Vintage piškoti

Kako se lotiti peke pišktov, da bo doma še prijetneje in rezultat skorajda neverjeten? Prijetno nedeljo želimo. :)

Objavljeno
11. december 2016 11.05
Mojca Koman
Mojca Koman
Letos smo čisto nori na piškote. Tu je četverica (vse recepte najdete v prilogi Odprta kuhinja) naše nepogrešljive Mojce Koman; letos so bili njen izziv vintage piškoti. Takole vam svetuje:

1. Klasika zagotavlja uspeh, novost pa izziv.

Izberite nekaj preverjenih receptov, klasike vedno imenitno uspejo. Za dušo in izziv, če hočete kravžljanje možgančkov, pa poiščite vsaj enega novega. Morda vam bo tako všeč, da bo za vas že prihodnje leto klasičen.

2. Klasične za začetek lahko tudi preoblečemo.

Tudi povsem navadni krhki piškoti zlahka postanejo nekaj novega, če namesto bele pšenične moke uporabite temnejšo pirino in testo odišavite s krepko mero mletega ingverja. To niso pravi ingverjevi piškoti, brez katerih v mnogih deželah ni zaresnega adventa in božiča, ampak začetek sprememb je na vidiku. Morda bi v nadaljevanju četrt moke zamenjali z drobno mletimi orehi?

3. Oblikujemo po novih modnih smernicah.

Pri res osnovnih krhkih keksih se poigrajte z oblikami. Vsako leto imate v tem času možnost, da si kupite vsaj kakšno novo obliko modelčka, ki v hipu naredi preproste piškote drugačne. Če nič drugega, so lahko zvezdice vsaj različnih velikosti.

4. Osvežite svoj slog okraševanja.

Pozabite na duhomorni sladkorni posip, peka piškotov je tudi umetnost. Kaj, ko bi letos preizkusili kak nov obliv, morda se sploh opogumili zanj? Limonov sladkorni preliv je res najbolj preprost, in če le niste porabili vsega sladkorja v prahu ter v mešanico nalili res preveč soka limone, se bo gotovo strdil. Beljakov obliv je še bolj hvaležen, vendar je modro poznati preprost kuharski trik: piškote okrasite z oblivom, pekač z njimi pa postavite v pečico, segreto na 80–90 stopinj, za nekaj minut, da se obliv toplotno obdela (in je piškote varno uživati) ter posuši. Ne pozabite na sladkorne bonbončke na piškotkih – te potresete v še tekoč obliv. Oh, koliko zanimivih oblik in barv sladkorčkov (ne le čokoladnih mrvic) je te dni na voljo v trgovinah!

5. Brez »nuje« se še čevelj ne obuje.

Preden se lotite peke, natančno preglejte zalogo sestavin po omarah. Imate pecilni prašek, ki je še dovolj svež in zato aktiven? Imate dovolj vanilje in drugih božičnih začimb? Ne pozabite preveriti klinčkov, kardamoma, janeža – so morda prastari izpred desetih let in imajo žal le še spomin na neko omamno aromo? Kako pa je z orehi, lešniki, moko, bi radi porabili kokos, rožiče in kakav? Včasih zaradi točno določene sestavine poiščemo kak povsem nov recept, ki navdihne ta adventni čas.

6. Otroci, dobrodošli!

Ni pomembno, ali gre za vnuke, hčerke in sinove ali sosedove mulce, vsi so dobrodošli v slaščičarski delavnici. Priskrbite si majhne predpas­nike, valjarčke, pisane žličke in modelčke po otroškem okusu, saj je to vendar čas leta, ki ga najmlajši obožujejo.

Namesto izrezovanja piškotov za njihove prstke svetujem gumbke in kukije. Oblikovati kroglico iz testa ali vsaj povaljati jo v kokosu, mletih oreščkih (poskusite kdaj s pinjolami ali makadamijo) znajo že triletniki in pri tem zelo uživajo.

Sploh pa, kdo pravi, da so okrogli piškoti le čokoladni ali kokosovi. Če v kroglico s kuhalničnim ročajem pred peko naredite jamico, lahko vanjo po peki nabrizgate marmelado, ups, ne smem pozabiti, tudi tem­no ali belo čokoladno kremo (ganache) ali s kremo spojite skupaj dva zaljubljenca. Si upa še kdo reči, da so piškoti vsako leto isti?

7. Še par koristnih tik pred začetkom …

Po izkušnjah sodeč potrebujete za peko (razen pri biscottih) vsaj dva pekača, najbolje pa tri: prvi se hladi po peki, drugi je ravno zdaj v pečici, tretji se polni z novo serijo piškotov.

Po nekajletnem navdušenju nad ventilacijskimi pečicami se zdaj vračamo k običajnim pečicam z grelcema na vrhu in na dnu. Brez dvoma se piškoti tako spečejo najlepše in najbolj privlačno.

Za pomokanje delovne površine je najbolj primerna ostra moka, ki se najmanj vtisne v testo in ne poruši razmerja med sestavinami.

Piškote shranjujte v pločevinastih škatlah, saj tako najbolj ohranijo krhkost. In seveda, vsako vrsto piškotov v svoji škatli. Oziroma vsaj marmeladne ali kremaste ločite od krhkih, drugače se ti navlažijo.