Predstavitvena informacija

Naužijte se razgledov, ki vam bodo vzeli dih

Tudi če se bojite višine in niste adrenalinski navdušenec, vas bo izlet do dih jemajočih in arhitekturno privlačnih razglednih točk v Avstriji naravnost očaral.
Fotografija: Ob obisku Vrbskega jezera se povzpnite še na Pyramidenkogel. Foto: Gert Steinthaler
Odpri galerijo
Ob obisku Vrbskega jezera se povzpnite še na Pyramidenkogel. Foto: Gert Steinthaler


Avstrijske Alpe ne ponujajo le možnosti za pohodništvo, plezanje in smučanje, temveč tudi za preproste turistične užitke. Naši sosedje so naravne danosti tega mogočnega gorovja z okolico med drugim izkoristili tudi tako, da so zgradili sodobne razgledne ploščadi oziroma konstrukcije, ki se smiselno vklapljajo v okolje ter vas vabijo, da ga občudujete.

Bi lebdeli 200 metrov nad prepadom?
Čez zid najvišje zajezitvene zapore v Avstriji na 1933 metrih nadmorske višine nad 200-metrskim prepadom visi atraktivna ploščad Airwalk iz kovine in stekla. Skozi steklena tla lahko naravnost v globino strmite tudi sede, saj so sredi ploščadi stopnice, namenjene prav temu.

In če ostanemo pri presežnikih – nad Vrbskim jezerom stoji najvišji leseni razgledni stolp na svetu. Pyramidenkogel je visok 100 m, njegova spiralna oblika pa obiskovalcem med vzponom kot ob prihodu na vmesne razgledne ploščadi ponuja 360-stopinjski razgled na jezera in gorsko pokrajino Koroške. Na razgledno ploščad na 70 m nadmorske višine vas pripelje prozorno panoramsko dvigalo; v stavbi pa je tudi najvišji tobogan v Evropi. Po njem lahko oddrvite 52 metrov globoko s hitrostjo do 30 km/h.

Postojte v skalni steni
Razgledna ploščad Skywalk na visoki planoti Hohe Wand je zgrajena v skalo in vam daje občutek, da stojite v zraku – prosto kot ptič. Če vam bo vreme naklonjeno, bo vaš pogled segel vse do Nežiderskega jezera.

Iz skalnate stene gore Hochkar pa se v zrak dviguje spektakularna 8,5-metrska jeklena konstrukcija panoramske ploščadi 360 Grad Skytour, od koder boste videl 120 metrov v globino ter veliko kilometrov daleč naokrog, čez vse Vzhodne Alpe.

Stopnice, ki vodijo v Nič
Številne razgledne ploščadi v Zgornji Avstriji so kot nalašč za strastne uporabnike Instagrama, saj lahko na njih posnamejo čudovite fotografije priljubljenega mesteca Hallstatt, ki je uvrščeno na Unescov seznam kulturne dediščine in je množično obiskano. Obiščite ploščad v obliki roke 5fingers na Krippensteinu ali Welterbeblick oz. futuristično Welterbespirale.

5fingers je ploščad v obliki roke; od tod izvira tudi njeno ime. Foto: Sven Posch (360perspectives)
5fingers je ploščad v obliki roke; od tod izvira tudi njeno ime. Foto: Sven Posch (360perspectives)


Ob gorski postaji vzpenjače Dachstein-Gletscherbahn pa je Dachstein Skywalk, ki stoji na 2700 m nadmorske višine in je zgrajena iz 250 metrov navpično nagnjene kamnite stene Hunerkogela ter omogoča vsestranski pogled na gorsko panoramo. Najpogumnejši pohodniki na Dachstein Südwandu pa se lahko spustijo po spektakularnih stopnicah, t. i. Treppe ins Nichts, ki vodijo od visečega mostu navzdol na stekleno ploščad, od koder boste neposredno 400 metrov nad vznožjem stene. Za posebej drzne so stopnice obdane s stekleno ograjo, imajo 12-odstotni naklon in so del najvišje ležečega mostu Avstrije.

Dachstein ponuja izziv tudi najbolj drznim. Foto: Herbert Raffalt / Österreich Werbung
Dachstein ponuja izziv tudi najbolj drznim. Foto: Herbert Raffalt / Österreich Werbung


V pokrajini okrog Hinterstoderja pa boste naleteli na nenavadno razgledno ploščad Stoderblick, ki je zaradi rdečega jeklenega okvirja že od daleč njen prepoznavni znak. Ta uokvirja pogled na vrhove gorovij Toten Gebirge, Warscheneckgruppe in dolino Stodertal.

Salzburg je več kot kultura
Prefinjeni Salzburg poleg baročne arhitekture in množice kulturnih dogodkov ponuja tudi adrenalinske izkušnje, kot je sprehod po 140 metrov dolgem visečem mostu do razgledne ploščadi Glocknerblick iz jekla in lesa ali izlet do panoramske platforme Top of Salzburg na 3000 metrih nadmorske višine, ki je najvišja dosegljiva točka v SalzburgerLandu, primerna za uživanje v naravi.
 
Še več steklenih tal

Skozi steklena tla ploščadi Sky Walk boste pod svojimi nogami zagledali skalnato steno gore Hunerkogel. Ob lepem vremenu pa pogled z nje seže pogled do Slovenije in Češke. Čudovit razgled omogoča tudi panoramska cesta Bürgeralm Panoramastraße.

Kristali Swarowski 3080 metrov visoko
Ste vedeli, da korale rastejo tudi na Tirolskem? No, v parku Triassic Park Waidring je zrasla elegantna konstrukcija, ki spominja na pahljačasto koralo. Sprehod po njenih tleh je izziv tudi za najpogumnejše.

V parku Waidring stoji pahljačasta razgledna ploščad. Foto: Oberleitner
V parku Waidring stoji pahljačasta razgledna ploščad. Foto: Oberleitner


Na kar treh gorah v občini Sölden pa stojijo ploščadi, ki so jih poimenovali BIG 3 – vse tri gore so namreč višje od 3000 metrov. Pogledi se vam bodo odprli vse do Dolomitov.

Na 3210 metrih nadmorske višine na ledeniku Stubaier Gletscher poleg panoramske ploščadi Top of Tyrol najdete tudi najvišje ležečo avstrijsko gorsko restavracijo.

Najbolj ekstravagantna konstrukcija Top Mountain Star leži na 3080 metrih na gori Wurmkugel. Videti je namreč kot pagoda, njeno zunanjo steno pa krasijo kristali Swarowski, zaradi katerih se v sončnem vremenu čudovito lesketa.

V Rofangebirgu leži Adlerhorst, ploščad, podobna orlovemu gnezdu, ki velja za relativno skrito znamenitost. Tistim, ki vam razgled na gorski svet Rofana in jezero Achensee nista dovolj, pa se z žično konstrukcijo povzpnite na AirRofan Skyglider 800 metrov visoko na Gaschöllkopfu. Nato boste s približno 85 km/h spet polzeli navzdol do gorske postaje. 

AirRofan Skyglider leži 800 metrov visoko na Gaschöllkopfu. Foto: Achensee Tourismus
AirRofan Skyglider leži 800 metrov visoko na Gaschöllkopfu. Foto: Achensee Tourismus