Dve uri in pol za vstop na londonsko Kolo

Seznam desetih največjih turističnih znamenitosti z najdaljšo gnečo je sestavil portal TripAdvisor.
Objavljeno
23. avgust 2017 19.26
Delo.si
Delo.si

Sanjske turistične znamenitosti v najbolj znanih mestih na svetu privlačijo številne turiste, ki so zaradi gneče prisiljeni čakati v vrsti več ur. Med glavno turistično sezono tako ni nič neobičajnega, če obiskovalci turističnih zanimivosti stojijo pred vhodi v znamenite stavbe tudi štiri ure in več. Nekateri so zato pripravljeni plačati precej več za vstopnice, s katerimi je mogoče vnaprej rezervirati ogled priljubljene znamenitosti in se tako izogniti čakanju in gneči.

Turistične znamenitosti z najdaljšimi čakalnimi vrstami po seznamu TripAdvisor:


London Eye. Foto: Wikipedia

London Eye, čas čakanja: 2 uri in pol

Vstopnina: 23 funtov (25 evrov)

Panoramsko kolo London Eye sestavlja 32 kabin, iz katerih lahko uživate v 360-stopinjskem razgledu na zgodovinsko središče Londona. Obiskovalci lahko pričakujejo, da bodo na vstop v kabino čakali dve uri in pol, vendar je na internetu za 36 evrov mogoče kupiti vstopnico, s katero preskočite čakalno vrsto za London Eye. Če ste si zaželeli zares razkošnega razgleda na London, se lahko odločite preskočiti čakalno vrsto in poleg tega v kabini uživati še v šampanjcu, vse za 45 evrov.


Sikstinska kapela. Foto: Wikipedia

Sikstinska kapela in vatikanski muzeji: 2 uri

Vstopnina: 16 evrov.

Velikanski muzejski kompleks z več kot osmimi kilometri hodnikov predstavlja zgodovino in dosežke človeštva v zadnjih 2000 letih. Med drugim so na ogled klasične mojstrovine, denimo Rodinov Mislec in Sikstinska kapela z najbolj znano Michelangelovo stvaritvijo. Plačate lahko 40 evrov za prednostni vstop ali se odločite za vóden ogled z umetnostnim strokovnjakom za 72 evrov.


Kolosej. Foto: Wikipedia

Kolosej v Rimu: 2 uri

Vstopnina: 12 evrov.

V starem Rimu so zgradili velikansko zgradbo iz marmorja za več kot 50.000 gledalcev, ki so spremljali krvava tekmovanja in pobijanje divjih zveri. Kolosej zdaj privablja približno štiri milijone turistov na leto. Obiskovalci lahko preskočijo dolgo čakalno vrsto z vstopnico za prednostni vstop za 30 evrov ali se pridružijo vódenemu ogledu za 25 evrov.


Katakombe v Parizu. Foto: Wikipedia

Katakombe v Parizu: 2 uri (poleti od 3 do 4 ure)

Vstopnina: 13 evrov.

V središču Pariza so v katakombah shranjeni posmrtni ostanki približno šestih milijonov Parižanov, ki so jih tja postopoma prenesli v 18. in 19. stoletju, ko so zaprli mestna pokopališča zaradi zdravstvenih razlogov. Ob temačnih galerijah si obiskovalci ogledujejo kosti v strašljivem vzdušju. Vstopnica, s katero preskočite čakalno vrsto, stane 82 evrov.


Eifflov stolp. Foto: Wikipedia

Eifflov stolp v Parizu: 2 uri

Vstopnina: 11 evrov.

Pripravite se, da boste uživali v izjemnih razgledih na Pariz, vendar ne pozabite rezervirati vstopnice, s katero boste preskočili zloglasne dolge čakalne vrste. Vstopnice, ki to omogočajo, stanejo od 35 evrov. Če ste si zaželeli obiska, v katerem uživajo samo najpomembnejši obiskovalci, lahko preskočite vrsto ter si hkrati privoščite večerjo s štirimi hodi in šampanjcem, medtem ko si ogledujete mesto z Eifflovega stolpa, in to za 241 evrov.


Bazilika sv. Petra. Foto: Wikipedia

Bazilika sv. Petra v Vatikanu: ura in pol

Redna vstopnina: brezplačno.

Bazilika sv. Petra je ena najbolj znanih cerkva na svetu, duhovno središče Vatikana, ki so ga ustvarili številni italijanski mojstri renesančne arhitekture, med njimi Bramante, Rafael in Michelangelo. Vstopnice, s katerimi lahko preskočite vrsto, stanejo od 18 evrov.


Londonski Tower. Foto: Wikipedia

Londonski Tower: ura in pol

Redna vstopnina: 21,5 funta (23,45 evra).

V eni največjih londonskih zgodovinskih znamenitosti so med drugim na ogled kronski dragulji, zaporniška celica sira Walterja Raleigha, znana pod imenom Krvavi stolp, ter kapela sv. Janeza in kraljeva orožarna. Vstopnice za ogled so na spletni strani TripAdvisor na voljo od 27 evrov.


Van Goghov muzej. Foto: Wikipedia

Van Goghov muzej v Amsterdamu: ura in pol

Redna vstopnina: 17 evrov.

V Van Goghovem muzeju v Amsterdamu je razstavljena največja zbirka umetniških del nizozemskega slikarja, med drugim so na ogled mojstrovine Sončnice, Jedci krompirja, Cvetoči mandljevec in Spalnica. Na spletni strani TripAdvisor lahko rezervirate ogled za omejeno število udeležencev s poklicnim vodnikom, vstopnica, s katero boste preskočili čakalno vrsto, stane 97 evrov.


Empire State Building. Foto: Wikipedia

Empire State Building v New Yorku: ura in pol

Redna vstopnina: 34 dolarjev (28 evrov).

Z newyorškega nebotičnika si lahko med 86. in 102. nadstropjem na opazovalnih ploščadih ogledujete panoramske razglede na New York. Na jasen sončen dan pogled seže kar do petih ameriških zveznih držav – New Yorka, New Jerseyja, Pensilvanije, Connecticuta in Massachusettsa. Največ obiskovalcev je na nebotičniku ob sončnem zahodu, TripAdvisor pa ponuja vstopnice, s katerimi je mogoče preskočiti čakalne vrste, od 55 evrov.


Katedrala Notre-Dame. Foto: Wikipedia

Katedrala Notre-Dame v Parizu: 1 ura (do 2 uri za obisk stolpov)

Redna vstopnina: brezplačno.

Mojstrovina gotske arhitekture iz 12. stoletja in simbolno središče Pariza. Obiskovalci se lahko izognejo dolgim čakalnim vrstam z nakupom vstopnice za vóden ogled za 35 evrov.