Na Gibraltar so opice prišle še pred Britanci

Britansko ozemlje, ki leži nasproti Španije, ima čudovite razglede na Evropo in Afriko

Objavljeno
29. junij 2016 18.53
Ena najbolj priljubljenih turističnih znamenitosti Gibraltarja so berberske opice oziroma gibraltarski magoti. Vendar ima pristaniško mesto, ki je nastalo okoli prepoznavne strme skale, tudi zelo bogato vojaško zgodovino. Obiskovalcem ponuja na ogled celo vrsto zanimivosti.

Britansko ozemlje, ki leži nasproti Španije, se ponaša z izjemno privlačno in edinstveno pokrajino ter čudovitimi razgledi na Evropo in Afriko. Njegova dolga vojaška zgodovina temelji na dejstvu, da je bilo to območje od nekdaj pomembna strateška točka med Atlantskim oceanom in Sredozemskim morjem.

Stari Grki so imeli veliko skalo za enega od dveh Herkulovih stebrov. Britanci so Gibraltar osvojili leta 1704 med špansko nasledstveno vojno. Vse od takrat si Španija zavzeto prizadeva, da bi si to ozemlje znova prisvojila. Pred kratkim je bilo to območje posebej omenjeno v dnevnih novicah. Šestnajstega junija je bil namreč na krajšem obisku v Gibraltarju britanski premier David Cameron. Obisk je pritegnil pozornost javnosti, ker je bil Cameron prvi britanski premier, ki je to mesto obiskal po letu 1968.

Predrzne opice

Med obiskom v Gibraltarju si je mogoče ogledati celo vrsto znamenitosti. Berberske opice, edine prostoživeče opice v Evropi, vam bodo zagotovo popestrile popoldanski izlet na slovito skalo, s katere se na vse strani odpira čudovit razgled. Nekatere zgolj mirno opazujejo turiste, vendar so med njimi tudi zvite predrznice, ki skačejo okoli njih in jim znajo spretno izmakniti različne stvari iz rok in torb. Znane so kot berberske opice, v resnici pa so to brezrepe opice. Živijo v Gibraltarju in Maroku pa tudi ponekod v Alžiriji, in sicer na območju, ki je bilo nekdaj znano kot Berberska obala. Obiskovalci se lahko do njihovega prebivališča popeljejo z vzpenjačo, v vožnjo pa je vključen tudi postanek pred opičjo votlino.

Opice so bile tukaj že v času, ko so Britanci zavzeli Gibraltar. Legenda pravi, da bodo Britanci veliko skalo zapustili takrat, ko bodo z nje izginile opice. Med drugo svetovno vojno je Winston Churchill ukazal, da njihovo število ne sme pasti pod 25. Opozorilo: opice imajo dolge ostre zobe in lahko ugriznejo, če se počutijo ogrožene.

Vojaški predori

Gibraltar se ponaša s številnimi predori, ki so bili zgrajeni v vojaške namene. Nekatere so izkopali ročno in z razstreljevanjem s smodnikom med velikim obleganjem od leta 1779 do 1783, ko sta poskušali Francija in Španija med ameriško vojno za neodvisnost znova osvojiti Gibraltar in iz njega pregnati Britance. Predore so zgradili zato, da so lahko dovažali orožje na severno stran Gibraltarske skale, ki je bila bolj ranljiva. Obiskovalci se lahko skoznje sprehodijo, pred odprtinami v skalah pa so še vedno nameščeni topovi. Med drugo svetovno vojno so Britanci zgradili dodatne predore, saj so se bali morebitnega napada. Od leta 1939 do 1944 so jih gradili pripadniki kraljeve inženirske enote.

Mavri so v Gibraltarju vladali od leta 711 do 1309, nato pa še od leta 1350 do 1462. Stolp poklona je del starega gradu, ki se je nekoč širil vse do morja. Zunanji zidovi so polni sledi različnih bojev, ki so v preteklih stoletjih potekali na tem polotoku. Gibraltarski muzej, ki obiskovalcem ponuja zgodovinski vpogled v mesto, ima v kleti tudi zelo dobro ohranjene terme, ki so bile zgrajene v 14. stoletju.

Gibraltar se ponaša tudi z mrežo apnenčastih jam, ki so del naravnega parka. Zdaj v njih prirejajo koncerte in različne predstave.

Ne nazadnje pa je mesto povezano tudi z rock glasbo. Leta 1969 se je v tukajšnjem hotelu John Lennon poročil z Yoko Ono. Eden od verzov pesmi Balada o Johnu in Yoko se glasi: »Lahko se poročiš v Gibraltarju blizu Španije …«