Davo Karničar se je odpravil novemu podvigu naproti

Julija se bo podal na vrh himalajskega osemtisočaka K2, od koder namerava kot prvi zemljan sestopiti s smučmi.

Objavljeno
14. junij 2017 11.46
Davo Karničar
Šp. B., STA
Šp. B., STA
Brnik − Slovenski alpinist in alpski smučar z oznako »najbolj ekstremen« Davo Karničar se je danes z ljubljanskega letališča odpravil proti Pakistanu, kjer se bo predvidoma julija podal na vrh himalajskega osemtisočaka K2, z vrha katerega namerava kot prvi zemljan sestopiti s smučmi, kar doslej ni uspelo še nikomur.

Karničarja so na pot proti Islamabadu pospremili družinski člani, žena z otroki, najožji krog prijateljev ter novinarjev. »Moja šibka točka je od nekdaj poslavljanje, odhajanje in zavezovanje temu, da se pride nazaj, in danes ni nič drugače,« je pred odhodom povedal Karničar. Iz Islamabada ga čaka še potovanje do Skarduja pod vznožjem gorovja Karakorum ter nato začetek priprav na najdrznejši projekt v njegovem življenju s postavitvijo baznega tabora in prilagajanjem na višinske himalajske razmere. »Kar se tiče priprav in opreme sem super pripravljen, zavedajoč se, da bom drobna smetka, ki rabi še kakšno bistveno večjo pomoč, da bom vso to super pripravljenost lahko dokazal,« je po noči, ki je bila namenjena zlaganju stvari v potovalko in malo manj spanju, še povedal.

Štiriinpetdesetletni vrhunski alpinist doma z Jezerskega se je proslavil kot prvi človek, ki je smučal z najvišjega vrha sveta, Mount Everesta. Od tega podviga je že 17 let. Leta 1995 je z bratom Drejcem prvi smučal z vrha še enega himalajskega osemtisočaka Anapurne. Karničar bo enega najbolj ekstremnih smučarskih podvigov v zgodovini alpinizma in smučanja poskušal opraviti julija, z upoštevanjem vremenskih razmer. Jezerjan bo poskušal smučati neprekinjeno z vrha druge najvišje gora na Zemlji, ki se pne 8611 metrov visoko nad gladino morja. Neprekinjeno smučanje pomeni, da bo Karničar smučal brez snemanja smuči in brez spuščanja ob vrvi.


Karničar namerava s smučmi premagati tudi zloglasno »ozko grlo« Bottleneck. Jože Suhadolnik/Delo

S Karničarjem se bo v Himalajo odpravila majhna odprava. Poleg Karničarja še alpinist Boris Repnik, ki se je na pot odpravil prav tako danes, zdravnik Nejc Kurinčič in novinar David Stropnik, ki bo poskušal podvig zabeležiti s sliko in besedo, pa se jima bosta pridružila julija. V odpravi bodo še štirje alpinisti iz Pakistana, trije od teh imajo že izkušnje s plezanjem na K2, himalajskega očaka, ki leži v Kašmirju na meji med Pakistanom in Kitajsko, in se ga drži sloves neosvojljivega in smrtonosnega. Na skalnato piramido K2 kot edinega od osemtisočakov še nihče ni opravil zimskega vzpona. Karničar namerava s smučmi premagati tudi zloglasno »ozko grlo« Bottleneck, skoraj vertikalni prehod na višini 8350 metrov.

Karničar, ki je presmučal tudi vrhove vseh sedmih celin, bo podvig opravil s smučmi begunjskega Elana. Projekta SKI K2 se bo lotil z novimi revolucionarnimi zložljivimi turnimi smučmi, ki so jih v sodelovanju s Slovensko vojsko razvili v begunjskem podjetju Elan prav za ta namen.

Od Karničarja se je danes na ljubljanskem letališču poslovil tudi podjetnik in smučarski inovator Peter Slatnar, ki se je v prejšnji sezoni proslavil s skakalnimi smučmi, s katerimi so leteli slovenski orli s Petrom Prevcem na čelu. Slatnar je v sodelovanju s Karničarjem poskrbel za izdelavo inovativnih vezi, ki so narejene tako, da bodo zdržale tudi najbolj skrajne pogoje na zemeljski obli. »Po njegovih željah smo pripravili vezi. Davo ima ekstremne zahteve in potrebe in to mora zdržati. Tam so pogoji nad temi vsemi ostalimi pogoji. Vezi so bile preizkušene lani in letos in ga nima kaj skrbeti,« je izdelavo opisal Slatnar.

»Neodločnost, družino, skrbi, vse to moraš pustiti doma, če hočeš, da ti uspe. Če greš v gore poskušat naredit, potem tvegaš, če greš pa v gore pripravljen in rečeš naredit grem, potem je tveganje veliko manjše,« je filozofija, ki se je bo v misiji na robu mogočega držal Karničar.

Na K2 so se do zdaj povzpeli trije Slovenci, Zvonko Požgaj in Viki Grošelj v devetdesetih letih prejšnjega stoletja, zamejski Slovenec Roman Benet pa skupaj z ženo Nives Meroi leta 2006. Požgaj, ki je zaradi ozeblin ostal brez prvih členkov na vseh desetih prstih na roki, in Grošelj sta bila člana slovenske odprave iz leta 1993, v kateri je zaradi višinske bolezni življenje izgubil alpinist Boštjan Kekec, Davo Karničar, prav tako član odprave, pa se je bil zaradi tragične smrti alpinističnega kolega in nenadnega vremenskega preobrata, ki mu je odpihnil smuči, na višini 7800 metrov prisiljen obrniti proti baznemu taboru.