Opazili smo: Tretji raj(h) v Mariboru

Po tem, ko je mariborski župan opravičeval neonacistične simbole, je njegova žena pustovala z nacističnim likom.

Objavljeno
09. februar 2016 11.31
Delo.si
Delo.si

»Jože, mi se iz teh likov norčujemo, pust je prava priložnost za to, da se gestapovci malo v grobu obračajo,« se je soproga mariborskega župana Anderja Fištravca Irena Polak Fištravec nespretno in nedostojno branila pred očitki, ko je na pustovanju veselo poplesavala s človekom, oblečenim v nacistično uniformo s kljukastim križem na rokavu. In to celo objavila na svojem profilu na facebooku. Prvi dami Maribora, ki je izjemno trpel pod nacističnim škornjem, se druženje − čeprav pustno − ne zdi nič spornega.

Ples prve dame Maribora z likom v nacistični unformi si si je bilo mogoče ogledati na videoposnetku, a ga je ga. Fištravec odstranila s facebooka.

»Neizobraženi in nekulturni«

Tako kot se njenemu soprogu, županu Andreju Fištravcu, ni zdelo prav nič narobe, da del navijačev NK Maribor uporablja neonacistično ikonografijo (keltski križ), zaradi česar je bil klub lani tudi kaznovan. Spomnimo, keltski križ UEFA v sodelovanju z organizacijo FARE (Football Against Racism in Europe) opredeljuje kot enega izmed glavnih neonacističnih in rasističnih simbolov. Fištravec je takrat ocenil, da »so to pač neki neizobraženi in nekulturni delegati Mednarodne nogometne zveze, ko ne vejo, kaj je keltski križ.«

Županovega sprenevednja, upoštevaje, da je doktor sociologije, smo se dotaknili tudi v Kajzercah (odprle se vam bodo s klikom na fotografijo).

Opravičilo?

Vrnimo se še v leto 2005, ko se je nekaj dni pred spominskim dnevom na holokavst na neki zabavi v maskah britanski princ Harry pojavil v nacistični uniformi s kljukastim križem na roki.

Princ se je moral javnosti globoko opravičiti.

Opravičilo je prišlo, dva dni po rajanju (dopisano 10. 2.)

Mariborski župan se je v sredo opravičil za neprimerno ravnanje svoje žene. Zatrdil je, da je zanj povsem nesprejemljivo kakršnokoli poveličevanje nacizma, fašizma ali kakršnihkoli drugih totalitarnih ideologij. Kot je povedal, se zaveda, da je župan drugega največjega mesta v Sloveniji in s tem nosi veliko odgovornost. Poudaril pa je, da lahko prevzame odgovornost za svoja dejanja, objektivno tudi za službena dejanja svojih sodelavcev, ne more pa prevzeti odgovornosti za individualna ravnanja nikogar, niti za ravnanja svoje soproge.

***

Stališča, zapisana v rubriki Opazili smo, ki ima plemenit namen širiti satirične vesti, nujno ne odražajo stališča uredništva. Oziroma ga, ko gre za občutljive (teme), skoraj nikoli ne. Namenjena je zgolj bralcem z usnjenim želodcem, vsem drugim pa priporočamo, da jo konzumirajo z izdatno mero previdnosti in skepse. Najbolj občutljivim bralcem se za morebitne neželene stranske učinke, kakršni so stres, povišan krvni tlak, zariplost in znojenje, iskreno opravičujemo.