Predstavitvena informacija

Kampiranje – enkratno doživetje za otroke

Če ste že kot otrok pogosto kampirali, vam ni treba razlagati, v kako povsem drugačen in zanimiv svet dopustovanja in dogodivščin vstopite z njim. Gotovo se zavedate številnih koristi, ki jih prinaša kampiranje, predvsem modnega »digitalnega razstrupljanja«, prekinitve odvisnosti od sodobnih tehnoloških naprav.
Fotografija: Kampiranje z otroki je seveda bistveno drugačno kot brez njih. Foto: Hervis
Odpri galerijo
Kampiranje z otroki je seveda bistveno drugačno kot brez njih. Foto: Hervis


A med kampiranjem otroci še bolj intenzivno kot odrasli doživljajo tudi druge koristi, na primer globljo povezanost z naravo, grajenje pozitivne podobe o sebi, navezovanje pristnejših stikov v družini in zunaj nje, vzpostavitev naravnega bioritma, izboljšanje imunskega sistema, igro v drugačnih okoliščinah, navezovanje novih znanstev in prijateljstev ter spoznavanje sprememb, kot nam jih ponujata narava in življenje v novem okolju.

Kje in kako kampirati?
Kampiranje z otroki je seveda bistveno drugačno kot brez njih. Dokler ste sami ali v paru, vam ni mar za kopico stvari, na katere bi bilo dobro, da ste pozorni, če načrtujete kampiranje z naraščajem, ne glede na njegovo starost. Zunanji opazovalec bi kaj od tega sicer morda imel za kompliciranje, a je v resnici med kampisti že po naravi bolj malo zapletenih ljudi. Primarna je verjetno izbira manjšega, družinam prijaznega kampa z vodo (morjem, jezerom, reko) ali vsaj gozdom v bližini, stran od pretiranega hrupa in prometnih cest. Šotor bi v kampu postavili nekam, kjer je dovolj sence, saj dojenčki in majhni otroci potrebujejo dnevni počitek, in kjer v bližini ni lokala ali trgovine, so pa blizu sanitarije in tuši. Namig: morda je primerno mesto celo bolje poiskati v bližini recepcije, saj se je največji nočni žurerji izogibajo. Če gre za res dober družinski kamp, je v njem tudi obilo otroških igral in podobnih mest, kjer lahko – v družbi staršev ali vrstnikov – otrok preživi tudi dobršen del dneva.

Družine z majhnimi otroki bodo izbirale med šotori za več kot dve osebi, zaželeno z več prostora, stojno višino in višjim vodnim stolpcem. V Hervisu pred letošnjim poletjem priporočamo Ferrinov Proxes 4 s predprostorom, prišitim dnom in z dvema ločenima spalnicama, ki ju lahko združimo v en sam prostor, in klasični Salewinov družinski šotor s tremi prekati ter hitropostavljivi Midway VI z več kot dvakrat večjo bivalno površino, visokim vodnim stolpcem in dobrim prezračevanjem.

Ko otroci zrastejo, je za mnoge bolj zanimivo družinsko kampiranje z dvema manjšima kupolastima ali iglu šotoroma – zaradi nekaj več zasebnosti (za odrasle in otroke) in lažjega postavljanja dveh manjših šotorov kot enega večjega.

Pred prvo uporabo se s šotorom dodobra seznanite, saj vam bodo skriti kotički ter obvladovanje prostora in prekatov kmalu prišli zelo prav, poleg tega pa ga boste morda morali ob majhnih otrocih tudi hitro postaviti.

Na kampiranje se le dobro pripravite. Foto: Hervis
Na kampiranje se le dobro pripravite. Foto: Hervis


Nujna in priporočljiva kamping oprema
Če so otroci že dovolj veliki, bodo nadvse dobrodošli pomočniki pri postavljanju, iz česar lahko na kampiranju naredite kar prvo družinsko zabavo. Zanimalo jih bo vse, od sestavljanja, nameščanja palic do zabijanja klinov – raje seveda s kakšnim kamnom kot s kladivom.

Poleg tega imejte s seboj vsaj eno podlago za pred vhod – ki jo skrbno čistite oziroma to zaupajte malemu pomočniku – in vsaj eno večjo ponjavo za dodatno senco, ki jo napnete nad šotorom. Ne pozabite na rezervne kline, tudi nekaj nevihtnih, če se vam zdi potrebno. Vzdržljive vrvi imejte raje meter preveč kot premalo, podobno robustne pa naj bodo tudi ščipalke, ki jih preizkusite pred prvo uporabo. Švicarski nož ter čelna in ročna svetilka vam bodo vedno prišli prav, pa podaljšek in kak razdelilnik tudi. 
Kako je z (napihljivimi) ležalnimi podlogami, spalnimi vrečami, vzglavniki, rjuhami, odejami in podobno galanterijo je odvisno predvsem od vaših navad, za jedilni kotiček pa je poleg zložljivih stolov in mize priporočljivo poskrbeti tudi za manjše stole – in morda tudi mizo – za otroke, ki bodo prav prišli ne le med obroki, temveč tudi za igro. Podobno velja za visečo mrežo, ki je lahko priročno zatočišče za lenobni popoldanski dremež. Tudi višji stol za hranjenje otrok in prenosna straniščna školjka sta lahko zelo priročna.

Kuhalnik (z zaščito za veter), dodatni gorilnik, plinske kartuše, posoda, pribor, deske, odpirači, plastični zaboji za posodo, detergent, vreče za smeti, krpe in podobno je količinsko v domeni osebnega izbora, skoraj nujna je tudi (električna) hladilna torba.

Pa za otroka?
Ko bo šotor postavljen in v bližini ne bo vrstnikov, se bo otrok zamotil z njemu znanimi igračami od doma, v vodi pa z nekaj napihljivimi igračami in žogo. Pobarvanke, navadni listi, voščenke, flomastri, plastelin ... bodo vedno uporabni. Poganjalec, kolo in skiro so odlični za raziskovanje bližnje in daljne okolice, popoldnevi in večeri pa so rezervirani za karte in druge družabne igre.

Bolj skrbno, kot če bi šli sami, načrtujte tudi zalogo oblačil ter kozmetike in pribora za prvo pomoč. Pršilo proti žuželkam, mazilo za pike, vlažni robčki, toaletni papir in papirnate brisače bodo prav tako potrebni izdelki.

Če ste bili sami navdušenec nad bivanjem v naravi, še preden ste imeli otroke, je velika verjetnost, da boste to ostali tudi z otroki. To je način življenja – ali vsaj dopustovanja –, ki ga prenašamo iz roda v rod. Na kampiranju boste svojega otroka spoznali tudi z nove plati, a ob skrbnem načrtovanju in zadostnem starševskem angažmaju ni bojazni, da ne bi tudi za vašega otroka kampiranje postalo to, kar je za vas.