi.
  4. V lonec k zelenjavi zlijemo sladko smetano in juho pretlačimo. Solimo, popramo, začinimo z muškatnim oreščkom in po potrebi prilijemo še jušno osnovo, čeprav ta juha mora biti malo gostejša.
  5. Juho potresemo s sesekljanimi listi zelene, če so na voljo, in postrežemo s kruhki s slanino, po juhi pa ocvrto cvetačo in skledo radiča s krompirjem in koruzo.


Nasvet: Ne skrbite, kruhki postanejo trši po nekaj minutah hlajenja.
Opomba: Se vam zdi hruška v tej juhi malo nenavadna? Lahko jo izpustite, vendar poskrbi za zelo harmoničen sladko-kisel okus in nekaj prijetne gostote.
Naredimo vnaprej: Juho brez težav skuhate vnaprej, prav tako popecite kruhke. Naslednji dan jih le na kratko pogrejte v ponvi, juho pa zavrite in postrezite.

Če danes niste kuharsko navdahnjeni, na spletni strani gostilne.delo.si poiščete gostilno zase.

Naložite lahko tudi aplikacijo za iOS ali Android.