Torkov namig za kosilo: Solata z rdečimi pomarančami

Pohitite, čas rdečih pomaranč se izteka. Priprava vam bo vzela zgolj 10 minut, pojedli pa jo boste še prej. :)

Objavljeno
02. april 2017 13.38
Mojca Koman
Mojca Koman
Sestavine:
  • 3 rdeče pomaranče
  • 2 rdeči čebuli
  • 100 g temnih oljk
  • 250 g rukole ali pisanega radiča
  • polivka
  • oljčno olje, vinski kis
  • sok rdeče pomaranče
  • sol, poper
  • skodelica pistacij v lupini

Priprava:

  1. Pistacije oluščimo in grobo zmeljemo. Dobiti moramo vsaj za 2 žlici mletih.
  2. Potem sestavimo polivko, da v posodici pomešamo olje, kis, sok rdeče pomaranče, sol, poper in mlete pistacije.
  3. Rdeče pomaranče olupimo z nožem in krhlje filiramo, tako da odstranimo vse bele lupinice posameznih krhljev. Če ne gre, pomaranče preprosto razdelimo na krhlje ali narežemo na kose, velike za grižljaj.
  4. Čebulo olupimo, očistimo in tanko nalistamo, rukolo očistimo in operemo.
  5. V solatno skledo naložimo rukolo, čebulo in pomarančo, prelijemo s polivko in previdno premešamo.
  6. Ponudimo takoj kot osvežilno solato ob njokih z bolonjsko omako.

Nasvet: Rdeča čebula je nekoliko čvrsta, z izrazitejšim in bolj žlahtnim okusom, vsekakor pa je ta tudi bolj pekoč v primerjavi z belo ali rjavo čebulo. Kogar to moti, naj izbere milejšo po svoji izbiri. Mlado?

Ali ste vedeli: Sok rdečih pomaranč vsebuje številne vitamine, tudi vitamin B9, znan kot folna kislina. Privlačno rdečo barvo pa mu dajo antociani iz vrst flavonoidov. Svetujem, da izberete sorto rdečih pomaranč z rdečkasto lupino, ki so zdaj najbolj sočne.

 

Če danes niste kuharsko navdahnjeni, na spletni strani gostilne.delo.si poiščete gostilno zase.

Naložite lahko tudi aplikacijo za iOS ali Android.