Predstavitvena informacija

Avstrijska voda je nadpovprečno čista

Germanske delavnost, točnost in doslednost so že pregovorne. Tudi odgovornost zato ne preseneča. Avstrija se tako ponaša z zavidljivo dragocenim kraljestvom voda, na katero skrbno pazijo.

Objavljeno
10. junij 2019 11.05
Posodobljeno
10. junij 2019 11.06
Vrbsko jezero na obrobju Celovca je med Slovenci najbolj znana avstrijska vodna znamenitost. Foto: Peter Burgstaller
Promo Delo
Promo Delo

Nešteto je odtenkov modre in zelene, v katerih se poigravanje svetlobe s površino potokov, rek in morij zalesketa v kombinaciji s stanjem rastlinskega in živalskega sveta, globine in apnenčastih kristalov v vodi. In čeprav Avstriji morje ni bilo namenjeno in sta bila od nekdaj zanjo najbližji stik z njim Koper in Trst, je obdarjena s številnimi slapovi, jezeri in drugimi vodnimi viri, na katere je lahko še kako ponosna.

Čista kot solza
Voda iz izvirov in podtalja je v Avstriji 100 % čista, zato Avstrijci veliko pozornosti namenjajo temu, da takšna tudi ostane. Tako ni le pitna, temveč je tudi primerna za kopanje. Od velikega števila naravnih kopališč v rekah z blagim tokom in jezerih jih je namreč kar 88 % ocenjenih z oceno odlično.


Podajte se užitkom naproti
Nekaj najstarejših rečnih kopališč najdete ob Donavi, na primer Badestrand Lubereqq v pokrajini Wachau ali Strombad Kritzendorf na obdobju Dunaja. Med kopalnimi jezeri pa so klasiki Vrbsko in Baško na Koroškem, Attersee v Zgornji Avstriji, Bodensko jezero v Vorarlberg, Wolfgangsee v Salzburgu in Achensee na Tirolskem.

image
Achensee je eno najbolj priljubljenih kopaliških jezer v Avstriji. Foto: Achensee TourismusKo je še smaragd videti motno
Najvišje ležeče kopalno jezero Weißensee na Koroškem je dobilo ime po belkastih klopeh vzdolž njegovega vzhodnega obrežja. Brezhibna turkizna voda, obdana s pasom svetlega pesta, prihaja iz različnih izvirov in je priljubljena zlasti zaradi osvežujočih temperatur – jezero leži na 945 m n. m.


image
Voda jezera Weißensee je znana po osvežujočih temperaturah in turkizni barvi. Foto: Ulli Cecerle-UitzBučeča čudesa narave
Svež piš, gromko bučanje padajoče vode, živahno peneča se pena … Slapovi so močne energijske točke in prava paša za oči. V Avstriji jih ne manjka, a za najlepših pet veljajo naslednji: Breitachklamm v Vorarlbergu, slapovi Myralfälle v Spodnji Avstriji, Stuibenfall na Tirolskem in Gollinger.

Pet najzanimivejših dejstev o avstrijskem vodnem svetu

Prvi koliščarji so se na obrežje Bodenskega jezera naselili že v mlajši kameni dobi pred 5000 leti.

Skozi Avstrijo se vije več kot 100.000 kilometrov tekočih voda.

Vodovodna mreža v Avstriji je dolga 77.000 kilometrov. To je skorajda dvakratni obseg Zemlje!

Avstrija ima 62 jezer, vsako izmed njih pa je večje od 50 hektarjev. To ustreza približno 50 nogometnim igriščem!

Večina avstrijskih jezer je tako čistih kot pitna voda.


Podajte se v kraljestvo voda! Več o njem pa si preberite tukaj.