Najbolj zeleni hotel Evrope v oazi miru pod ledeniki Velikega Kleka

Gradonna Mountain Resort - ko se sodobna arhitektura luksuznega turističnega kompleksa zlije s tirolsko gorsko pravljico.

Objavljeno
28. december 2016 12.44
Špela Prelc
Špela Prelc
V kraju Kals am Großglockner na Vzhodnem Tirolskem se na višini 1324 metrov neokrnjeno gorsko okolje harmonično zliva s sodobno arhitekturo na način, da ne skazi lepot naravne krajine. Ko narava ozeleni, je turistično naselje očem skorajda nevidno.

Štirizvezdični hotelski kompleks Gradonna Mountain Resort je le eden od draguljev ponudbe avstrijske skupine Schultz, tirolskega družinskega podjetja s skorajda stoletno tradicijo. Skupina, ki obvladuje obsežen del smučarskih središč in žičnic v Avstriji, ima zaposlenih kar 800 ljudi.

Hotel in 41 udobnih (luksuznih, superior in klasičnih) »chalejev« nudi veličastne poglede proti najvišjemu avstrijskemu vrhu Velikemu Kleku (Grossglockner, 3798 m).


Foto: Špela Prelc/Delo

Zunajserijski modernistični kompleks, katerega gradnja je stala neverjetnih 48 milijonov evrov, je bil zasnovan kot gorska vasica, ki nima potrebe po uporabi avtomobila. Projekt je v največji meri ekološko in do narave prijazno zastavljen, energetsko neodvisen, saj za ogrevanje stavb in bazenov uporabljajo biomaso, poraba elektrike pa je zaradi sončnih kolektorjev minimalna. Apartmajske koče so okrog hotela posejane kot gobe, brez reda.

Lokalno prebivalstvo je bilo pred začetkom gradnje skeptično. A zdaj, ko je projekt končan, se je pokazalo, da je ta pripomogel k lokalnemu gospodarskemu razvoju. Investitorji in upravljavci so namreč deležni številnih pohval, lani so objekt celo razglasili za najboljši zeleni hotel Evrope, ki se ponaša kot ena izmed najbolj mirnih lokacij na Stari celini.

»Tukajšnje območje je energijsko izjemno bogato, blagodejno učinkuje na počutje in zdravje, gostje to občutijo in se zato radi vračajo,« je od energije prekipevala Marta Schulz, lastnica petdeset odstotnega deleža družinskega podjetja.


Martha Schulz skupaj z bratom vodi družinsko podjetje Schulz. Foto: Špela Prelc/Delo

Shultzi so z gradnjo resorta omogočili številna delovna mesta za lokalno prebivalstvo. Domačini Kals promovirajo kot turistični kraj na mirni strani Velikega Kleka, za tisto bolj nemirno stran namreč velja cesta od Heiligenbluta, kjer se po serpentinah »ledeniške ceste« turisti gnetejo do razgledišča Franca Jožefa (2370 m).

Do Vzhodne Tirolske in Kalsa pod Velikim Klekom na 1325 metrih nadmorske višine iz Slovenije ni prav daleč. Ko pripeljemo iz predora pod Karavankami, nas do cilja čaka še približno 160 kilometrov udobne vožnje. Vzhodna Tirolska velja za pomembno alpsko razpotje. Iz Lienza na zahod ceste vodijo proti Dolomitom, Južni Tirolski oz. Bolzanu, na vzhod proti Beljaku ter na sever skozi felbertauernski predor na Salzburško in naprej proti Nemčiji.Resort leži tik ob boku nacionalnega parka »Hoche Taueren« (Visoke Ture), kar pomeni, da so imeli tamkajšnji upravitelji za razvojne turistične predloge precej več posluha kot pri nas v Triglavskem narodnem parku, ko so prav v parku dovolili zgraditi žičnice in urediti smučarske proge.

Snovalci objekta so pozornost namenili tudi udobju in fukcionalnosti, v osrednjem objektu resorta so namreč spa, veliki center dobrega počutja s tremi bazeni, smučarski servis in izposojevalnica opreme.

Notranja stilska dovršenost luksuznih hotelskih sob in apartmajev, ki skupaj nudijo 600 postelj, pripomore k udobnemu počutju vseh gostov. K domačnosti pripomorejo avtohtoni alpski materiali (loden, smreka, bor), zanimive so zlasti lesene skodle na fasadah turističnih objektov.


Foto: Špela Prelc/Delo

Ne samo za oko, ampak tudi za nos je v notranjosti hotela in »chalejev« prijetna domača smrekovina, saj v njih diši kot v domači brunarici. Za piko na i pa ob razglednem oknu poskrbi fotelj (oblazinjen z ovčjo volno), od koder so gostom omogočeni čudoviti pogledi na gorato okolico pod streho Avstrije. »Kot da je narava umetnik, ki v vsakem letnem času uprizarja drugo podobo oziroma predstavo, gostje pa spreminjajočo naravo občudujejo iz teatra (fotelja),« vzneseno pristavi podpredsednica avstrijske gospodarske zbornice Marta Schulz.


Tako zunanjost kot notranjost edinstvenega resorta Gradonna gostov ne razočarata. Foto: Špela Prelc/Delo

Ni naključje, da se Gradonna nahaja ob vznožju največjega vzhodno tirolskega smučišča Kals-Matrei. Obe smučarski območji (Kals in Matrei) povezujeta žičnici na gori Cimaross (2621 metrov), ki se dviga nad obema dolinama. Smučišče se v primerjavi z drugimi velikimi in razvpitimi avstrijskimi središči zdi bolj butično kot velikopotezno. Smučarskih prog, od najlažjih do tistih za izkušene smučarje, je nekaj več kot sto deset kilometrov, ki so primerne tako za začetnike kot tiste z daljšo smučarsko kilometrino.


Foto: Špela Prelc/Delo

Vrh smučišča se ponaša s prestižnim gurmanskim gostiščem Adler Lounge, kjer pogled ob postrežbi nenehno uhaja proti okoliškim tritisočakom in Grossglocknerju. Tu lahko tudi prenočite in doživite čarobno svetlobo sončnega vzhoda ali zahoda, ki je najbolj impresivna ob polni luni.

Za večjega ugodja vajene smučarje je pomemben podatek, da po naporni smuki lahko prismučate do vrat hotela oziroma apartmaja. Za razvajanje in sprostitev so v Gradonna Mountain Resortu na voljo tudi razkošni kopalni bazeni in velnes z masažnimi prostori, ki se razprostirajo na 3000 kvadratnih metrih površine. Mladim staršem pa lahko prišepnemo, da je za malčke in najstnike še posebno lepo poskrbljeno z različnimi ustvarjalnimi delavnicami in dejavnostmi, zanje imajo urejeno celo prikupno mini jedilnico.

Kako pa je sicer v resortu s kulinariko? Prvo kuhalnico v Gradonni vihti šef Michael Karl, njegova kuhinja diši po tirolskih specialitetah, ki jim rad primeša tudi mediteranske in azijske okuse. »Ni težko delati, kar imaš rad,« je pristavil ob vrhunsko pripravljenem tradicionalnem krožniku z divjačino.


Foto: Špela Prelc/Delo

Seveda je drvenje po belih smučinah pod Grossglocknerjem številka ena, poleti pa tod na plano pridejo pohodniki, alpinisti, kolesarji in miru željni turisti, dejavnosti vam tu ne bo manjkalo. Če ste ljubitelj pejsažev slikovitih planin, je resort skupaj z okolico nedvomno prava izbira za vas.