Je pošast iz jezera Loch Ness navaden som?

Raziskovalec, ki se s skrivnostno pošastjo iz jezera ukvarja že vrsto let, meni, da bi bila ta lahko navadna riba.

Objavljeno
17. julij 2015 18.14
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA
London - Znamenita pošast iz škotskega jezera Loch Ness ni morda nič drugega kot ogromna riba. Tako vsaj ocenjuje navdušenec nad skrivnostjo okoli znamenite Nessie, ki je v prizadevanjih za njeno razkritje 24 let temeljito preiskoval jezero. »Teza, ki sem ji danes najbolj naklonjen, je, da gre za soma. To je najbolj verjetna razlaga,« je v četrtek za francosko tiskovno agencijo AFP povedal 52-letni Steve Feltham, ki se je z najdaljšim spremljanjem Nessie uvrstil v Guinessovo knjigo rekordov.

Ob tem je poudaril, da ne trdi, da je to zadnja razlaga. »Ustreza večini opaženih podrobnosti, a ne vsem,« je dodal. Somi lahko v dolžino merijo celo štiri metre in tehtajo več kot 400 kilogramov, čeprav so običajno le redko večji od dveh metrov. Te sladkovodne ribe lahko živijo 30 let ali več. Glede na Felthamovo teorijo bi lahko te ribe, ki izvirajo iz vzhodne Evrope, a so se prek vodnih poti razširile po vsej Evropi, prebivalci okoli Loch Nessa z namenom ribolova naselili v jezero. Te teze sicer ne podpira noben uraden dokument.

Legenda sega v 17. stoletje

Če so to storili v pozni viktorijanski dobi, so živali dozorele v 30. letih minulega stoletja, ravno ko se je s pojavom prvih fotografij Nessie začela norija okoli pošasti, je ocenil Feltham. Legenda o Nessie kot neke vrste podvodnem zmaju sicer sega vse v 17. stoletje.

Feltham je tudi priznal, da imajo drugi navdušenci nad Nessie drugačne teorije. »Nekateri pravijo, da gre za vrsto jesetra, ogromno jeguljo ali prazgodovinsko morsko pošast pleziozaver. Nek par je prepričan, da je na dnu jezera vesoljska ladja,« je prezirljivo dodal Feltham. Pri tem je izrazil upanje, da se bo dejansko izkazalo, da gre pri Nessie za nekaj veliko bolj navdušujočega, kot je som.

Vidi jo samo še eden na leto

Nessie sicer ves čas po malem buri duhove. Lani je veliko pozornosti pritegnila fotografija, na kateri naj bi bilo videti, da se pošast igra v drugih vodah, kot je njen ljubi Loch Ness. Po Felthamovih besedah so sicer še pred 20 leti letno zabeležili od deset do 12 pričanj ljudi, ki so trdili, da so videli Nessie, medtem ko dandanes to v povprečju trdi le še en človek na leto.