Kraji, kamor gredo le najpogumnejši

Najbolj nevarne in strašljive potovalne destinacije za ljudi, željne adrenalina in nepozabnih avantur.
Fotografija: Gora Hua FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Gora Hua FOTO: Shutterstock

D'marge je na svoji spletni strani objavil seznam potovalnih destinacij, ki jih priporočajo le najpogumnejšim. Potovanje tja vas lahko napolni z dnevno dozo adrenalina ali pa se tovrstno potovanje konča celo s smrtjo. Če spadate med tiste, ki si oddih najraje privoščite v hotelih s petimi zvezdicami, uživate v mišelinovih kosilih in potovanjih s polnim penzionom, te destinacije niso za vas.

Gora Hua (Hua šan), Kitajska

FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock


Na severozahodu Kitajske, 120 kilometrov vzhodno od mesta Xian v provinci Shaanxi, se dviga gora Hua, ki je ena od petih taoističnih svetih gora na Kitajskem. Na vrhu gore Hua stoji taoistični tempelj, do katerega pa vodi nevarna pot. Sprva najpogumnejše obiskovalce čakajo kamnite stopnice, nato pa še vrtoglava hoja po lesenih deskah, ki so videti stara več stoletij. Plezalci se ob tem držijo za kovinsko verigo, ki je pritrjena v skalo. Le majhen nepravilen korak vas lahko stane življenja.

Gansbaai, Južna Afrika

FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock


Če se niste oceanskih globin prestrašili ob filmu Žrelo (Jaws), se lahko v Južni Afriki v globinah potapljajte z belimi morskimi psi. Pred njimi vas varuje samo železna kletka, ki pa je verjetno videti varna, vse dokler se iz oči v oči ne srečate z več kot tritonskim smrtonosnim morskim psom.

Cesta smrti (Death road), Bolivija

FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock


Vse, kar želite vedeti o tej potovalni destinaciji, je njeno ime – Cesta smrti. Gre za vratolomni kolesarski spust od La Paza do Coroica, ki je nekdaj vsako leto zahteval več sto smrtnih žrtev. Cesta smrti je dolga 64 kilometrov, pri spustu pa premagate kar 3600 metrov nadmorske višine.

Potovanja na vojna območja: Irak, Bejrut, Somalija (War Zone Tours)

FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock


Skoraj nemogoče si je zamisliti še kar nevarnejšega od potovanja na območja vojne. Če si želite tega, si lahko potovanje rezervirate z agencijo War Zone Tours. Turistični vodiči so nekdanji vojaki, ki so več let svojega življenja preživeli na najnevarnejših koncih sveta. Omogočajo potovanja v Irak, Bejrut in Somalijo.

Podvodna jama, Teksas (Jacob's Well)

FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock


Ne govorimo  o »zabavi za vso družino«, ampak o potencialnem smrtonosnem potopu. Največja podvodna jama v Teksasu je že več tisoč let neskončni vodni vir. Poleg tega je znana po tem, da v svoje globine pogoltne ljudi. Pod površino čakajo zanimive alge in druge prostoživeče živali, a le v primeru, da preživite tridesetkilometrski padec.

Gozd Aokigahara, Japonska

FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock


V podnožju gore Fudži na Japonskem je mračen in temen, a hkrati lep gozd Aokigahara. To je kraj groze, saj je znan tudi pod imenoma Morje dreves in Gozd smrti. Gozd je postal meka za vse tiste, ki želijo storiti samomor. Ker je gozd tako velik, včasih pristojni težko najdejo trupla in nanje naletijo obiskovalci. Da gre za smrtonosni gozd, je poskrbel tudi Hollywood z grozljivkami, prav tako v gozdu ni signala, v njem ne deluje niti kompas, kar pomeni, da ste v težavah, če se v njem izgubite.  

Pripjat, Ukrajina

FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Pripjat je bilo privlačno sovjetsko mestece vse do černobilske jedrske nesreče leta 1986. Mesto je danes prazno in slovi kot mesto duhov, kjer gre pravzaprav za muzej na prostem. Podobno je s Černobilom (preberite si reportažo iz Černobila, ki smo jo pred kratkim objavili v Sobotni prilogi in na delo.si).

Hudičev bazen, Viktorijini slapovi, Zambija

FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock


Vsako leto Viktorijine slapove, ki so po površini največji na svetu, obišče množica turistov. Ena od atrakcij slapov pa je Hudičev bazen, ki je blizu roba slapov. Ko je tok reke na ustrezni ravni, skalna pregrada tvori vrtinec z majhnim tokovi, ki adrenalinskim obiskovalcem omogoča, da čofotajo na robu slapa.

Območje tornadov v Oklahomi (Tornado territory, Oklahoma)

FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

 
Medtem ko se večina ljudi poskuša izogniti naravnim katastrofam, so ekstremni tornado izleti za iskalce vznemirjenja. Med aprilom in julijem je v Ameriki obdobje tornadov, ko narava poskrbi za čudenje. Ne le da ljudje prostovoljno gredo na izlet v času tornadov, nekateri zanje odštejejo velike vsote denarja.

Gora Mayon, Filipini

FOTO: Erik De Castro/Reuters
FOTO: Erik De Castro/Reuters


Otok Luzon na Filipinih na teden privabi na stotine turistov. Te privabi gora Mayon, ki pa ne slovi le po svoji lepoti, ampak je tudi aktiven ognjenik. Med izbruhom vulkana leta 1814 je umrlo na tisoče ljudi. Zaradi nevarnosti izbruha so morali evakuirati prav tako več tisoč ljudi.

 

Komentarji: