- 300 g zamrznjenega ali svežega oluščenega graha
- 6 špargljev
- čebula
- 3 stroki česna
- oljčno olje
- pločevinka paradižnika
- košček suhega feferona
- 4 jajca
- po želji 2 rezini kuhanega pršuta ali kocke pršuta, salame
Priprava:
- Šparglje narežemo na manjše kose, blanširamo skupaj z grahom in preložimo v model. Pečico vklopimo na 200 stopinj.
- Drobno nasekljamo čebulo in česen ter ju skupaj s pršutom ali panceto, če smo se odločili za mesno različico, popražimo v ponvi.
- Dodamo pretlačen vložen paradižnik ali na kose narezan svež paradižnik, posolimo, začinimo s sesekljanim feferonom in na majhnem ognju počasi dušimo največ 5 minut.
- Zmes naložimo v model k špargljem in grahu, premešamo in na vrh ubijemo jajca, da ostane rumenjak še cel.
- Rahlo posolimo, popramo in postavimo v pečico.
- Pečemo 10 minut, da beljak zakrkne, in takoj ponudimo s kosom dobrega kruha po juhi iz mlade blitve. Za posladek so posladkorjene jagode s smetano.
Nasvet: Preden vlijete jajček v omako, naredite manjšo vdolbino. Tako se beljak ne bo razlil po vsej površini in bo ostal lepo ujet v jamici.
Različica: V omako dodajte bučke, papriko, namesto koščkov mesnin pa kose pečenih ali konzerviranih rib.
Če danes niste kuharsko navdahnjeni, na spletni strani gostilne.delo.si poiščete gostilno zase.