Iz oči v oči z Velikim Klekom

Trajnostna naravnanost je ena od ključnih idej, saj ima turistični kompleks lasten vodni vir, bazeni so ogrevani s sončno energijo, hotel pa z lastno ogrevalno postajo.

Objavljeno
04. september 2019 08.00
Posodobljeno
04. september 2019 09.02
Gradona Mountain Resort Foto Mitja Felc
Za odgovor, kako brezhibno lahko sobivata neokrnjena narava in butični hotelski kompleks, je treba na Vzhodno Tirolsko, natančneje v nacionalni park Visoke Ture (Hohe Tauern), še natančneje do vasice Kals am Grossglockner. Potem ste že tam. Tam, kjer ponosno stoji Gradonna Mountain Resort.

Na obrobju nekoč od boga pozabljene gorske vasice Kals am Grossglockner kakor gobe med smrekami in macesni zeva 42 luksuznih gorskih koč, precej bolj pa v oči pade – čeprav se zaradi lesene skodle tudi zlije z naravo – štirizvezdični superior hotelski kompleks. Vse to sestavlja Gradonna Mountain Resort. Morda še najbolj izstopa črn stolp, za katerega ima Martha Schultz, ki z bratom Heinzem vodi družinsko podjetje Schultz Gruppe, pojasnilo: »V Avstriji ima vsaka vas v središču svojo cerkev, ta stolp pa je središče našega gorskega naselja.«
 

Vonj, ki uspava


Čeprav se na prvi pogled zdi drugače, do Vzhodne Tirolske res ni prav daleč. Okrogli dve uri od karavanškega predora in že ste pri Lienzu, nato je le še kakšnih 30 minut od začetka ravninske vožnje, potem pa se cesta odcepi desno navkreber. Ampak res navkreber! Na desetih kilometrih prebrodite kar nekaj višinske razlike. Ko višinomer pokaže 1325 metrov, ste že skoraj na cilju.

Ko sem se po nekaj letih vrnil v Gradonno, se mi je zdelo, kakor da sem prišel na odprtje hotela, saj je še vedno vse brezhibno, v hotelskih sobah pa je še čutiti vonj po domači smrekovini, ki dokazano pozitivno vpliva na ugodnejše spanje. A bi bil bržkone kakovosten spanec daleč stran od prometnih cest, industrije in drugih motečih dejavnikov zagotovljen tudi brez svojevrstnega vonja po lesu. Naj pristavimo, da so celo televizijske sprejemnike v hotelu preprogramirali tako, da v funkciji pripravljenosti ne sveti niti tista za koga moteča rdeča lučka. Kako pomembno je zanje počutje gostov, pokažejo tudi s kulinaričnim razvajanjem, trudijo se, da je na mizi hrana iz lokalnega okolja.

Za razvajanje in sprostitev so na voljo še razkošni kopalni bazeni, velnes in masažni prostori, ki se razprostirajo na 3000 kvadratnih metrih. Imajo tudi lastno kozmetično linijo Magdalena's iz naravnih sestavin. Trajnostna naravnanost je ena ključnih idej, saj ima turistični kompleks lasten vodni vir, bazeni so ogrevani s sončno energijo, hotel pa ogrevajo z lastno ogrevalno postajo, kjer prevladujejo sekanci, ki jih pridobijo iz okoliških gozdov. Da jim tovrstnega materiala nikakor ne bo zmanjkalo, je poskrbela kar mati narava sama, saj oko kaj hitro opazi, da je bila tam pred časom huda ura in močno poškodovala, dobesedno izruvala in zmlela velik del smrekovega gozda.
 

Med luksuzom in naravo


Notranjost hotela in apartmajev je tako prijetna in stilsko dodelana, da ven na svež gorski zrak marsikoga odžene le mamljiv pogled na okoliške vršace. Najbolj luksuzna koča ima kakšnih 250 kvadratnih metrov površine, prostran dnevni prostor s kuhinjo, kaminom, savno z izhodom na zaprto teraso, kopalno kad s pogledom na sinje nebo (strop je namreč na tistem delu steklen), štiri spalnice. Pravzaprav so razkošni že najmanjši apartmaji, ti imajo od 80 do 120 kvadratnih metrov.

Tako kot so prostorsko in cenovno različne koče, je tudi s hotelskimi sobami. Najdražje in najrazkošnejše, seveda pa tudi z najbolj čudovitim razgledom so tiste v »cerkvenem« stolpu gorskega naselja. V Gradonni je tako za ene na prvem mestu že samo naselje, za druge pa lepote narave. In vsi imajo še kako prav.

Čeprav že ime vasice, Kals am Grossglockner, pove, da Veliki Klek (Grossglockner, 3798 metrov nadmorske višine) ne more biti prav daleč, se ga neposredno ne vidi ne iz vasice ne iz Gradonne. Iz oči v oči pa si s streho Avstrije zrete, ko se vzpnete na bližnjo goro, kjer je moderna koča Adler Louge. Ta ni znana le po neverjetnih okoliških razgledih, ampak tudi po najviše ležeči gurmanski restavraciji. Na 2621 metrov nad morjem se boste povzpeli s kabinsko žičnico, gre pa seveda tudi v planinskih čevljih. V dolino pa celo s kolesom. Tudi sicer območje ni priljubljeno le med pohodniki in hribolazci, ampak tudi med gorskimi kolesarji. Ob tako pestri izbiri gorskokolesarskih tur je to pravzaprav samoumevno.
 

Modni hit


Najem in nakup kolesa sta mogoča tudi v Gradonni, saj imajo dobro založeno športno trgovino. Kajpak gre najbolj v promet najem gorskih električnih koles, ki so že nekaj let pravi modni hit. Apartmajskim gostom pa tudi ni treba v dolino po najnujnejše, saj se z osnovnimi živili lahko preskrbijo tudi v tamkajšnji trgovini. Na policah ne manjkajo niti klasične tirolske dobrote.
Gorski kompleks Gradonna je za dva tipa gostov – za tiste, ki jim je bolj pri srcu aktiven oddih, in za tiste, za katere je pravi dopust ležernost in razvajanje. Zmagovalna pa je kombinacija obojega.
Gradonna Mountain Resort je dobil že več nagrad, med drugim za najboljši zeleni hotel Evrope.
1786
kvadratnih kilometrov merijo Visoke Ture z velikim Klekom, največji naravni rezervat srednje Evrope
Do otrok prijazno
Gorski kompleks ni raj le za starejše, ampak so posebno skrb namenili tudi najmlajšim obiskovalcem. Tako imajo v hotelu otroško igralnico z mini kino dvorano, zagotovljeno pa je tudi varstvo za otroke.