Nekdanja prva dama Evrope letos »praznuje« 300 let

V Avstriji letos več razstav ob 300. obletnici rojstva Marije Terezije, na katerih bo predstavljena kot strateginja, mati in regentka.

Objavljeno
02. januar 2017 10.25
Š. P., STA
Š. P., STA
Dunaj - V Avstriji bodo letos, ko mineva 300 let od rojstva Marije Terezije, pripravili več razstav, ki bodo osvetlile različne vidike njenega življenja. Na njih bo Marija Terezija po pisanju avstrijske tiskovne agencije APA predstavljena kot strateginja, mati in regentka.

V Muzeju pohištva na Dunaju bodo v ospredju družinske teme, v Muzeju kočij v dvorcu Schönbrunn pa bodo na ogled postavili razstavo z naslovom Ženska moč in veselje do življenja. Na razstavah v gradovih Hof in Niederweiden bodo v ospredju politična vprašanja, o odnosu Marije Terezije do upodabljajočih umetnosti bo pripovedovala razstava v dunajskem dvorcu Spodnji Belvedere.

Marija Terezija (1717-1780) se je rodila na Dunaju kot najstarejša hči nemškega cestarja Karla VI. Leta 1736 se je poročila z vojvodo Francem Štefanom Lotarinškim, poznejšim cesarjem Francem I. Bila je začetnica habsburško-lotarinške dinastije. Rodila je 16 otrok. Leta 1740 je na podlagi pragmatične sankcije nasledila očeta.