»Pozabite Trumpa, slovenski predsednik vlada Instagramu«

S svojim slikovitimi fotografijami je vzbudil zanimanje tujih medijev, ki pišejo o njegovi priljubljenosti.
Objavljeno
07. marec 2017 15.40
jer pahor
Be. B.
Be. B.

Svetovni mediji si v zadnjih mesecih skoraj ne morejo privoščiti, da bi zatisnili oči, ko poskušajo slediti tvitom ameriškega predsednika Donalda Trumpa, budne pa jih, kot kaže, po novem drži tudi slovenski predsednik Borut Pahor.

Odmev o njegovih objavah na omrežju Instagram je zdaj čez sedem voda in sedem gora odneslo še na drugo stran meje. Barbika, kot se je predsednik tudi sam poimenoval, na svojem profilu od začetka mandata leta 2012 sporoča, da je običajen državljan, prav kakor vsak drug, ki pa ga zanima veliko stvari. Tudi mediji ugotavljajo, da mu takšen način komunikacije očitno koristi. Ne nazadnje tudi februarska anketa Dela kaže, da se mu na oktobrskih volitvah obeta ponovna izvolitev.

The Guardian je prispevek o slovenskem predsedniku naslovil s Pahorjevo izjavo: »Barbika, a ne baraba, spoznajte Boruta Pahorja, slovenskega instagram predsednika«. Pojasnili so njegov vzdevek, ki so mu ga nadeli med študijem, ko je delal kot maneken. Niso pozabili omeniti, da se je lani sešel z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom ter navedli Pahorjevo pobudo, da bi bila Slovenija lahko gostiteljica srečanja med Trumpom in Putinom, slovenski predsednik pa nekakšna vez med Zahodom in Vzhodom.

Ameriška spletna stran Lancaster online pa očitno po tiho že išče morebitne naslednike Donalda Trumpa in se spogleduje s Pahorjem, vladarjem Instagrama.

Domotožje v Kairu. #Pahor #president #Egypt #Slovenia #homesick #homesweethome #ljubodoma

A post shared by Borut Pahor (@borutpahor) on


»Domotožje v Kairu«: Njegova fotografija iz Karia je sprožila odzive ljiudi, ki so so množično oponašali pozo predsednika, slonečega na ograji.

Tudi drugi tuji in slovenski mediji, ki pišejo o #boruting fenomenu, poleg fotografij in pojasnil pišejo o tem, kako slovenski predsednik skozi družabno omrežje stopa v stik z volivci in mladimi. Predsednik sicer pravi, da je oseben stik najpomembnejši. Profesor na mariborski univerzi Boris Vezjak je Pahorjevo komunikacijo označili za lahek populizem. Pahor pa je dejal, da instragram ni omrežje, preko katerega bi lahko širil politične ideje.

Na omrežjih je sicer dovolj prostora za vse predsednike tega sveta, toda Borut Pahor se je bržkone primerno odločil, da ne meri moči z Donaldom Trumpom na Twitterju, temveč raje omreži uporabnike na Instagramu. Ne stavi na moč besede, ampak na moč svoje podobe.