Predstavitvena informacija

Obiščite pravljične gradove Hrvaške

Avstrija, Češka, Bavarska so bližnje dežele, ki slovijo po očarljivih dvorcih in gradovih, po katerih so se v minulih stoletjih sprehajali prebivalci in obiskovalci visokega stanu. Manj znani, a zato nič manj zanimivi pa so dvorci na Hrvaškem – še bližje.

Objavljeno
15. oktober 2018 08.30
Posodobljeno
15. oktober 2018 08.52
Veliki tabor Foto: Zoran Jelača
Promo Delo
Promo Delo
Obisk takšnih zgodovinskih zgradb vas popelje v drugo obdobje, v doživetje preteklosti, v svet skrivnosti, legend in zanimivih navad, ki se nekoliko razlikujejo od naših današnjih. Občudujete lahko arhitekturo, zbirke pohištva in predmetov iz drugih časov.

Dan kot v pravljici
Dvorec Trakošćan iz 13. stoletja stoji na hribu in je obkrožen s prekrasnim gozdom in jezerom. Prebudil bo romantika v vas, saj se lahko po njegovi okolici popeljete s kočijo in si v notranjosti ogledate dragoceno zbirko baročnega pohištva, lovske trofeje in zbirko orožja. Legenda pravi, da je dobil ime po vitezih Drachenstein.

image
Trakošćan Foto: Sergio Gobbo

 
Grof ali grofica za en dan
Se sprašujete, kako je živeti v dvorcu, v njem spati in se počutiti kot grof ali grofica? To lahko doživite na dvorcu Bežanec in končno potešite svojo radovednost, saj je preurejen v luksuzen hotel. Poleg tega je zelo priljubljen za prirejanje porok. Novoporočene pare naj bi dobri duh obdaroval s čarovnijo večne ljubezni. Dvorec je bil zgrajen v 17. stoletju in stoji na griču nad vasico Valentinovo. Ljubitelji domače kuhinje in vrhunske kapljice boste navdušeni nad tamkajšnjo restavracijo.

image
Grad Bežanec Foto: Sergio Gobbo


Dvorec nun
Dvorec Lužnica iz 18. stoletja bil nekoč v lasti grofovske družine Rauch in je na prvi pogled morda najbolj neobičajen, saj so ga leta 1925 od njih odkupile nune in ga sčasoma spremenile v turistično atrakcijo. Odprt je za obiskovalce, ima 60 urejenih sob, konferenčno dvorano, Wi-Fi, poleg verskih dogodkov pa v njem organizirajo konference, delavnice, programe za otroke in odrasle, tabore in piknike.

image
Dvorec Lužnica Foto: Zoran Jelača

 
Če bi zidovi lahko govorili
Grad Veliki tabor stoji na vrhu Huma Košničkega in od tam več stoletij gospoduje zagorskim krajem. Je eden najbolj ohranjenih utrjenih gradov celinske Hrvaške. Z njega se odpira prekrasen pogled na Hrvaško Zagorje in del Slovenije. Z njim je povezana zgodba o Veroniki Deseniški, nežni zlatolasi lepotici, ki se je zaljubila v gospodarjevega sina in svojo ljubezen plačala z življenjem. Menda naj bi se v Velikem taboru še danes slišalo njeno hlipanje.

image
Veliki tabor Foto: Zoran Jelača

 
Zaklad, skrit med kačami
Če pogledate v smer Medvednice, boste zagotovo zagledali beli obris utrdbe na enem od njenih hribov. To je Medvedgrad, srednjeveška utrdba iz 13. stoletja, ki je najbolj znana po svojih zgodbah in legendah. Ena najbolj znanih medvedgrajskih legend je tista o lepi, a okrutni Črni kraljici, njegovi lastnici Barbari Celjski, za katero pravijo, da je skušala prevarati samega hudiča, a jo je ta razkrinkal in za kazen spremenil v kačo. Njene podložnice naj bi še vedno lazile po Medvednici, varovale zaklad svoje gospodarice in čakale junaka, ki bo poljubil kačo čuvajko in s tem Črni kraljici vrnil pravi obraz.

image
Medvedgrad Foto: Zoran Jelača

 
Če ne bi bilo Čehinje, ne bi bilo dvorca

Prekrasni dvorec Maruševec nedaleč od Varaždina je menda zgradila neka neznana, a bogata Čehinja po imenu Maruša. Dvorec se prvič omenja leta 1547 in je bil od takrat dom pomembnih družin, ki so ga posebej pazljivo urejale in nadgrajevale. Posebno dragocen je trud družine Pongratz, ki je ob pomoči uglednega švedskega pejsažnega arhitekta preuredila tamkajšnji vrt. Med drugo svetovno vojno je bil Maruševec opustošen in skoraj uničen. Nikoli več ni zasijal v svojem starem sijaju, a je še vedno dovolj čudovit, da si ga je vsekakor treba ogledati.

image
Maruševec Foto: Zoran Jelača

 
Kako je mali petelin zaustavil Turke

Predstavljajte si, da ste pod turškim obleganjem, da ste lačni in edino hrano, ki jo imate, v tem primeru petelina, izstrelite s topom na sovražnika? Zveni malo noro, kajne? To se je zgodilo na dvorcu Đurđevac, ko so ga v 16. stoletju oblegali Turki. O zvijačnosti tistih, ki so ga branili, pripoveduje legenda o Picokih oz. Đurđevanih. Dvorec je bil zgrajen v 15. stoletju na ne ravno glamurozni vzpetini sredi močvirja, zaradi česar ga uvrščajo med vodne utrdbe.

Dvorec za 20 kun
Dvorec Eltz je bil menda tako lep, da je slavni turški sultan Sulejman Veličastni osebno prepovedal njegovo uničenje. Njegova lepota ni ušla niti oblikovalcem hrvaškega denarja, ki so motiv dvorca Eltz predvideli na bankovcu za 20 kun. Dvorec je začel na svojem vukovarskem fevdu leta 1749 graditi grof Eltz. Zgradba je bila pozneje večkrat dograjena, svojo končno podobo pa je dobila v 20. stoletju. Od leta 1968 je v njem vukovarski mestni muzej.

image
Dvorec Eltz Foto: Ivo Biočina