Preiskava BMW zaradi domnevnih dizelskih goljufij

Nemško tožilstvo preiskuje trditve, da je BMW pri vsaj enem od modelov goljufal na testih emisij izpušnih plinov.
Objavljeno
07. december 2017 18.40
Be. B., STA
Be. B., STA

München - Po odmevnem emisijskem škandalu Volkswagna, je tokrat pod drobnogledom BMW. Nemško tožilstvo namreč preiskuje trditve, da je BMW pri vsaj enem od modelov uporabil napravo, s katero so goljufali na testi emisij izpušnih plinov. Gre sicer za predhodno preiskavo nemških tožilcev, ki ni enaka uradni preiskavi, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V BMW očitke o goljufiji ostro zavračajo.

S preiskavo so začeli po tem, ko je okoljevarstvena skupina DUH v torek postregla z informacijo, da so preskusi, opravljeni na enem od modelov proizvajalca BMW, pokazali, da je avto na cesti sproščal višje ravni škodljivega dušikovega oksida kot v laboratoriju, s tem pa precej presegal zakonske omejitve.

Obstaja dovolj dokazov, da je šlo za kaznivo dejanje?

V münchenskem tožilstvu so za nemško tiskovno agencijo dpa potrdili, da so preiskovalci odprli predhodno preiskavo. Agencija poroča, da prehodne preiskave ne gre enačiti z uradno preiskavo. Namen prve je ugotoviti, ali sploh obstaja dovolj dokazov, ki bi nakazovali, da je bilo storjeno kaznivo dejanje.

V BMW so ostro zavrnili navedbe omenjene okoljevarstvene skupine in poudarili, da so vsa njihova vozila prestala zahtevane teste. Pri tem so DUH obtožili, da so testirano vozilo izpostavil »netipičnim voznim razmeram«.

Vodja skupine DUH Juergen Resch je sicer novinarjem v torek dejal, da obstajajo zelo močne indikacije, da so bile v vozila vstavljene naprave za goljufanje. Na navedbe so se odzvali tudi na nemškem ministrstvu za promet in sporočili, da bodo te preučili.