Mitsubishi eclipse cross je samosvoj SUV

Japonska znamka predstavlja tretjega športnega terenca.

Objavljeno
24. november 2017 16.24
Gašper Boncelj
Gašper Boncelj
Eclipse je bil nekoč všečen športni kupe znamke Mitsubishi, ampak so ga prodajali le v Ameriki. Del njegovega duha so želeli Japonci zdaj prenesti v povsem nov model, ki se imenuje eclipse cross. Ampak to je precej drugačen izdelek – malce kupejevsko zašiljen športni terenec z zelo drugačnim zadkom. Pripravljen je za ves svet, najprej pa prihaja na evropski trg.

Avtomobilska industrija drvi v zanjo obljubljeni svet športnih terencev. Novosti se vrstijo iz tedna v teden, tokrat je na vrsti Mitsubishi, ki je vsaj v Evropi že doslej veljal za proizvajalca, ki bolj ali manj prodaja predvsem športne terence in z njimi tu opravi kar tri četrtine posla. Odslej ima v ponudbi še enega. Srednje velik avtomobil se imenuje mitsubishi eclipse cross, meril se bo z zdaj že številnimi tekmeci, seveda pa le ima nekatere posebnosti, s katerimi naj bi izstopal iz množice kompaktnega razreda. Če je spredaj zelo podoben večjemu outlanderju, s katerim si deli vozno osnovo, pa je njegov zadek zelo drugačen. Je nekakko zašiljen, prtljažna vrata so predeljena na dva dela, zgornji del ima še spojler, pod katerim je pospravljen brisalec šipe. S te strani je nezamenljiv in to se mi zdi dobro.

Eclipse cross je dolg 440 cm. Pri takšnih zunanjih merah je lahko potniški del konkretno prostoren; spredaj sta sedeža udobna, z dovolj oprijema, tudi v najnižjem položaju se sedi dokaj visoko, ampak saj si tega v takšnem avtomobilu želimo. Druga vrsta ima zajeten vzdolžni pomik (20 cm) in uporabno mož­nost nastavljanja naklona naslonjal, dokaj prostorno je za noge. Prtljažnik je malo okrnjen zaradi zunanje oblike, težko bi mu zares rekli družinski, odvisno od položaja druge klopi je prostora od 341 do 448 litrov. Pod dnom je še plitvejši prekat za različne drobne stvari.

Za volanom se zdijo glede na out­landerja stvari deloma znane, nekaj je tudi novega. Med drugim več­funkcijski zaslon srednje velikosti, ki se zdi ravno pravšnja, in z jasno grafiko. Postavljen je na vrh armature, pod njim je drsna ploščica, s katero ga upravljamo. Ergonomija je dokaj dobra, gumbi in stikala so večinoma pri roki ter logično uporabni, neugodno je pač skrita tipka potovalnega računalnika, nenavadna posebnost pa je, da boste imeli navigacijsko napravo v avtomobilu le, če je boste »pretočili« s pamet­nega telefona.

Eclipse cross se zdi po prvih kilometrih čvrsto postavljen na cesto, podvozje je po drugi strani delovalo primerno udobno, res pa je, da se po zelo slabih cestah uvodoma nismo vozili. Avtomobil nima resnih terenskih ambicij, a se kakega kolovoza ne bo ustrašil, saj je solidno oddaljen od tal (18 cm) in opremljen s prilagodljivim štirikolesnim pogonom.

Novi model uvaja tudi čisto nov motor, to je 1,5-litrski turbobencinski štirivaljnik, ki ima največjo moč 120 kW (163 KM) in bo uvodoma edina pogonska možnost. Deluje uglajeno in solidno zmogljivo, hitro doseže največji navor, kakšnih športnih talentov pa le ne kaže. Na prvih kilometrih smo ga vozili s korektnim brezstopenjskim samodejnim menjalnikom, pozneje bo na voljo še ročni, ki pa bo v ponudbi le s sprednjim pogonom. Z umirjeno vožnjo je bilo porabo goriva po računalniku mogoče ohranjati okoli 8,5 litra/100 km, drugače je lahko segla kar precej više. Ob koncu prihodnjega leta bo eclipse cross dobil še posodob­ljen dizelski 2,2-litrski agregat (moč 110 kW/150 KM), ki bo dosegljiv s štirikolesnim pogonom in osemstopenjskim samodejnim menjalnikom. V letu 2019 naj bi bila pripravljena tudi »elektrificirana« pogonska izvedba, morda v slogu priključnega hibrida pri outlanderju. Pravijo namreč, da outlanderja PHEV po Evropi prodajajo zelo dobro.

Mitsubishijev novinec je dobil najvišjo oceno na nedavnem preizkusu varnosti konzorcija Euro NCAP. Zelo dobro se je odrezal v prav vseh kategorijah, kar seveda pomeni, da je konkretno opremljen tudi z varnostnimi asis­tenčnimi sistemi. Eclipse cross, ki nastaja v Nagoji na Japonskem, bo Mitsubishi prodajal po vsem svetu. Začenjajo pa v Evropi – v Slovenijo ga bodo pripeljali januarja prihodnje leto in takrat bomo izvedeli cene.