Med prazniki Hrvaško obiskalo osemdeset odstotkov več turistov kot lani

V štirih velikonočnih prazničnih dneh so našteli nekaj manj kot 180.000 prihodov turistov: največ je bilo Nemcev, sledili so Italijani, Avstrijci in Slovenci.

Objavljeno
24. april 2019 15.00
Posodobljeno
24. april 2019 15.39
Turisti v Poreču. FOTO: Blažž Samec/Delo
STA
STA
Mnogi so že velikonočne praznike izkoristili za krajši oddih, na sosednjem Hrvaškem so v štirih velikonočnih prazničnih dneh našteli nekaj manj kot 180.000 prihodov turistov, kar je 80 odstotkov več kot lani. Skupaj so imeli skoraj 567.000 prenočitev, kar v primerjavi z lanskimi velikonočni prazniki predstavlja 90-odstotno rast. Največ prenočitev so ustvarili Nemci, sledili pa so Italijani, Avstrijci in Slovenci.

Nemški turisti so med velikonočnimi prazniki na Hrvaškem ustvarili 124.299 prenočitev, sledili so Italijani z 58.205, Avstrijci z 48.975 in Slovenci s 33.136 prenočitvami, je danes objavila Hrvaška turistična skupnost (HTZ).

image
Dubrovnik je eno najbolj turistično obleganih mest na Hrvaškem. FOTO: Reuters
Največ prenočitev so imeli v hrvaški Istri in Kvarnerju, in sicer 53 odstotkov vseh. Med mesti so največ prenočitev našteli v Dubrovniku, in sicer nekaj manj kot 54.000, sledili so Poreč, Rovinj, Zagreb in Split.

Več kot polovico prenočitev so turisti ustvarili v hotelih, petino v zasebnih apartmajih, 16 odstotkov pa v kampih.Direktor HTZ Kristjan Staničić je poudaril, da so letošnji velikonočni prazniki prišli nekoliko pozneje kot lani in so še okrepili že siceršnjo aprilsko turistično rast. Ta mesec so pri južnih sosedih imeli 32 odstotkov več prihodkov in prenočitev kot v primerljivem lanskem aprilskem obdobju, so sporočili iz HTZ.

image
Z vidika vrst turističnih občin je bilo v februarju 2019 največ prenočitev turistov ustvarjenih v gorskih občinah (več kot 276.000), sledile so zdraviliške občine, obmorske občine in občina Ljubljana. (Na fotografiji Kranjska Gora) FOTO: Voranc Vogel/Delo
Kako pa je s prenočitvami in obiskom turistov pri nas?
Podatkov o tem, koliko turistov je med velikonočnimi prazniki obiskalo Slovenijo oziroma tu prenočilo, še ni, je pa Surs (Statistični urad Republike Slovenije) objavil podatke za letošnji februar.

Takrat je bilo pri nas največ turistov iz Srbije, Italije in Hrvaške. V turističnih nastanitvenih obratih so tako februarja našteli več kot 325.000 prihodov turistov in več kot 858.000 turističnih prenočitev: prenočitev je bilo glede na podatke za februar 2018 enajst odstotkov več, prihodov pa za trinajst odstotkov več. Skoraj polovico prenočitev so opravili domači turisti, kažejo podatki Sursa.