- 3 rdeče pomaranče
- 2 rdeči čebuli
- 100 g temnih oljk
- 250 g rukole ali pisanega radiča
- polivka
- oljčno olje, vinski kis
- sok rdeče pomaranče
- sol, poper
- skodelica pistacij v lupini
Priprava:
- Pistacije oluščimo in grobo zmeljemo. Dobiti moramo vsaj za 2 žlici mletih.
- Potem sestavimo polivko, da v posodici pomešamo olje, kis, sok rdeče pomaranče, sol, poper in mlete pistacije.
- Rdeče pomaranče olupimo z nožem in krhlje filiramo, tako da odstranimo vse bele lupinice posameznih krhljev. Če ne gre, pomaranče preprosto razdelimo na krhlje ali narežemo na kose, velike za grižljaj.
- Čebulo olupimo, očistimo in tanko nalistamo, rukolo očistimo in operemo.
- V solatno skledo naložimo rukolo, čebulo in pomarančo, prelijemo s polivko in previdno premešamo.
- Ponudimo takoj kot osvežilno solato ob njokih z bolonjsko omako.
Nasvet: Rdeča čebula je nekoliko čvrsta, z izrazitejšim in bolj žlahtnim okusom, vsekakor pa je ta tudi bolj pekoč v primerjavi z belo ali rjavo čebulo. Kogar to moti, naj izbere milejšo po svoji izbiri. Mlado?
Ali ste vedeli: Sok rdečih pomaranč vsebuje številne vitamine, tudi vitamin B9, znan kot folna kislina. Privlačno rdečo barvo pa mu dajo antociani iz vrst flavonoidov. Svetujem, da izberete sorto rdečih pomaranč z rdečkasto lupino, ki so zdaj najbolj sočne.
Če danes niste kuharsko navdahnjeni, na spletni strani gostilne.delo.si poiščete gostilno zase.