Na ladjah še vedno ujetih 6000 ljudi

Nekatere križarke so se na potovanje odpravile celo po tistem, ko je že bila razglašena pandemija. Sanjska potovanja so se spremenila v moro.
Fotografija: Ladijski turizem je na kolenih. FOTO: Roslan Rahman/Afp
Odpri galerijo
Ladijski turizem je na kolenih. FOTO: Roslan Rahman/Afp

Več kot 6000 ljudi je trenutno še na turističnih križarkah, čeprav veljajo ti hoteli na vodi od začetka februarja, ko so odkrili okužbe na ladji Diamond Princess, za legla širjenja novega koronavirusa. Po poročanju Guardiana je na morju ujetih najmanj osem ladij, med njimi tudi manjša ekspedicijska križarka Greg Mortimer, na kateri je okuženih najmanj 128 potnikov in članov osebja ali skoraj dve tretjini vseh.



Ladja Greg Mortimer avstralskega podjetja Aurora Expeditions je od 27. marca zasidrana 20 kilometrov od urugvajske obale, saj oblasti te južnoameriške države ne dovolijo, da bi na njenih tleh izkrcali potnike (132) in osebje (85). Med njimi je najmanj 60 odstotkov pozitivnih na sars-cov-2. Večina potnikov je iz Avstralije, Nove Zelandije, ZDA in Velike Britanije, kar nekaj je starejših od 70 let s kroničnimi boleznimi, je povedala Karina Rando, ena od 21 urugvajskih zdravnic in zdravnikov, ki so jih napotili na ladjo. Zbolel je tudi zdravnik, zaposlen na krovu.

Na ekspedicijski križarki Greg Mortimer je okuženih najmanj 60 odstotkov potnikov in članov osebja. FOTO: Pablo Porciuncula/AFP
Na ekspedicijski križarki Greg Mortimer je okuženih najmanj 60 odstotkov potnikov in članov osebja. FOTO: Pablo Porciuncula/AFP

 

Po Shackletonovih stopinjah


Ekspedicijska ladja se je 15. marca iz argentinske Ushuaie, enega od najjužnejših mestec na svetu, odpravila na šestnajstdnevno križarjenje do Antarktike in Južne Georgie Po Shackletonovih stopinjah (poimenovano po britanskem raziskovalcu Antarktike). Za sanjsko potovanje so potniki, kot je mogoče sklepati po cenah na spletni strani, plačali okoli 15.000 evrov, a se je kmalu po izplutju spremenilo v moro. Pri nekaterih potnikih so opazili simptome bolezni covid-19 ter se obrnili proti urugvajskemu glavnemu mestu. Tam jih niso hoteli sprejeti. Sčasoma so oblasti popustile in v britansko bolnišnico v Montevideu poslale osem najhuje bolnih, nato so organizirale nujne polete, s katerimi odvažajo potnike. Toda vsak polet stane skoraj 8500 evrov na osebo, zato je podjetje prosilo za pomoč avstralsko vlado.

Potniki na ladji Coral Princess so končno dočakali zasidranje na Floridi. FOTO: Chandan Khanna/AFP
Potniki na ladji Coral Princess so končno dočakali zasidranje na Floridi. FOTO: Chandan Khanna/AFP


Na morju je več kot mesec dni tudi turistična križarka Coral Princess, na kateri je 1020 potnikov in 880 članov posadke. Med slednjimi je po poročanju MMC Slovenec Evgen Ivanc. Križarjenje se je začelo 5. marca v San Antoniu v Čilu in bi se moralo po dveh tednih končati v Argentini, vendar zaradi najmanj ducata okuženih (dva potnika sta umrla) ladja ni smela zapluti v pristanišča, dokler ni pred dnevi le dobila dovoljenja, da se zasidra v Miamiju na Floridi.
 

Izkušnja z Diamond Princess ni zalegla


Več tednov je trajala tudi agonija turistične križarke Zaandam, na kateri so umrli štirje ljudje, več deset je resno bolnih in so se pred dobrim tednom vendarle izkrcali na Floridi. V tem času je po poročanju britanskega Guardiana na takšnih ladjah še 6300 ljudi. Podjetja, ki upravljajo turistične križarke, so pojasnila, da so jih razmere ujele na morju, nekatere so bile namreč na večmesečnem potovanju okoli sveta.

Potovanje Coral Princess bi se moralo končati 19. marca. FOTO: Chandan Khanna/APF
Potovanje Coral Princess bi se moralo končati 19. marca. FOTO: Chandan Khanna/APF


Hkrati sta minila več kot dva meseca od tega, ko se je znašla v težavah​ Diamond Princess, ki je bila prvo žarišče širjenje novega koronovirusa zunaj Kitajske. V karanteni ob obali Japonske je bila od 4. februarja, na njej so bili tudi štirje potniki iz Slovenije, dva sta bila okužena, deset potnikov s te križarke je umrlo. Od 8. marca, ko je ameriški center za nadzorovanje in preprečevanje bolezni odsvetoval potovanja s turističnimi križarkami, je po pisanju Guardiana iz ameriških pristanišč odpotovalo najmanj šest takšnih ladij, dve celo po tistem, ko je svetovna zdravstvena organizacija razglasila pandemijo.

Komentarji: