Nastaja prvi pub brez telefonov v Sloveniji

V kampanji na platformi Adrifund zbirajo sredstva za preobrazbo zabojnika v Kolibo, kjer bodo telefoni zaklenjeni v škatlo.
Objavljeno
09. avgust 2017 13.21
Ba. Pa.
Ba. Pa.
Na platformi množičnega financiranja Adrifund poteka zanimiva kampanja, v kateri Matej Vinkovič in Jaka Brdnik zbirata sredstva za projekt Koliba kontejner pub.

»S prijateljem, s katerim sva med drugim dokončala študij in sva trenutno brezposelna, sva se odločila, da ne bova več prenašala zavračanj delodajalcev, zato sva ustvarila projekt Koliba kontejner pub,« razlaga Matej.

Gre za projekt, s katerim želita spremeniti ladijski kontejner v gostinski lokal, ki bo imel eno veliko posebnost. »Med opazovanjem obiskovalcev ostalih gostinskih lokalov sva hitro ugotovila, da se ljudje veliko preveč posvečajo svojim telefonom, čeprav so s svojimi prijatelji, za katere so si v prvi vrsti vzeli čas za druženje. Rešitev se je tako ponudila kar samo po sebi. Odločila sva se, da bodo v najinem pubu imeli obiskovalci svoje pametne telefone med obiskom zaklenjene,« pravi Vinkovič. V mize bodo vgrajene posebne škatlice, v katere bodo gosti pred naročilom položili svoje telefone. Osebje bo med naročilom škatlico zaklenilo, ključ pa varno shranilo za točilnim pultom. Ko bodo gostje hoteli oditi, se bo škatlica ponovno odklenila. To bo prvi tovrstni lokal pri nas.

Zabojnik sta že dobila, zdaj pa morata do 12. septembra zbrati še 15.000 evrov, kolikor sta si zastavila v kampanji na Adrifundu. Trenutno sta skoraj pri desetini zastavljenega cilja.

Tako bo izgledal zabojnik po preobrazbi.

»Če ne zbereva teh 15.000 evrov, se zbrani denar najprej vrne podpornikom, ki so donirali, saj množično financiranje na Adrifundu poteka na način »vse ali nič«. Zgornja meja seveda ni omejena, zbrati pa morava najmanj ta znesek, ki sva si ga zastavila,« razlaga Vinkovič. V tem primeru se bo njun projekt zavlekel in ga bosta lahko uresničila šele takrat, ko bosta zaslužila denar za preobrazbo kontejnerja v Kolibo. »To bo precej težje, saj je zaposlitev, glede na najino izobrazbo (jaz sem, recimo, magister medijskih komunikacij, Jaka še končuje magistrsko stopnjo na istem študiju), zelo težko najti, kaj šele dobiti. Zato je množično financiranje za ta projekt ena redkih možnosti in priložnosti za najino prihodnost,« poudarja Matej.

Želita si, da bi Kolibo postavila nekje ob slovenski obali med Koprom in Izolo ali pa ob kakšni reki oziroma jezeru. V Kolibi bosta ponujala slovensko pivo in vino, domače sadne sokove, uredila pa bi tudi vodovod, da bo iz pipe lahko tekla pitna voda. Zamislila sta si tudi šank slavnih, na katerem bodo zabeleženi podporniki projekta.

Da bi podporniki in zainteresirani izvedeli več o njunem projektu in spremljali, kako napreduje preobrazba zabojnika, sta ustvarila vlog.