Predstavitvena informacija

Nenavadna dejstva o najbolj priljubljenih destinacijah Slovencev

Po podatkih Statističnega urada se je v prvem četrtletju letošnjega leta na zasebno potovanje odpravilo 22 % Slovencev. 
 
Fotografija: Več kot polovica Slovencev bo letos potovala na Hrvaško.
Odpri galerijo
Več kot polovica Slovencev bo letos potovala na Hrvaško.

Od teh potovanj jih je bilo 55 % opravljenih v tujini. Med mesta, ki jih najpogosteje obiščemo, po raziskavi Masterindex družbe Mastercard® med drugim sodijo London, Rim in Milano. Najbolj priljubljena in najbolj obiskana država je za nas še vedno Hrvaška.



Raziskave tudi kažejo, da si sodobni potrošniki želimo kraje odkrivati na edinstven način. Iščemo skrite kotičke in ekskluzivne izkušnje. Za pokušino je tu nekaj nenavadnih dejstev o najbolj priljubljenih destinacijah Slovencev.

London, talilni lonec
Razmišljate o podaljšanem vikendu v evropski prestolnici? London je večni hit. Prefinjen, pisan, raznolik in neizmerno kul. Sedež britanske krone, središče hipsterske kulture in mešanica kultur. Njegovi prebivalci govorijo kar 300 jezikov! In čeprav pravijo, da britanska kuhinja ni najboljša, boste tam prav dobro jedli, saj lahko izbirate med kuhinjami sveta. Tudi za zajtrk – poleg tradicionalnega angleškega si lahko v Cereal Café privoščite kosmiče na 101 način.

London je sedež britanske krone, središče hipsterske kulture in mešanica kultur. 
London je sedež britanske krone, središče hipsterske kulture in mešanica kultur. 


Rim, večno mesto
Rima se iz davnih časov drži tudi vzdevek caput mundi, prestolnica sveta. Stari imperij se je raztezal vse od zahodne Evrope do severne Afrike in Bližnjega vzhoda. V mestu na sedmih gričih je danes več kot 900 cerkva in 280 vodnjakov. Najslavnejši je Fontana di Trevi; če vanj vržeš kovanec, se boš še vrnil v Rim. Vsak dan iz njega poberejo več kot 3000 evrov in jih namenijo dobrodelni organizaciji Karitas. Prijazni so tudi do potepuških mačk – zakon jim dovoli, da lahko tam nemoteno živijo. Njihovo osrednje zavetišče je Largo di Torre Argentina med ostalinami republikanskih templjev in gledališča, kjer je bil izdan in ubit Julij Cezar.

Rim stoji na sedmih gričih.
Rim stoji na sedmih gričih.


Milano, prestolnica mode in dizajna
Na kaj pomislite, ko vam kdo omeni Milano? Na modo, dizajn, Duomo in Scalo. Milanska katedrala velja za peto največjo na svetu; ko je Napoleon leta 1805 ustanovil italijansko kraljestvo, je bil kronan v njej, Milano pa je razglasil za prestolnico. Še ena slavna cerkev pa je Santa Maria delle Grazie, ki hrani Da Vincijevo Zadnjo večerjo. Ste vedeli, da je to pravzaprav stenska poslikava v nekdanji jedilnici tamkajšnjega dominikanskega samostana?

V milanski katedrali so kronali Napoleona.
V milanski katedrali so kronali Napoleona.


Neprecenljiva Hrvaška
Domačini jo imenujejo »lijepa naša«. Obožujemo jo tudi Slovenci, saj z več kot 2000 sončnimi urami na leto, več tisoč kilometri obale in več kot 1000 otoki že dolgo velja za našo najljubšo dopustniško destinacijo. Iz znamenite počitniške regije Dalmacije – v Splitu stoji najstarejša katoliška katedrala na svetu – izvira pasma psov dalmatincev, popularizirana z Disneyjevo risanko. Nič manj slikovita ni Istra, kjer so našli največji tartuf na svetu, ki se je vpisal v Guinnessovo knjigo rekordov.
Hrvati so v svet ponesli kravato, ki naj bi jo vojaki oblekli za obisk pri francoskem kralju Ludviku XIII. Bila mu je tako všeč, da jo je naročil še zase in danes je nepogrešljiv kos moških formalnih oprav.



V Splitu stoji najstarejša katoliška katedrala na svetu. 
V Splitu stoji najstarejša katoliška katedrala na svetu.