V Avstriji odslej tudi z elektronsko »nalepko«

Avtocestna plačila ponekod drugače
Objavljeno
01. december 2017 18.32
Boštjan Okorn
Boštjan Okorn

V Sloveniji so od včeraj naprodaj avtocestne nalepke z letnico 2018, ki jih boste na prvi pogled prepoznali po modri barvi. Nalepke za prihodnjih 14 mesecev (veljavnost do 31. januarja 2019) so začeli prodajati še v Avstriji, Češki in Švici, medtem ko bodo na Madžarskem in Slovaškem letnico zamenjali na novoletni dan. Glavna letošnja novost je možnost nakupa elektronske nalepke za avstrijske avtoceste.

Medtem ko moramo v Sloveniji, na Češkem in v Švici nalepke še vedno pritrditi na vetrobransko steklo (in jih potem bolj ali manj preprosto odstranjevati), so na Madžarskem že pred leti, na Slovaškem pa predlani, uvedli elektronski način pobiranja cestnine. V tem primeru je za voznika najbolj praktično, da »nalepko« kupi že doma po internetu, vpisati mora registrsko številko in s kreditno kartico poravnati račun. Za vožnjo po madžarskih avtocestah boste morali odšteti slabih 3000 forintov (9,6 evra) za 10 dni, nekaj manj kot 4800 forintov (15,4 evra) za mesec dni in slabih 43.000 forintov (138 evrov) za leto dni. Na Slovaškem stane 10-dnevna nalepka 10 evrov, mesečna 15 evrov in letna 50 evrov.

Elektronskemu pobiranju cestnine se je zdaj pridružila še Avstrija, pri čemer pa stari način, z nakupom fizične nalepke, ostaja v uporabi. Naši severni sosedi so se za dodatno možnost odločili predvsem zato, ker njihova zakonodaja omogoča, da je z eno registrsko tablico registriranih več avtomobilov. Do zdaj so morali imeti vsak svojo nalepko, odslej pa bo nakup vezan na registrsko tablico. Seveda lahko elektronsko nalepko kupimo tudi vsi drugi, pri čemer pa velja opozoriti, da jo je treba »naročiti« najmanj 18 dni pred začetkom vožnje po avstrijskih avtocestah, saj v tem času po avstrijski zakonodaji lahko potrošnik odpove nakup in dobi vrnjen denar. Zanimivo, da to določilo ne velja za nakup elektronske cestnine (videomaut) za vožnjo po dodatno cestninjenih odsekih, predvsem skozi daljše predore. Prav tako 18-dnevni »odpovedni rok« ne velja za pravne osebe. V Avstriji je za 10-dnevno nalepko treba odšteti 8,9 evra, za dvomesečno 25,9 evra in za letno 86,4 evra.

Švica in Češka ostajata pri dobri stari fizični nalepki, ki je v Švici naprodaj le v letni različici in še vedno stane 40 frankov (slabih 35 evrov). Na Češkem je izbire več, za 10-dnevno nalepko je treba odšteti 310 kron (12,5 evra), za mesečno 440 kron (17,5 evra) in za letno 1500 kron (59 evrov). Mimogrede: nakup na Češkem je zaradi zaokroževanja evrskih zneskov zunaj države (denimo v Avstriji) v evrih malo cenejši.

V vseh državah je nalepko treba kupiti pred vstopom na avtocestne odseke, ki jih cestninijo in so ustrezno označeni. Vsekakor vam priporočamo, da nakup opravite čimprej, v nekaterih primerih (Avstrija, Švica) lahko nalepko kupite tudi v Sloveniji, avstrijsko na obmejnih bencinskih servisih in pri AMZS, švicarsko pa pri AMZS. Tudi madžarsko in slovaško elektronsko nalepko lahko kupite na določenih fiksnih točkah – če vam nakup po internetu povzroča preglavice.

Okoljske nalepke

Nemčija in Francija zahtevata, da imajo vozila za vstop v določena mesta nalepljeno nalepko, ki dokazuje, da motor ustreza najvišjim okoljskim standardom. Predvsem pred potjo v Francijo bodite pozorni, da boste nalepko po internetu naročili dovolj zgodaj, nemško pa pojdite iskat v eno od informacijskih pisarn AMZS, da ne boste iskali odprtih prodajnih točk v sami državi. Vozniki, ki ne pritrdijo nalepke in jih med nadzorom ustavijo, morajo plačati kazen, pa čeprav avtomobil ustreza vsem kriterijem za vstop v mesto.