Predstavitvena informacija

Avstrijska voda je nadpovprečno čista

Germanske delavnost, točnost in doslednost so že pregovorne. Tudi odgovornost zato ne preseneča. Avstrija se tako ponaša z zavidljivo dragocenim kraljestvom voda, na katero skrbno pazijo.
Fotografija: Vrbsko jezero na obrobju Celovca je med Slovenci najbolj znana avstrijska vodna znamenitost. Foto: Peter Burgstaller
Odpri galerijo
Vrbsko jezero na obrobju Celovca je med Slovenci najbolj znana avstrijska vodna znamenitost. Foto: Peter Burgstaller


Nešteto je odtenkov modre in zelene, v katerih se poigravanje svetlobe s površino potokov, rek in morij zalesketa v kombinaciji s stanjem rastlinskega in živalskega sveta, globine in apnenčastih kristalov v vodi. In čeprav Avstriji morje ni bilo namenjeno in sta bila od nekdaj zanjo najbližji stik z njim Koper in Trst, je obdarjena s številnimi slapovi, jezeri in drugimi vodnimi viri, na katere je lahko še kako ponosna.

Čista kot solza
Voda iz izvirov in podtalja je v Avstriji 100 % čista, zato Avstrijci veliko pozornosti namenjajo temu, da takšna tudi ostane. Tako ni le pitna, temveč je tudi primerna za kopanje. Od velikega števila naravnih kopališč v rekah z blagim tokom in jezerih jih je namreč kar 88 % ocenjenih z oceno odlično.


Podajte se užitkom naproti
Nekaj najstarejših rečnih kopališč najdete ob Donavi, na primer Badestrand Lubereqq v pokrajini Wachau ali Strombad Kritzendorf na obdobju Dunaja. Med kopalnimi jezeri pa so klasiki Vrbsko in Baško na Koroškem, Attersee v Zgornji Avstriji, Bodensko jezero v Vorarlberg, Wolfgangsee v Salzburgu in Achensee na Tirolskem.

Achensee je eno najbolj priljubljenih kopaliških jezer v Avstriji. Foto: Achensee Tourismus
Achensee je eno najbolj priljubljenih kopaliških jezer v Avstriji. Foto: Achensee Tourismus





Voda jezera Weißensee je znana po osvežujočih temperaturah in turkizni barvi. Foto: Ulli Cecerle-Uitz
Voda jezera Weißensee je znana po osvežujočih temperaturah in turkizni barvi. Foto: Ulli Cecerle-Uitz



Bučeča čudesa narave
Svež piš, gromko bučanje padajoče vode, živahno peneča se pena … Slapovi so močne energijske točke in prava paša za oči. V Avstriji jih ne manjka, a za najlepših pet veljajo naslednji: Breitachklamm v Vorarlbergu, slapovi Myralfälle v Spodnji Avstriji, Stuibenfall na Tirolskem in Gollinger.



Podajte se v kraljestvo voda! Več o njem pa si preberite tukaj.