Želodec se zlahka poslavlja od praznikov

A v mislih nimam nobene od diet: to bi bilo šele nespametno, v tem mrzlem času bi organizem spravila v dvojni stres! 

Objavljeno
14. januar 2017 16.38
Mirjam Grilc
Mirjam Grilc
Vsak začetek leta s težkim srcem pospravljam praznične okraske in lučke, ki so krasili okenske police, mize, stene ... V nasprotju s prazničnimi jedmi, ki jih lahko zamenjam v trenutku! Kot bi organizem razumel, da je dovolj, da je čas za predah po sladkih, kaloričnih jedeh in pijačah.

V mislih nimam nobene od diet: to bi bilo šele nespametno, v tem mrzlem času bi organizem spravila v dvojni stres! Da pa bodo prebavila dobila zaslužen in potreben počitek, se dobro obnese napotek, da vsaj mesec dni v jutranjem času uživamo čaj artičokinih listov. Pripravimo ga tako, da liste prelijemo z mrzlo vodo, nato pustimo minuto, dve, da voda rahlo vre. Potem štedilnik ugasnemo, lonček pa pustimo na topli grelni plošči, da se vrenje počasi umiri. Ko se listi posedejo na dnu posode, je čaj nared in tako pripravljen deluje razstrupljevalno, hkrati pa krepčilno na organe v trebušni votlini. Naj vas vnaprej opozorim, da je čaj zelo, zelo grenak in ne gre z lahkoto po grlu – a takšen mora biti. Morda bo komu ob tem dobrodošla informacija, da je ta čaj na samem vrhu najbolj priljubljenih sredstev za odprav­ljanje previsokega slabega holesterola in čiščenje sten ožilja. Vse to seveda z vztrajnostjo in da ni le utrinek dneva ali dveh. Čez dan potrebujemo veliko več tekočine kot skodelico čaja, zato je prva in najboljša izbira voda, ki pa naj ne bo ledeno mrzla, še bolje, bolj bo topla, več bomo imeli koristi. Receptura za doma pripravljen vodni napitek, ki vam jo prilagam, je obogatena z dodatkom medenjakovega sirupa – ravno dovolj, da zadovoljimo potrebo po sladkorju in pomahamo v slovo prazničnim začimbnicam. S krešo dobi voda nekaj ostrine in več kot dobrodošel »klorofil« v zimskem času. Kreša sama po sebi je prava vitaminska bomba, ki na hitro spodbudi krvni obtok, dobro deluje na črevesje, še posebno naj jo uživajo ljudje, ki so končali terapijo z antibiotiki in imajo porušeno ravnovesje v črevesju. Zanimivi okusi v napitku se bodo razvili, če boste uporabili mineralno vodo v razmerju 1:1 ali mlačen zeleni čaj.

Tako kot toplo pijačo potrebujemo toplo juhico, da pogreje, kakor radi pravimo, in zagotovo ima tudi to svoj pomen. Črevesje potrebuje toploto! Drugače kot klasične kremnate juhe je današanja pripravljena brez sladke, kisle smetane in brez drugih gostil, kot sta zdrob ali krompir. Uporabila sem le nekaj masla, na katerem zadiši česen, tako da vsebuje tudi nekaj maščobe, ki jo sicer telo vedno potrebuje. Da bi bila juha nekaj posebnega, drugačna, sem naredila korenjev čips. Mojim »gostom« je šel zelo v slast, še preden sem postregla juho, lahko pa vam zagotovim, da je nadvse okusna popestritev v njej.

Če je res, da so zelenčki oz. mlado zelenje hranljivi nekajkrat bolj kot zelenjava, ki je zdaj na voljo, boste z navdušenjem pokusili še »januarsko rižoto«, v kateri se prepletajo okusi stročnic, zelenja in mladega sira maskarpone. (Vzgoja »zelenčkov« je dokaj enostavna, zato priporočam, da si nekatere pridelate sami doma ali jih poiščete v bližnji trgovini.)

Pa dober tek!