Zimski spektakel

Z avstrijsko vasico Sölden in ledenikom nad njo je povezana kariera slovenske smučarke in najslavnejšega agenta.
Objavljeno
05. oktober 2017 20.48
Nejc Grilc
Nejc Grilc
Čeprav se je koledarska jesen šele dobro začela, so misli športnih navdušencev že usmerjene k bližajoči se zimi, ki se bo začela s tradicionalnim odprtjem alpskih smučarjev na ledeniku Rettenbach nad Söldnom. Z avstrijsko vasico in predvsem ledenikom visoko nad njo je bila neločljivo povezana kariera Tine Maze, filmski prizori pa so na Tirolsko privabili tudi Jamesa Bonda.

Organizatorji svetovnega pokala v alpskem smučanju so dolgo iskali prizorišče, ki bi bilo dovolj atraktivno za začetek nove sezone in hkrati v zgodnjem terminu na voljo tudi v vse toplejših zimah, ko marsikje na prvi sneg čakajo tudi do novega leta. Rešitev so na prelomu tisočletja našli v Avstriji, kjer nad vasico Sölden z manj kot 4000 prebivalci kraljuje ledenik Rettenbach na več kot 3000 metrih nadmorske višine.

Tekmovalno smučarsko sezono vsako leto odprejo veleslalomisti, in čeprav prizorišče ostaja enako, je proga iz leta v leto drugačna. Ledenik vsako leto spolzi nekaj metrov niže in proga postaja vse težja, hkrati je ob vsakoletnem zaključku svetovnega pokala edino prizorišče, kjer se na isti progi merijo tako moški kot dekleta. Navdušence nad zimo v Sölden privablja več znamenitosti, med drugim s skoraj 700 let dolgo zgodovino najstarejša stavba Berghof, danes spremenjena v luksuzno gostišče. Nato jih ozka gorska cesta popelje do vznožja smučišča na ledeniku, kjer je kraljevala Tina Maze.

Izjemna krivulja njenih športnih rezultatov se je začela vzpenjati leta 2002, ko je v zgodovinskih okoliščinah dosegla prvo zmago v svetovnem pokalu. Ciljno črto veleslaloma je prečkala z do stotinke sekunde istim časom kot Andrine Flemmen in Nicole Hosp in že na tretji izvedbi tekmovanja v Söldnu poskrbela, da se je avstrijsko smučišče zapisalo v zgodovino. Mazejeva se je na težki, po mnenju mnogih tekmovalk najtežji progi v koledarju vedno znašla izvrstno. Na najvišjo stopničko je stopila še v sezonah 2005 in 2012 in postala prva, ki je v Söldnu slavila trikrat, v hrbet gleda le veleslalomskemu specialistu Tedu Ligetyju, ki je strmino ledenika Rettenbach najhitreje premagal štirikrat.

Sölden ni očaral le smučarskih navdušencev, producenti filmov o znamenitem Jamesu Bondu so prav ledenik na Tirolskem podčrtali kot lokacijo, kjer bi »plejboj« v luksuznih oblekah lahko pokazal svoje smučarsko znanje. Na vrhu snežne strmine so postavili futuristično stavbo, ki s svojim videzom najbolj spominja na Hitlerjevo Orlovo gnezdo, če bi ga zgradili 200 let kasneje. V filmu Spectre se je Sölden pojavil prvič in navdušil občinstvo, zato je filmski studio Metro-Goldwyn-Mayer z lokalnimi agencijami sklenil dolgoročno pogodbo o sodelovanju, kjer bodo tudi v prihodnje snemali Bondove smučarske presežke po vzoru Tine Maze.

Tirolci so film znali izkoristiti za turistično promocijo kraja, v stavbi so uredili interaktivni Bondov muzej, ki prikazuje ozadje snemanja filmov in logistične težave, ki jih tako odročne lokacije, kot je ledenik Rettenbach, prinesejo s seboj. Nekajkrat na leto se v Spectrovem oporišču lahko prepustite Bondovemu maratonu in si drugega za drugim ogledate vseh 24 filmov o osrednji figuri zgodb izpod peresa Iana Flemminga.

Sölden ni le še eno avstrijsko visokogorsko smučišče, s 144 kilometri prog je med daljšimi, na ledeniku pa lahko smučate prej kot marsikje drugje. Ponosni so tudi na progo in sedežnico BIG 3, saj je smučišče na ledeniku Rettenbach edino, kjer lahko smučate po pobočjih kar treh tritisočakov, pri čemer je razgledna ploščad nad prepadom izvrstna izletna točka tudi za fotografe.

Avstrijsko prizorišče začetka svetovnega pokala ima za Slovenijo tudi veliko črno piko. Med vožnjo s tekme je nekdanji odlični slalomist Drago Grubelnik izgubil nadzor nad vozilom in zapeljal v prepad, kasneje je zaradi poškodb v bolnišnici umrl.

Tudi letos Slovenci nestrpno pričakujemo, da se bo nad novo smučarsko sezono dvignila zavesa. Ilka Štuhec je pred olimpijsko sezono dvignila apetite, prišla bo tudi v Sölden, a tokrat najbrž le v vlogi gledalke. Čeprav Slovenci tokrat nimamo smučarja ali smučarke, ki bi v veleslalomu lahko posegla med najboljše, je ledenik Rettenbach na začetku sezone velikokrat pokazal, da so napovedi eno, hitrost pa je treba dokazati na ledeni strmini Tirolskih Alp. Prav ta negotovost v povezavi s čudovito pokrajino zagotavlja spektakel, ki vsako leto konec oktobra v Sölden privabi tisoče gledalcev. •