Med preproge tulipanov na Nizozemskem, cvetoče češnje na Japonskem

Spomladi so od vseh znamenitosti največ vredni prve pomladanske cvetlice, razkošno cvetoče drevje in sveže zeleni travniki.

Objavljeno
22. marec 2016 22.19
R. T.
R. T.
Spomladi so od vseh znamenitosti tega sveta največ vredni prve pomladanske cvetlice pa razkošno cvetoče drevje in zeleni travniki, kakor daleč seže oko. Čeprav nam v Sloveniji pomladnih lepot ne manjka, si velja napraviti seznam krajev, kamor je prej ali slej treba romati na ogled cvetoče pomladi.

Park Keukenhof v nizozemskem mestu Lisse, kakšne pol ure vožnje od Amsterdama, je najslavnejši kraj na svetu za tulipane.

Letos bo med 24. marcem in 16. majem tam zacvetelo 7 milijonov čebulic in 800 vrst ne samo tulipanov. Medtem ko so lani iz cvetlic ustvarili velikanski portret Vincenta Van Gogha, je letošnja tema Zlata doba, ki slavi holandsko kulturo 17. stoletja z mozaikom sto tisoč tulipanov, krokusov in hijacint kot utelešenje umetnosti starih holandskih mojstrov, raziskovanja sveta in trgovanja po vsem svetu. Zlasti s tulipani. Čebulice tulipanov – iz Azije so prišle v Holandijo šele v 16. stoletju – so bile namreč tisti čas vredne svoje teže v zlatu.

Chelsea Flower Show

Chelsea Flower Show, najpomembnejši cvetlični sejem na svetu, ki ga britanska Kraljeva hortikulturna družba (RHS) prireja že od leta 1862, bo letos med 24. in 28. majem. Tokratna vodilna tema je RHS ozelenjuje sivi britanski vrt za zdravje, srečo in hortikulturo. Najbolj nenavadni razstavni atrakciji bosta, kakor napovedujejo, na temo britanskih ekscentričnih vrtov z bizarnimi vrtnimi napravami, ki bodo zaživele vsakih 15 minut, in akustični vrt tolkalske glasbe, ki ga bo ustvarila gluha solo tolkalistka Evelyn Glennie. Prav tako ne bo manjkalo bolj tradicionalne paše za oči: z velikanskim cvetličnim slavolokom bodo počastili 90. rojstni dan kraljice Elizabete, pokroviteljice Kraljeve hortikulturne družbe, ki je med 63-letno vladavino skoraj vsako leto počastila razstavo s svojim obiskom. Najbolj ganljiva pa bo razstava tristo tisoč ročno izdelanih rdečih makovih cvetov v spomin na britanske vojake.

Sakura

Od sredine marca do začetka maja so na Japonskem turisti, tako domači kot tuji, na lovu za slovitimi sakurami, cvetočimi češnjevimi drevesi. Za različne kraje je natančno znano, kdaj se bodo odeli v čudovite rožnate barve. Začne se na južnih otokih: na Okinavi že januarja, te dni v Nagasakiju, Osaki, prav tako v Tokiu, čisto na severu, v Saporu, pa predvidoma šele maja. Ena najbolj znanih in zaradi dostopnosti tudi najbolj množično obiskanih lokacij sta tokijski park Ueno in vrt Šindžuku Gjoen.

Ob cesti, ki vodi proti narodnemu muzeju in okoli ribnika Šinobazu, je v parku Ueno nasajenih več kot tisoč češnjevih dreves vrst somei jošino in jama zakura. Zvečer drevesa osvetlijo. Da se v teh dneh park spremeni v svetovno prestolnico selfijev, verjetno ni treba posebej poudarjati.

Vrt Šindžuku Gjoen je samurajska rezidenca družine Naito, sprva je bil imperialni vrt, leta 1949 pa so ga preimenovali v nacionalnega. Po češnjevih drevesih slovi že iz obdobja Meidži (1868–1912).

Monetov vrt

Monetov vrt v Givernyju je naslednja romarska pot za ljubitelje cvetja. Osupljiv je v vsakem letnem času, vrhunec sezone (in gneče) je maja in junija; poleti je nekoliko manj obiskovalcev, sončna jesen v tem vrtu pa je prečudovita.

Resnejši poznavalci se pred obiskom opremijo s seznamom cvetja v slikarjevem vrtu, pa tudi s koledarjem cvetenja. Začne se aprila z narcisami, tulipani, hijacintami in japonskimi češnjami, sledijo glicinije, tamariski, rumeni irisi, junija zacvetijo vrtnice ... Tudi popolni hortikulturni analfabeti si morajo ogledati lokvanje, saj jih je slikar – vrt je zasnoval in urejal sam – upodobil na okoli 250 delih.

Rozarij v Toskani

Čeprav je Toskana vredna obiska v vsakem letnem času, je spomladi nekaj posebnega, ko se travniki v slikoviti Val d’Orcii odenejo v sveže zeleno barvo. Malce pozneje pa bi si lahko omislili obisk rozarija z imenom Roseto Finischi v osrednji Toskani (odprt je od prve majske nedelje). Ni posebno velik, a vrtnic imajo na tisoče, sorte pa so urejene po skupinah ter označene z latinskim imenom in letnico uvedbe.

Tudi za obisk sosednje Umbrije je pomlad idealen čas. Z vrha srednjeveškega mesteca Spoleto, denimo, se odpira čudovit razgled na pomladno pokrajino.

Cvetlični otok

Boste spomladi v Zürichu? Skočite do jezera, na nemški jugozahodni kotiček pri švicarski meji. Otoku Mainau rečejo tudi Blumeninsel, Cvetlični otok, saj se na 45 hektarjih raztezajo velikanski travniki in razkošne grede cvetlic. Med drugim se lahko povzpnete ob slapu, obrobljenem s tulipani.

Med polja sivke

Čas cvetenja sivke je najboljši za obisk Provanse, saj je pogled na sivovijolična polja nepozaben. A ta cveti šele proti koncu junija. Iskanje najbolj fotogeničnega sivkinega polja (morda na območju platoja Valensole?) lahko dopolnimo z obiskom Coustelleta, kjer si ogledamo muzej sivke. Ali pa obiščemo katero od vrste kmetij in destilerij, ki sprejemajo obiskovalce, ali festivala sivke v Saultu in Valreasu.

Za dva zadetka naenkrat pa obiščemo Provanso julija, ko so polja sivke še lepa, hkrati pa že lahko občudujemo polja sončnic. R. T.