Babilon na seznamu Unescove svetovne dediščine

Babilon je slovel po visečih vrtovih, ki so veljali za eno od sedmih čudes takratnega sveta. Danes tam stojijo le še zidovi iz glinenih opek.

Objavljeno
06. julij 2019 14.06
Posodobljeno
06. julij 2019 14.11
FOTO: Hussein Faleh/Afp
STA
STA
Irak je v petek v azerbajdžanskem Bakuju, kjer poteka letno srečanje Unesca, slavil vpis mesta Babilon na seznam svetovne dediščine. Mezopotamsko mesto ob reki Evfrat je nekoč veljalo za eno glavnih turističnih znamenitosti, dokler Iraka niso doletele desetletne vojne, ki so prizadele tudi Babilon.

Babilon, ki je star 4300 let, je bilo najpomembnejše kraljestvo v antični Mezopotamiji in velja za zibelko civilizacije. Danes so tam samo še arheološke razvaline in dva muzeja.

image
FOTO: Hussein Faleh/Afp


Vpis na seznam je uspel po dolgoletnem lobiranju iraške vlade, poročajo tuje tiskovne agencije. V Iraku je skupaj šest lokacij na Unescovem seznamu.

Iraški predsednik Barham Salih je ob vpisu povedal, da se je Babilon s tem vrnil na mesto, ki mu pripada. Vest je pozdravil tudi premier Adel Abdul Mahdi, ki je ob tej priložnosti dejal, da je Mezopotamija zibelka civilizacije, zato bo država za konservacijo arheološkega najdišča namenila dodatna sredstva.

image
FOTO: Hussein Faleh/Afp


Babilon, ki leži 85 kilometrov južno od Bagdada, je slovel predvsem po visečih vrtovih, ki so veljali za eno od sedmih čudes takratnega sveta. Danes tam stojijo le še zidovi iz glinenih opek.

Srečanje Unesca v Bakuju poteka med 30. junijem in 10. julijem. Ta konec tedna je pričakovati še številne nove vpise na seznam svetovne dediščine, a za zdaj je bil daleč najbolj odmeven prav Babilon.

image
FOTO: Hussein Faleh/Afp


image
FOTO: Hussein Faleh/Afp