Kultov izbor: sedem lesenih

Izbrali smo obetavne lesene izdelke slovenskih oblikovalcev.

Objavljeno
30. marec 2016 13.10
Smilja Štravs
Smilja Štravs

Stolžek

Multifunkcionalen kos pohištva je oblikovala Klavdija Jarc. Zanj je izbrala masivni les bukve, obdelane z različnimi barvnimi nanosi. Les je, tako avtorica, čudovit material, kar izkazuje tudi z imenom blagovne znamke celotne linije prizvodov – Woodieful, sestavljenim iz angleških besed wood in beautiful. Stolžek združuje tri uporabnosti – kot stolček, mizica ali držalo za knjige, časopise in revije. Spogleduje se s skandinavsko tradicijo oblikovanja, ki z obliko in materiali sledi naravi.

 


Trobla

Lesen zvočnik za pametne telefone je inovativen nišni izdelek mladega podjetja Tok Tok, ki ga sestavljajo Matej Rodela, Andrej Koruza in Martin Šoštarič. Izdelujejo sicer tudi pohištvo, a imajo s Troblo trenutno toliko dela, da za druge kreacije zmanjkuje časa. Njihovo oblikovanje temelji na ekološki zavesti, zanesljivosti lesa in sreči, ki ga prinaša trkanje na les, iz česar so izpeljali tudi svoje ime. Ojačevalec za pametne telefone je zagotovilo za veličastne zvoke in trajnostni prispevek v svetu zabavne elektronike, kjer vsako leto proizvajajo ogromne količine odpadkov, ki jih le stežka recikliramo. Troblo izdelujejo s pomočjo lokalnih obrtnikov.

 

Ufo

Dejan Pfeifer iz studia Drevo izdeluje pohištvo iz masivnega lesa, posebno pozornost pa namenja »specialitetam«, med njimi tudi ptičji hišici oziroma krmilnici Ufo. »Ne delam pohištva iz ivernih plošč, prednost dajem kakovostnemu lesu, ki ga imamo v Sloveniji ogromno,« pravi Pfeifer. Rad tvega in se spušča na nova področja obdelave lesa. Ufo tako spominja na drevesno krošnjo. Gre za preprost lesen okvir z množico luknjic, v katere je Pfeifer potisnil šop lesenih paličic v zeleni barvi, da je vse skupaj videti kot nekakšen lesen zimski šopek.


YO

Oblikovalec Rok Avsec je avtor lesenega počivalnika, nagrajenega z mednarodno A' Design Award. YO je nastal v želji izdelati do narave prijazen stol iz naravnih in recikliranih materialov, pojasnjuje Avsec: »Pri oblikovanju sem izhajal iz ergonomije udobnega sedenja z videzom sodobnega oblikovanja in še vedno preprostih ter čistih linij.« Konstrukcija počivalnika abstraktno orisuje črki Y in O. Predstavlja jin in jang, zanimiv kontrast med masivno »moško« leseno konstrukcijo ter lahko »žensko« transparentno kompozitno tkanino sedišča in naslona. Tkanina je izdelana iz recikliranega materiala. Počivalnik dopolnjuje še taburet, ki se z zasukom za 90 stopinj lahko spremeni v odlagalno mizico.Leis

Suha roba – nova raba, bi lahko rekli. Stoletne obrtniške spretnosti, združene s sodobnimi oblikovalskimi trendi, oživljajo tradicijo suhe robe in ji vračajo nekdanjo vrednost. Blagovna znamka Leis je plod partnerstva med podjetjem Rimarket iz Ribnice, ki skrbi za razvoj in izdelavo pribora, ter oblikovalskim studiem Gigodesign. Surovina, bukov les, je izključno lokalnega izvora, znamka pa sledi principom trajnostnega razvoja in pravične trgovine. Vgrajen magnet omogoča enostavno shranjevanje, dvignjeni konci pa preprečujejo zamazanje pulta in omogočajo, da odloženo kuhalnico z lahkoto znova primemo v roke.

 


Očala Wood Stock

Očala z lesenim okvirjem ročno izdelujejo v podjetju Wood Stock iz Slovenskih Konjic. Prisegajo na naravne surovine in trajnostno oblikovanje. Očala so izdelana iz različnih vrst najboljšega lesa, predvsem bolj trpežnega – hruška, beli javor, hrast, oreh, mahagonij – in zebranega, ki se ponaša z izrazitim črtastim vzorcem. Vsaka očala so zaščitena s premazi iz citrusovih olj in čebeljega voska.Domek

Tudi Matic Treven se pri oblikovanju rad vrača k slovenski tradiciji. Nostalgično oblikovanje ima rada predvsem mlajša generacija kupcev, vendar si večina lahko privošči le posamezne oblikovalske kose. Zato je pomembno, da je slovensko pohištvo tudi zaradi višje cene prilagodljivo in kompatibilno z drugimi cenovno ugodnejšimi tujimi serijami. Matic Treven je kolekcijo svetil Domek oblikoval skupaj z Dašo Šmid – zanjo sta na pohištvenem sejmu Ambient prejela nagrado za najlepši razstavni prostor in nagrado top 10.