Rabljeni avtomobili: Zaželeni so družinski dizli

 Veliko zanimanja tako za množične kot za premijske avtomobile.

Objavljeno
11. november 2016 12.08
Gašper Boncelj
Gašper Boncelj

Nakup avtomobila za marsikoga ni majhen zalogaj. Tudi zato so bili vedno zanimivi rabljeni, med katerimi pa se vsi ne prodajajo enako dobro. Še vedno je največ povpraševanja po družinskih uspešnicah z dizelskim pogonom, za rabljen primerek pa se odloči tudi marsikdo, ki se ozira po prestižnejših modelih.

 

 

Pogosto se vprašamo, kolikšen obseg ima pravzaprav trg rabljenih avtomobilov v Sloveniji, a do natančne številke ni preprosto priti. Obstajajo le približne ocene, kot je ocena podjetja KMAG, da se na tem trgu na leto proda med 130.000 in 140.000 vozil. Mnogi od teh so že doslej vozili pri nas, pa jih lastniki zaradi takšnih ali drugačnih razlogov menjajo. A priljubljeni so tudi rabljeni avtomobili, ki se k nam uvozijo iz tujine. Po besedah Dejana Butinarja, vodje programa Eurotax pri podjetju Eurotaxglass, je bilo letos v Slovenijo do konca oktobra uvoženih približno 19.000 rabljenih avtomobilov, gre za vozila s t. i. homologacijo B, od česar jih manjši delež, kakih tisoč, običajno nadaljuje naprej na Hrvaško. Za uvoz so zanimive različne znamke, Butinar pa dodaja, da se pri nekaterih, predvsem nemških premijskih (Audi, BMW, Mercedes-Benz), uvozi več rabljenih avtomobilov, kot se proda novih. »Nabavna cena novih premijskih avtov je visoka, pri nas pa jih ljudje še vedno želijo imeti, na avtomobil se še vedno gleda kot na statusni simbol,« pravi sogovornik.

Vendarle glavnina prodaje rabljenih avtomobilov na našem trgu seveda niso premijski modeli. Po Butinarjevih opažanjih se največ proda družinskih, ki stanejo od 10.000 do 15.000 evrov in so stari od tri do štiri leta. »Pri prevoženih kilometrih se je zgodil premik najprej, če je bil včasih želja avtomobil, ki ima za seboj od 80.000 do 100.000 kilometrov, je zdaj sprejemljivo, da jih ima od 150.000 do 160.000.« Dizelski motorji so še vedno v ospredju, in to kljub dejstvu, da se pri novih avtomobilih, predvsem manjših modelih, krepi prodaja bencinskih. »Je pa pri nakupu rabljenega vozila dobro imeti pripravljenega še okroglega tisočaka, da se preventivno uredijo vse stvari, ki bi se lahko pokvarile. Na to pri nas prepogosto pozabljamo in radi postrgamo vse – da si kupimo 'prevelike čevlje',« je opomnil Butinar.

Kaj se najbolje prodaja?

Pri podjetju KMAG, ki je sicer zastopnik znamke Kia, so lani prodali 4000 rabljenih avtomobilov ali dvakrat toliko kot novih, 90 odstotkov jih dobijo iz Slovenije. O željah kupcev so povedali naslednje: »Pri nas je največ zanimanja za karavane, sledijo športni terenci in enoprostorci. Na splošno prevladuje povpraševanje po družinskih vozilih z dizelskim motorjem. Če gre za poslovne namene, so to povečini karavani, če gre za družinske potrebe, pa vsi trije tipi (karavani, SUV-ji in enoprostorci). Največ jih prodamo v rangu od 80.000 do 90.000 prevoženih kilometrov in s ceno od 8 do 15 tisočakov.«

»Po mojem občutku se trg rabljenih povečuje. Polovica teh vozil pri nas izhaja iz menjave staro za novo, druga polovica pa iz uvoza. Imamo več rednih dobaviteljev iz Nemčije, Belgije, Francije in Italije, s katerimi sodelujemo že vrsto let. V ponudbi imamo modele različnih znamk, tako da lahko stranka najde najprimernejše vozilo zase,« pa nam je povedal Damjan Špan, ki vodi ta del dejavnosti pri podjetju Špan.

Po njegovih besedah so v trendu vse manjši motorji, prostornine dva litra ali manj. Bolj zaželene so različice z dizelskim motorjem, čeprav meni, da so za mestno uporabo dovolj učinkoviti že sodobni bencinski agregati. Še vedno je dizelski motor lažje prodati, a sčasoma lahko nastopijo višji stroški vzdrževanja. »Najbolj zanimiv je nižji srednji razred, z modeli, kot sta VW golf in škoda octavia. Športnih terencev, ki imajo na trgu novih vedno večji delež, rabljenih še ni toliko v ponudbi, je še prezgodaj, krog še ni zavrtel. Največ se prodajajo avtomobili s ceno od 12.000 do 20.000 evrov, stari od dve do štiri leta, to so avtomobili z razponom od 40.000 do 120.000 prevoženih kilometrov,« pravi Špan.

Po besedah Roka Florjanca, vodje prodaje rabljenih vozil pri Porsche Interauto, je tudi pri njih še naprej največ zanimanja za avtomobile z dizelskim motorjem prostornine od 1,6 do dva litra. Volkswagnova dizelska afera ni nič vplivala na to področje. Avtomobilov s temi motorji tudi največ kupujejo na dražbah lizinških hiš v tujini, v zalogi jih imajo približno 150, kar je po njegovem mnenju pogoj, da lahko delujejo rentabilno. Med modeli so pri njih najbolj zaželeni kombilimuzinski VW golf, karavanski passat, tudi audi A3 in BMW serije 3. V povprečju prodajo največ avtomobilov, starih od tri do štiri leta, ki stanejo od 15 do 20 tisoč evrov.