Ženevske avtomobilske novosti za številne okuse

V ospredju so športni terenci in superšportniki, a ne manjka niti bolj tradicionalnih družinskih prevoznikov.

Objavljeno
01. marec 2016 16.06
Gašper Boncelj
Gašper Boncelj

Športni terenci so avtomobili, ki v Evropi očitno še kar osvajajo teren. Samo lani se je njihova prodaja povečala za slabo četrtino, nikjer drugje ni bilo tolikšne rasti. Tako ni presenetljivo, da je tudi med novostmi na salonu v Ženevi takšnih izdelkov veliko, bodisi v proizvodni ali skoraj dokončani izvedbi, v cenovno bolj dostopnih ali dražjih premijskih kategorijah. V to druščino spadajo tako toyota C-HR, Seatova ateca, ssangyong  XLV. pa audi Q2 in maserati levante. Prvič so v Evropi prikazali Teslin model X.


Mali športni terenec kia niro je po pogonski zasnovi samo hibrid. Tako kot tudi kombilimuzina hyundai ioniq, ki je glede alternative verjetno najpomembnejša ženevska novost, saj je lahko hibrid, priključni hibrid ali strogo baterijski električni avtomobil. Eden za prodajne količine najpomembnejših izdelkov te razstave, ki ne spada v uvodno kategorijo, je prav gotovo povsem novi Renaultov scenic, ki le priča, da tipi avtomobilov SUV poudarjeno družinskih avtomobilov le ne bodo povsem izrinili, pa čeprav jim želi biti francoski družinski predstavnik navzven vsaj malo podoben. Za prevoz res velikih družin in še česa se je tokrat predstavila nova tehnično sorodna trojica peugeot traveller, citroën spacetourer ter toyota traveller. Med bolj običajnimi izdelki, kot se danes zdijo karavani, je za Fiat pomemben karavanski tipo, ki je predstavljen tudi kot kombilimuzina, karavanski je še Renaultov megane, prav takšna je naslednja izvedenka povsem nove Kiine optime. Na prestižnem koncu se predstavlja Volvov dolgo pričakovani V90. Prvič je v Evropi prikazan tudi povsem novi Mercedesov razred E, torej njihova druga največja limuzina.


Kljub lanski dizelski aferi in stalni temi o porabi vsaj glede zadnje v Ženevi ni bilo občutka skrbi. Tu se predstavlja množica superzmogljivih avtomobilov. Prva zvezda je noro zmogljivi bugatti chiron s 1500 konji moči ter takoj za njim novi aston martin DB 11. Najdejo se še manj dragi športniki, kot je fiat 124 spider. Predstavljenih je tudi nekaj zelo posebnih športnih vozil − npr. izdelek Hrvata Rimca z imenom concept one, povsem na električni pogon, z zatrjevano zelo visokim zmogljivostmi.