Izgubljenega orla mora lastnik še veliko naučiti

Neizkušeni mladi orel je po 16 dneh svobode v Kamniku nespretno zgrabil majhnega kužka, a mu je prizanesel in s tem našel gospodarja.

Objavljeno
17. oktober 2016 18.06
Orel
Blaž Račič
Blaž Račič

Komaj pol leta star planinski orel se je po nedeljskem dogodku v Kamniku, ko je napadel manjšega psa, vrnil k lastniku Niku Marčiču z Blejske Dobrave, ki je svojega »hišnega ljubljenčka« pogrešal 16 dni.

Redko se ljudje odločajo, da si za hišnega ljubljenčka izberejo planinskega orla. Nik Marčič si ga je želel že od otroštva, željo pa si je izpolnil pred časom, je pojasnil danes, ko je njegov orel Sky spet sedel na drogu v domači kletki, tik ob hiši Marčičevih na Blejski Dobravi. A Sky je že njegov drugi orel. Prvega je žal ubila elektrika z električnega daljnovoda, je povedal Nik, ko je hkrati ljubkoval Skya, ki je sedel na njegovi orokavičeni roki.

Vnovičnega srečanja sva se oba zelo razveselila, je dejal Nik Marčič in se spomnil 16 dni skrbi, ki mu jih je povzročil orel. Za orle je značilno, da vedno spremljajo svojega lastnika. Orla, ki je bil vzgojen v ujetništvu, je tega še treba naučiti. V naravi za vzgojo mladih orličev skrbijo starši, ki jih naučijo tudi loviti plen, medtem ko je treba orla v ujetništvu naučiti drugih veščin, denimo, pristajanja na orokavičeni roki lastnika. Tako je z orlom že treniral in ga privezanega na vrv (sprva na krajšo, nato z vse daljšo vrvjo) spuščal v zrak. Orel se je običajno vedno vrnil na lastnikovo roko, saj je pri tem dobil košček mesa jerebice, ki so sicer običajna hrana na orlovem jedilniku (in vsak dan poje eno jerebico). Tisti dan pa je orel, ko ga je spustil v zrak na Blejski Dobravi, odletel v smeri proti Zgornjesavski dolini, vendar se domov in k lastniku ni več vrnil, je razložil Nik.

Neuspešno so ga iskali tudi na Mežakli

Da mu je ušel orel, je Nik obvestil policijo, center za obveščanje, sokolarsko zvezo, vendar povratnih informacij o orlu ni bilo, neuspešno je bilo tudi iskanje s prijatelji v okolici Blejske Dobrave, na Mežakli in drugod, kjer bi se orel lahko zadrževal. Nedeljska informacija, da so orla našli v Kamniku, je Nika presenetila, saj ni pričakoval, da bi ga našli tamkaj. Orel je namreč odletel po dolini proti zahodu, in ne proti vzhodu, je razložil.

Po obvestilu, da so orla opazili v Kamniku, se je odpeljal tja, kjer ga je, kot je dejal Nik, orel takoj prepoznal. Tudi sam je prepoznal svojega ljubljenca, čeprav je bil precej shujšan in utrujen. Preden je orel odletel od doma, je bil težak 3,6 kilograma, po vrnitvi domov pa le dva kilograma, kar po Nikovih besedah dokazuje, da je bil orlov jedilnik zadnja dva tedna bolj ali manj skromen. Mladega orla je namreč še treba naučiti iskati hrano oziroma loviti plen, česar pa Sky še ne zna. Zaradi pomanjkanja hrane in s tem energije je bil orel precej utrujen, ko je spet pristal na lastnikovi roki.

Nik Marčič je še povedal, da orel brez razloga ne napada plena, pri tem pa ugibal, da se je nad majhnega psa v Kamniku spravil zaradi lakote. »Čeprav je imel kuža prasko, ne verjamem, da ga je orel zares zgrabil in z njim poletel kaj višje, saj bi drobnega kuža s svojimi špičastimi kremplji med letom močneje poškodoval. Stisk krempljev odraslega orla namreč doseže celo do deset ton pritiska in ima zato majhna žrtev v orlovih krempljih le malo možnosti, da preživi,« je dejal Nik Marčič in dodal še, da se je lastniku psa, očetu znane odvetnice Nataše Pirc Musar opravičil za nevšečnosti.

Za orla od 2500 evrov naprej

V prvih objavah o napadu orla na kuža je bilo navedeno, da je Marčič orla kupil v Kazahstanu, kar pa ne drži. Drži pa, da ima v Kazahstanu orel posebno mesto med ljudmi, v družbi, neredko ga uporabljajo za lov na divje živali ali kot statusni simbol. Planinskega orla, ki se po besedah Nika Marčiča imenuje tudi golden eagle (zlati orel), je kupil pri rejcu na Hrvaškem in ima zanj vse potrebne dokumente z rodovniškim listom vred. Orle lahko uporabljajo za lov na divjad (gamse, srne, lisice, ...) ali pa kot hišnega ljubljenca, saj lastnika med sprehodom vedno spremlja z višine. Sky je na vrtu pri Niku Marčiču nastanjen v kletki, ki se je ne bi sramoval niti kakšen pes čuvaj in ki s streho nudi zavetje pred močnimi vetrovi in padavinami. Hkrati takšen ljubljenček ni poceni, saj ga je mogoče kupiti za 2500 evrov ali več, cena pa je odvisna od velikosti, starosti, natreniranosti orla, razlaga Marčič.

Po 16-dnevnem iskanju se bo Nik Marčič morebitnemu novemu iskanju izognil. K temu naj bi mu pripomogla posebna elektronska naprava na baterije, ki bo nameščena na orlovi nogi in bo štiri dni oddajala signal. Če se bo orel spet kdaj slučajno izgubil, ga bo s to napravo, ki jo je že naročil, mogoče hitreje in z manj napora najti, pravi lastnik.

Planinski orli sicer lahko dosežejo težo do osem kilogramov in so lahko visoki do enega metra (večje so sicer samice). Premer kril lahko doseže skoraj tri metre, živijo pa nekako od 50 do 80 let. Kot je še dejal Nik Marčič, je njegov orel edini te vrste pri nas, ki živi v ujetništvu. Lastnik mora vsak dan in čim bolj natančno meriti težo ptice, saj je tudi od tega odvisno, ali bo orel lahko poletel. Če je orel sit (in s tem težji), si ne bo dajal veliko opravka z letanjem naokoli, ampak lahko sede na kakšno vejo v vrhu drevesa, kjer bo v miru prebavljal in ne moreš do njega, pravi Nik Marčič.