Ko avtomobil poišče kavarno

Kakšna bo prihodnost mobilnosti in kakšen bo avtomobil prihodnosti? Odgovor je daleč od enoznačnega, a sodobni avtomobili že kažejo obrise prihodnosti.
Objavljeno
21. december 2017 09.03
Posodobljeno
19. december 2017 14.00
Prihodnost je vaša

Kako si predstavljate prihodnost, kakšne asociacije v vas prebuja ta beseda? Izrazite se z domiselno fotografijo na Instagramu in objavi dodajte oznako #FiestaPrihodnost. Morda prav vas nagradimo z najbolj futurističnim doživetjem v Sloveniji: obiskom vetrovnika Aerodium Logatec, kjer boste vsako minuto občutili kot skok s padalom z višine 4 kilometrov! Prihodnost boste lahko na svoji koži občutili tudi drugače - nagrajenec poleg navedenega namreč prejme še vikend vožnjo z najnovejšim modelom avtomobila Ford Fiesta! Več na MojaFiesta.si/natecaj.

Ideja o avtomobilu, ki vozi sam, brez voznika, ni nova in današnja tehnologija že omogoča njeno uresničitev, čeprav ostaja neodgovorjenih mnogo vprašanj - od pravnih, povezanih z odgovornostjo, do tistih bolj moralno-etičnih. Ali nas bodo avtomobili sami prevažali čez pet, deset, petnajst ali več let, bo pokazal čas, dejstvo pa je, da sodobni avtomobili že vključujejo marsikateri asistenčni sistem, ki kaj postori brez voznika. Nova Fordova Fiesta ni izjema, saj se lahko pohvali s kar petnajstimi različnimi asistenčnimi tehnologijami, med katerim so nekatere v njenem razredu sploh prvič umeščene. Napredne asistenčne tehnologije podpirajo dve kameri, trije radarji in 12 ultrazvočnih senzorjev, ki lahko kombinirano nadzirajo območje v krogu 360 stopinj okrog vozila in preverjajo cesto pred vozilom do razdalje 130 metrov - več od dolžine nogometnega igrišča.     

Prva v razredu

Takšna tehnologija, ki se med evropskimi avtomobili Fiestinega segmenta ni še nikoli pojavila, je opozorilo na prečni promet za vozilom, ki opozori voznike pri vzvratni vožnji s parkirnega mesta, če se bližajo druga vozila. Fiesta je tudi prvi Ford z izboljšano različico pomoči za preprečevanje trčenja z zaznavanjem pešcev, ki lahko s pomočjo Fiestinih žarometov zazna osebe na ali ob cesti, preden prečkajo pot vozila.

Sistem je zasnovan za zmanjšanje resnosti nekaterih čelnih trčenj, v katerih so udeležena vozila in pešci, ali pa pomaga vozniku, da se trčenju povsem izogne. Širši kot kamere pomaga pri boljšem zaznavanju gibanja pešcev.

Obvlada parkiranje

Prvič je s Fiesto na voljo tudi Fordova aktivna pomoč pri parkiranju s pravokotnim parkiranjem, ki vozniku pomaga najti primerno parkirno mesto in vozilo bočno ali pravokotno zapeljati med druge avtomobile. Dodatna izboljšava pri Fiesti je tehnologija, ki prvič tudi zavira, če se voznik med manevriranjem naprej in nazaj ne odzove na smernice sistema in opozorila glede bližine ovir ter tako prepreči trčenje v parkirana vozila ali druge ovire. Kot pravi Jon Buttress, direktor linije manjših vozil pri Fordu Evropa, so njihove tehnologije za samodejno parkiranje za nekatere voznike pravi »šok prihodnosti«, saj so tako napredne, da ob prvi uporabi vzbudijo nejevero. »Poseg z zaviranjem aktivnega parkirnega pomočnika lahko ob rahli nepozornosti ali raztresenosti voznika prepreči trčenja z manjšo hitrostjo v ovire ali vozila, zato je parkiranje pri zelo omejenem prostoru znatno manj stresno,« še doda.

Pomočniki mobilne prihodnosti

Med nadaljnjimi možnostmi, ki so prvič na voljo s Fiesto in nudijo izboljšano funkcionalnost, so prepoznavanje prometnih znakov in sistem za samodejno upravljanje dolgih luči, ki zdaj deluje še učinkoviteje, na primer pri pregradah med voznimi pasovi in lahko prepozna nasproti vozeče tovornjake, da prepreči slepljenje voznikov v kabinah nad pregrado. Nova funkcija mehkega prehoda poveča udobje pri nočnih vožnjah, saj preklop med dolgimi in zasenčenimi lučmi ni tako oster. Potem so tu še prilagodljivi tempomat, nastavljivi omejevalnik hitrosti, sistem informacij o mrtvih kotih, navedba razdalje, nadzor voznikove zbranosti, pomoč pri ohranjanju voznega pasu, opozorilo na ohranjanje voznega pasu in na nevarnost trčenja v oviro pred vozilom.

Sodobno upravljanje

Najnovejši Fordov sistem za komunikacije in razvedrilo SYNC 3 vozniku nove Fieste omogoča upravljanje funkcij zvočnega in navigacijskega sistema ter povezanega pametnega telefona s preprostimi pogovornimi glasovnimi ukazi. Da, s Fiesto se lahko tudi pogovarjamo.

Zadošča pritisk na gumb in izgovorjeni ukaz »potrebujem kavo«, »potrebujem gorivo« ali »potrebujem parkirišče« in sistem bo poiskal kavarne, bencinske črpalke ali parkirišča v okolici. Podobno preprosto pa bo iskanje železniških postaj, letališč in hotelov. Sistem je združljiv s programoma Apple CarPlay in Android Auto. SYNC 3 vključuje tudi funkcijo SYNC AppLink, ki uporabnikom omogoča glasovno upravljanje široke palete aplikacij za pametne telefone, med katerimi so tudi Glympse, Aupeo, Spotify, MyBoxMan, HearMeOut, AccuWeather in Los 40 Principales.

Kdaj zadošča tudi kretnja

Fiestin lebdeč, po tabličnem računalniku povzet 8-palčni barvni zaslon na dotik omogoča tudi upravljanje s kretnjami, kot sta ‘ščipanje' in ‘poteg'. Izberete lahko tudi manjši lebdeči 6,5-palčni barvni zaslon na dotik, 4,2-palčni barvni zaslon pa dopolnjuje MyFord Dock, ki uporabnikom omogoča shranjevanje, namestitev in polnjenje prenosnih naprav, kot so telefoni in navigacijski sistemi. Vse velikosti Fiestinih zaslonov navdušujejo z vodilno ločljivostjo in so do dvakrat svetlejši od zaslonov tekmecev, kar voznikom olajša branje ter upravljanje informacij in funkcij, prikazanih na zaslonu.
Ker so prenosni digitalni (multi)mediji čedalje bolj priljubljeni, Fiesta omogoča povezljivost prek Bluetootha in dveh serijsko vgrajenih priključkov USB, CD-predvajalnik pa je na voljo za doplačilo. Kupci vseh različic lahko izberejo tudi digitalni radio DAB. Ne glede na dostop do glasbe bodo za odlično kakovost zvoka poskrbeli Fiestini zvočni sistemi, med katerimi je pri Fordu prvič na voljo zvočni sistem B&O Play herinskega podjetja priznane znamke Bang&Olufsen. Ta vključuje deset strateško razporejenih zvočnikov in 9-kanalni ojačevalnik. Prvič ima Fiesta zvočnik vgrajen v sredino armaturne plošče in 200 milimetrski nizkotonec v prtljažnem prostoru.

 

Prihodnost je vaša

Kako si predstavljate prihodnost, kakšne asociacije v vas prebuja ta beseda? Izrazite se z domiselno fotografijo na Instagramu in objavi dodajte oznako #FiestaPrihodnost. Morda prav vas nagradimo z najbolj futurističnim doživetjem v Sloveniji: obiskom vetrovnika Aerodium Logatec, kjer boste vsako minuto občutili kot skok s padalom z višine 4 kilometrov! Prihodnost boste lahko na svoji koži občutili tudi drugače - nagrajenec poleg navedenega namreč prejme še vikend vožnjo z najnovejšim modelom avtomobila Ford Fiesta! Več na MojaFiesta.si/natecaj.