Preizkusili smo: Mazda2 G75 attraction

Varčni motor in zadostna oprema

Objavljeno
21. oktober 2016 18.39
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Andrej Krbavčič
Andrej Krbavčič
Takšna mazda2 je pravšnja za tiste, ki menijo, da se motor ne sme važiti, ampak mora biti priden, neslišen in ne vedno žejen. Če ne potrebuješ prav veliko prostora, te more mala mazda zadovoljevati iz dneva v dan. Občutek solidne izdelave in dobrih materialov je pomirjujoč.

Štirivaljni atmosferski bencinski motor ima vedno 1496 ccm gibne prostornine, toda pri tej izvedbi je kompresijsko razmerje nižje kot pri drugih (12:1 namesto 14:1) in tudi moči je manj. Pri 6000 vrtljajih v minuti zmore 55 kW (75 KM), največji navor 135 Nm pa nastopi pri 3800 vrtljajih, kar je za malenkost prej kot pri močnejših različicah. Tovarna navaja porabo goriva 6,1/3,9/4,7 ter največjo hitrost 171 km/h, pospeševanje do 100 km/h pa traja 12,1 sekunde. Naša testna poraba je znašala 5,2 litra, po mestu pa 6,8 litra. S tem motorjem mazda2 nima športnih ambicij, ampak če ga voziš pri višjih vrtljajih, je dovolj živahen, avtomobil namreč tehta le 1045 kg. Najbolje se obnese pri sproščeni, defenzivni vožnji, saj je motor pri nižjih vrtljajih neopazen v dobrem pomenu, zelo tih in miren. Start-stop je nemoteč, nadzor zdrsa gnanih koles je izklopljiv, tempomat in omejilnik hitrosti delujeta dobro. Petstopenjski menjalnik prestavljamo izredno gladko in natančno.

Pri opremi atraction velja omeniti učinkovito ročno klimatsko napravo – nekateri jih imamo raje kot večino samodejnih. Priročno je upravljanje povezav, satelitske navigacije in dobrih avdionaprav (imajo tudi CD-predvajalnik, ni pa mogoča povezava z nekaterimi starejšimi telefoni) z vrtljivim gumbom med sedežema in visoko postavljenim osrednjim zaslonom.

Oprema se pohvali še z opozorilom na zapustitev voznega pasu, meglenkami, s temnimi šipami zadaj, otroški sedeži pa nekoliko nerodno zakrijejo priključke za varnostne pasove. Tekstilni sedeži so pravšnja kombinacija udobja, zračnosti in zadrževanja telesa. Ne posebno prostornost bogato nadomestita občutni solidnost in kakovost.