Predstavitvena informacija

Kje se jeseni in pozimi dogaja

Hladnejši večeri in krajši dan nam dajo brez usmiljenja vedeti, da je poletja konec. Počasi bo zadišalo po toplem čaju in zvečer bo prijala topla odeja. Kakšen dan, med tednom, kaj pa čez vikend? Med počitnicami? Bi kam šli? Kam? Seveda, tja, kjer se nekaj dogaja, kjer še ujamemo kakšen sončni žarek, mogoče skočimo v morje, kjer je zabavno za otroke in zanimivo za odrasle, varno za vse.

Objavljeno
23. september 2019 09.03
Posodobljeno
26. september 2019 10.04
Številni festivali odkrivajo bogato etnološko dediščino Malte. FOTO: Malta Toursit Authority
Promo Delo
Promo Delo
Majhno otočje, obsijano z zlatim soncem, s čudovitimi peščenimi plažami in kristalnim morjem, z bogato zgodovino in fantastično hrano ... Na malteški turistični organizaciji pravijo, da Malta ponuja več. 

image
Živopisni čolni luzzu v ribiški vasici Marsaxlokk. FOTO: Malta Toursit Authority


Malta – otok večnega sonca
Poleg vedno vabljivega čistega sredozemskega morja ima Malta za ponuditi tudi ogromno kulturnih znamenitosti, na Unescovem seznamu so stolnica sv. Janeza s sliko Caravaggia (obglavljenje sv. Janeza Krstnika), megalitski templji, ki spadajo med najstarejša verska svetišča na Zemlji, Grand Harbour (veliki zaliv) pa velja za najgloblji naravni zaliv v Sredozemlju. Ogleda vreden je sosednji otok Gozo, kjer so v Dwejri snemali Igro prestolov, pred baziliko Ta'Pinu (največje romarsko središče Maltežanov) pa lahko občudujemo mozaike, ki so delo Slovenca, patra Marka Rupnika.

image
Potapljanje je izjemno priljubljeno med turisti. FOTO: Malta Toursit Authority


Na Malti se hitro počutite kot otroci, lahko zaplavate z delfini, v edini čokoladnici na otoku si lahko obliznete prste ali občudujete podvodni svet brez maske – v malteškem akvariju. Otroško navdušenje pa v vseh prebudi Popajeva vas, kjer so nekoč snemali film, kulise pa so ostale do današnjih dni za otroke vseh generacij, da se zabavamo in poslikamo s Popajem in Olivo. Tudi vitezi navdihujejo vse generacije in dejstvo, da so Malti vladali stoletja, vsekakor preusmeri našo pozornost v trdnjavo Fort St. Angelo, kjer je bil nekoč sedež reda sv. Janeza. Svojo dediščino pa so pustili po vsem otoku, tudi v palači Selmun, ki je rabila kot lovišče, in v palači ter čudovitih vrtovih San Anton, kjer je danes rezidenca predsednika Malte. 

image
Golden bay je dobil ime bo zlati barvi peska, ob njem luksuzni hotel. FOTO: Malta Toursit Authority


Tudi Angleži so pustili sledove. Poleg lokalov z ribo in krompirčkom ter »londonskih« govorilnic je angleška oblast tam uveljavila tudi vožnjo po levi strani ceste, a to nikakršen razlog za preplah, saj imajo samo vozila rent-a-car v registrski številki črki K ali Q, tako da ste na daleč opazni, pa tudi javni prevoz je odlično organiziran po otoku in morju. 

image
Iz trdnjave Fort St. Angelo, kjer je bil nekoč sedež reda SV. Janeza lahko občuduje pristanišče Grand Harbour, ki je na UNESCO seznamu. FOTO: Malta Toursit Authority


Na Malti se vedno kaj dogaja. Deželica je znana po koncertih, bogatem nočnem življenju v ulici Paceville, etnoloških festivalih, karnevalih in dih jemajočih ognjemetih. Kaj pripravljajo jeseni in pozimi? Notte bianca je večer, ko svoja vrata odprejo muzeji, ko so koncerti, predstave in obiski muzejev brezplačni, zabava pa se po predstavah nadaljuje na osvetljenih ulicah prestolnice Vallette. Oktobra pripravljajo tudi festival čokolade, vsak mesec pa lahko prisostvujete slavnostni menjavi straže pred predsedniško palačo. Novo leto pozdravijo z bučno zabavo in spektakularnim ognjemetom (so svetovni prvaki v ognjemetih).

Januarja pripravljajo v teatru Manoel mednarodni in svetovno priznan Festival baroka. Februarja pa norčavi pust preplavi številna mesta otoka, izjemna paša za oči so domiselni kostumi, zabave željnim pa priporočamo udeležbo karnevala v mestu Nadur na sosednjem Gozu. Milo mediteransko podnebje vas vabi, da dneve preživite na sprehodu ob morju, v odličnih hotelih z zelo dostopnimi cenami pa v velnesih razvajajo vse vaše čute, užijte brezdelje. Med jesenskimi in novoletnimi počitnicami lahko na Malto poletite kar z Brnika, zunaj počitnic pa z nizkocenovnimi prevozniki iz Trevisa in po novem od novembra tudi iz Trsta.

V Sloveniji že dobro leto deluje tudi malteška agencija Britannia Tours, kjer vam lahko svetujejo o Malti kot domačini. Obiščite njihovo spletno stran www.britannia-tours.si ali jim pišite na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. in ponudili vam bodo Malto po vašem okusi in v kateremkoli letnem času.