Mesto, polno nasprotij

Valencia si vse bolj utira pot med pomembnejše turistične destinacije.
Objavljeno
30. avgust 2017 14.10
Matevž Maček
Matevž Maček

Španska Valencia je v zadnjih letih postala zelo oblegana tako imenovana destinacija »city break«, z veliko znamenitostmi in tudi aktivnostmi. Kombinacija zgodovine, tradicije in sodobnosti, prevetrena z morskim zrakom iz Sredozemlja. Mesto je unikatno, tradicionalno, vse bolj tehnološko usmerjeno in zato polno kontrastov.

Arhitektura izhaja iz prvega stoletja pred našim štetjem, danes pa v njej izstopa vrhunski tehnološki dizajn. Še daljši skok v preteklost pa si privoščimo ob raziskovanju vasic na poti proti severu, kjer izstopa Chulilla. Razcvet je doživela v srednjem veku, a prve naselbine so nastale že vsaj tisoč let pred našim štetjem.

Tretje največje mesto v Španiji za Madridom in Barcelono več kot dobro dopolnjuje tradicionalno turistično ponudbo s sodobnimi dogodki, kar mu daje sloves celostne in vsestranske destinacije stare celine.

Športni pridih

Če začnemo pri športni infrastrukturi, ne moremo mimo marine Real Juan Carlos I, ki velja za eno boljših v Sredozemlju. Še več, svetovno slavo si je pridobila, ko je postala del jadralnega tekmovanja Americas Cup. Tu so se kovale tudi naše jadralne olimpijske kolajne. Poleg jadralcev in mimoidočih turistov, ki se predajajo toplim sončnim žarkom, obalo zavzemajo še surferji, suparji in predvsem veliko tekačev.

Novembra ulice Valencie gostijo tekaški maraton, ki se ga udeleži približno 100.000 tekačev z vsega sveta. O stadionih in vrhunskem nogometnem klubu Valencia C. F. tukaj ne bomo izgubljali besed. Še manj o tradicionalnih arenah, ki so sicer edinstveni del običajev in kulture celotne jugovzhodne Španije. Njihov redni obiskovalec je bil Ernest Hemingway, ki je mesto prvič obiskal leta 1925. Vračal se je več deset let in v številnih delih opisoval Valencio, ki mu je dala veliko navdiha. Poleg njega so mestne ulice gladili številne zgodovinske osebnosti, igralci, umetniki in športniki.

Naravni rezervat kot pljuča mesta

Kot vse večje svetovne metropole tudi Valencia postaja vse bolj primerna za konferenčni in spodbujevalni turizem, saj si nihče ne želi le pustih hotelov in prometnih zamaškov. Pljuča mesta je naravni rezervat Albufuera, ki leži v izsušeni strugi reke Turia in se v tem delu med drugim imenuje tudi Guadalaviar. Reka je bila preusmerjena, v strugi pa je zdaj veliko zelenih površin in druga infrastruktura, namenjena različnim aktivnostim tako za meščane kot tudi turiste in naključne sprehajalce.

Arhitektura izhaja iz prvega stoletja pred našim štetjem. Foto: Matevž Maček

Z morjem se v Valencii vse začne in konča. Dolga peščena obala je le petnajst minut oddaljena od središča starega dela mesta, kjer ob pestri arhitekturi spoznavamo tudi čare tradicionalne kuhinje. In kje je najbolje začeti pokušati slastne kulinarične dobrote? Pokrita tržnica Mercado central je več kot odličen kraj za draženje brbončic pred večerjo, ki si jo privoščimo v eni izmed ulic starega mestnega jedra. Brez tradicionalne paelje pač ne gre, eno najboljših si lahko privoščimo v restavraciji Palace Fesol povsem v centru mesta. Več dni ko se potikamo po skritih kotičkih mesta in okolici, več dobrot pride na vrsto. Ko peš prekrižarimo staro mesto, se je najbolje z metrojem ali z mestnim avtobusom odpeljati še do drugih turističnih točk, katerih ogled je obvezen. Malo je obiskovalcev, ki izpustijo ogled znanega parka Ciutat de les arts i les ciencies. Ta sodobni arhitekturni kompleks v celoto združuje umetnost, znanost in naravo. Na 350.000 kvadratnih metrih najdemo galerijo, vodni park, muzej znanosti, 3D-dvorano in celo operno hišo.

Da bomo karseda mobilni, se splača nakup Valencia tourist card, ki poleg cenejšega transporta ponuja še druge ugodnosti. Med njimi je že omenjena vožnja z mestnim avtobusom, ki vas odpelje tudi do manj obljudenih peščenih plaž proti zahodu. V centru vstopite na linijo številka 25 in se peljete v smeri obmorskega kraja El Saler ali do končne postaje El Perellonet. To je tudi najdlje, kamor lahko pridete z mestno linijo, za vse drugo je pač najbolje najeti avto. V Španiji so cene najema zelo sprejemljive. In gremo, na pot proti severu, proti izviru reke Turia.

V mestu izstopajo stvaritve španskega neofuturističnega arhitekta Santiaga Calatrave. Foto: Reuters

Pomembna strateška točka

Le slabo uro vožnje, in pokrajina se precej spremeni, nekaj več dreves, manjši hribi in globoke soteske so vidni na poti proti vasici Chulilla, ki leži na manjšem prelazu, tik nad reko Turia, ki se vije po dnu globokega kanjona. Že po opisu sodeč je zaznati, da je bila to v preteklosti, kljub majhnosti, pomembna strateška točka. Za Rimljani so si jo prisvojili osvajalci z vzhoda, ki so zavladali v tem delu Španije.

In danes? Sodi pod okrožje Valencie in se originalno imenuje Xulilla, a jezik je tu španski in ne valencijski. Vasico obiskujejo dnevni turisti iz Valencie, za več dni pa jo za svojo vzamejo predvsem plezalci in drugi, ki okolico raziskujejo peš ali na kolesih. Poti za ta namen je precej in so tudi primerno označene. Krožna pot Los calderones poteka ob kanjonu in nad njim in vključuje brvi, ki so zelo atraktivne za vse obiskovalce.

Vpeta nad apnenčasti kanjon

Chulilla je vpeta nad apnenčasti kanjon, stene so visoke tudi do 70 metrov, v in nad sotesko pa so speljane pohodne poti. Za plezanje je na voljo skoraj tisoč opremljenih smeri, sezona pa traja tako rekoč vse leto. Poleti je ob reki tudi več lokacij, primernih za ohladitev. Čez steno se lahko povzpnemo po vse bolj obiskani Via ferrati. Najlepša razgledna točka na vasico, kanjon in okolico je na ruševinah islamskega gradu iz 14. stoletja. Pot do tja vodi skozi ozke ulice, mimo baročne angelske cerkve, nekoč mošeje, in drugih lepo restavriranih hiš.

Medtem ko večina plezalcev spi v bivalnih kombijih, saj kampa v okolici ni, se veliko drugih obiskovalcev odloči za najem lepo opremljenih apartmajev ali sobe v hotelu. Bivalniki so z vseh koncev Evrope, turisti, ki priletijo v Valencio, pa z vsega sveta.

Slovenci največkrat letimo iz Trsta, letalske vozovnice so zelo ugodne, kar kaže na priljubljenost mesta. Po vročem poletju prihaja jesen, ki je zagotovo najprimernejši čas za obisk Valencie in njene okolice.