Kjer je otrok brezpogojno na prvem mestu

V kraju Mürzsteg v regiji Visoka Štajerska že 43 let uspešno upravljajo otroški in družinski hotel Appelhof
Objavljeno
22. avgust 2017 16.31
dav
Mitja Felc
Mitja Felc
Debelo uro vožnje od mejnega prehoda Šentilj proti najbolj gozdnatemu predelu Avstrije se v kraju Mürzsteg skriva eden največjih rajev, v katerem lahko dopust preživljajo otroci in družine. Dobesedno skriva, saj se Kinderhotel Appelhof zlije z okolico tamkajšnje zelene oaze. A ko se po kompleksu sprehodite, spoznate, zakaj se več kot 50 odstotkov gostov tja vrača.

Kako kakovostno preživeti počitniške dni z najmlajšimi in že tistimi malo starejšimi otroki, je vprašanje, ki bržkone tare marsikatere starše. Polno je počitniških namestitev, kjer je posebej poskrbljeno tudi za preživljanje prostega časa s podmladkom, izredno redko pa se zgodi, da je pri celotni namestitvi v ospredju prav prilagoditev za otroško razigranost.

Zasebno vodeni otroški hotel Appelhof, ki se iz leta v leto razvija že 43 let, je ena takšnih stvaritev, ki je ne vi ne otroci ne boste nikdar pozabili. »Pravzaprav je bil čas na naši strani, da smo zgradili otroški hotel v takšni obliki, kot ga vidite danes. V 43 letih smo nakupovali, gradili, spreminjali, barvali, se smejali in tudi jokali, pakirali, kuhali, poskušali, tudi zgrešili, a na koncu nam je uspelo. Prav zato je hotelski kompleks danes videti kot kakšna majhna vasica. Dekoracija in drugo pa so le dodatki kreativnih ljudi, ki jim ni do tega, da bi bilo vse skupaj videti kot kakšen poslovni hotel, ampak kot družinski in otroški,« na kratko opiše vodja Michael Appel.

Sto štirideset tisoč kvadratnih metrov zunanjih površin

Dokler človek ne izve Michaelovega priimka, kakšnega tujejezičnega gosta ime Appel(hof) hitro zmede in ga poveže s kakšnim lokalnim dialektom za jabolko (nemško Apfel), saj je tudi takoj ob vstopu v hotelski kompleks na tleh videti iz lesa izrezljane stole v obliki in barvi jabolk. Vendar Michael v smehu pove, da Appel nima prav nobene zveze z jabolkom, ampak je ime izpeljanka iz priimka in hof, kar v prevodu na grobo pomeni farma oziroma dvorišče. »Moji mami, ki je začela tovrstno dejavnost, takrat sicer še kot manjši 'guest-house', se je ta ideja porodila kmalu po mojem rojstvu. Appelhof se tako imenuje že od vsega začetka,« pojasni.

Hotelski kompleks, ki je, kot rečeno, zasnovan kot majhna vasica, premore kakšnih 140.000 kvadratnih metrov zunanjih površin in okoli 25.000 kvadratnih metrov notranjih. Z besedami opisati, kakšno skrbnost namenjajo otrokom, je izredno težko. A če začnemo že z drobnimi pozornostmi; ni se vam na primer treba ukvarjati z vprašanjem, s čim boste hranili nekajmesečne dojenčke, saj je v samopostrežni restavraciji na voljo vse od vrste žitnih kašic do že pripravljene hrane v kozarčkih, ki pri nas slišijo na ime frutek.

Appelhof je največji družinski in otroški hotel v vzhodni Avstriji, le uro vožnje oddaljen od največjih mest, Dunaja in Gradca. »To je za nas velik plus,« ne skriva Michael, ki pove, da se od drugih tovrstnih hotelov razlikujejo predvsem po tem, da je pri njih otrok brezpogojno glavni. Pa tudi sicer je polno stvari, ki goste prepričajo, da pridejo in predvsem, da se vračajo. »Če začnemo z mini živalskim vrtom, kjer je omogočen tudi stik živali z otroki, serijo trampolinov, tobogani, gokart poligonom, pripravili smo tudi program zunanjih avantur, plezanje, nočne pohode, kampiranje, notranji in zunanji bazen, notranje igralne površine, kjer na svoj račun pridejo otroci vseh starosti, ena soba pa je še posebej namenjena dojenčkom, seveda imamo tudi urejeno varstvo otrok z različnimi aktivnimi in izobraževalnimi programi ... Pri obrokih imamo resnični all inclusive, brez drobnega tiska.«

Vzemi, odpelji in odloži

Na svojevrsten način so poskrbeli tudi za transport otrok po hotelskem kompleksu, saj si ti postrežejo s kolesi različnih velikosti, vrtijo pedale, kolikor časa jih je pač volja ali želja, kolo odložijo na obrobje in gredo naprej peš. Spet drugi si vzame kolo in krog brezplačne ter brezskrbne uporabe je s tem sklenjen.

Vsekakor se čuti, ne samo da je skrb namenjena dobremu počutju gostov, ampak da so tudi do družbe in okolja prijazno podjetje. V hotelu je 84 zaposlenih, pozimi jih je še 20 več, saj so tudi delni lastnik smučišča Niederalpl, le nekaj minut stran na bližnjem hribu. Smučišče je majhno, prog je skupaj 12 kilometrov, in povsem družinsko.

Na vprašanje, koliko sredstev so do zdaj investirali, Michael kratko odgovori: »Preveč.« V vseh letih nadgradnje in obnove je investicija res velika. »Na svetu ni takšnega ali podobnega kompleksa, kot je naš. Z vsemi plusi in minusi,« poudari.

»Četudi bi kdo takšen kompleks zgradil le zaradi denarja, se nam s tem ne bi približal. Čar Kinderhotela Appelhof je doživetje in počutje. Zato se več kot 50 odstotkov gostov vrača, nekateri že več kot 20 let, čeprav so njihovi otroci v tem času že odrasli. Ne more se veliko hotelov pohvaliti s takšnim odstotkom povratnikov, predvsem pa je od naših gostov večkrat slišati, ko parkirajo vozilo, da imajo občutek, kot bi se vrnili domov,« sklene Michael Appel.