Posestvo Moserhof: Od pogorišča do hišic s štirimi zvezdicami

Pravi mali raj je za otroke doživljajska kmetija s številnimi živalmi.
Objavljeno
08. november 2017 10.24
Posodobljeno
13. april 2018 17.45
Mitja Felc
Mitja Felc

Kako je lahko zasebna in poslovna tragedija tudi priložnost za nov turistični začetek, priča zgodba družine Hartweger na avstrijskem Koroškem, kjer so po požaru na 800 let stari domačiji sklenili, da ne bodo le obnovili od ognjenih zubljev poškodovane srednjeveške zgradbe, ampak v bližini zgradili še naselje tipičnih koroških koč iz masivnega lesa.

Danes ob obisku posestva Landgut Moserhof v kraju Moos na avstrijskem Koroškem ni ne duha ne sluha o uničujočem požaru, ki je kmetijsko posestvo, staro častitljivih 800 let, zajel pred 13 leti. »Požar nas je seveda močno prizadel, saj smo bili zaradi njega tako ob kmetijsko kot ob turistično dejavnost, s katero smo se vzporedno ukvarjali,« pravi prijetna gospodarica Gerhild Hartweger. A so zbrali voljo in pogum, da so zakorakali v novo poglavje, ki se je izkazalo za izredno uspešno zgodbo.

Nedaleč od kmetijskega posestva so sklenili zgraditi svojevrstno naselje tipičnih lesenih alpskih koč, cerkvice in velneškega objekta, kjer so prav tako do potankosti upoštevali arhitekturno tradicijo. Apartmajske hišice, skupaj z drugimi storitvami in ponudbo, so si priborile štiri zvezdice, obisk pa da hitro vedeti, da več kot upravičeno.

Lahko bi rekli, da sta edino, kar odstopa od pobega v zgodovino bivanja v gorskih kočah, električna napeljava in brezžična internetna povezava, vse drugo pa še kako pričara pristni občutek domačnosti, kot je veljal nekoč. Vsaka od sedmih koč se razprostira na okoli 120 kvadratnih metrih površine, od tega so trije spalni prostori, dve kopalnici, dnevni prostor s kuhinjo in jedilnico ter predprostor. Poleti pride zelo prav tudi terasa, na kateri ne manjka žar. Kdor dopust preživlja s psom, pa bo še toliko bolj navdušen, saj so tudi živali izjemno dobrodošle.

Sprostitev in aktivnost

»Psi zelo uživajo, če norijo po snegu,« dobro ve gostitelj Heinz Hartweger. »Na naše veliko presenečenje številni štirinožni ljubljenčki tega veselja sploh ne poznajo, dokler ne obiščejo našega posestva,« je poudaril. Za številne goste je novost tudi pohod s krpljami: z njimi pod nogami se gostje na pohod lahko odpravijo na lastno pest ali v spremstvu lokalnega izkušenega vodnika in pri tem odkrivajo čudesa koroške zimske pokrajine. Heinz in Gerhild Hartweger takšno zabavo kombinirata še z opazovanjem divjadi ali s postankom v gorski koči.

V ospredju bivanja na posestvu in ob divjem potoku Möll je gotovo pristen stik z naravo, kjer svoj košček miru na zemlji najdejo tako tisti, ki si želijo bolj ležernih počitnic, kot tisti, ki si dopusta brez aktivnega preživljanja prostega časa ne predstavljajo.

Vsekakor pa gre za naravno doživetje pokrajine in visokogorske narave med sončno dolinsko lego in visokogorskim svetom v narodnem parku Visoke Ture (Hohe Tauern). Ta se razteza čez Koroško, deželo Salzburg in Vzhodno Tirolsko ter spada med največje narodne parke v Evropi. Gorska pokrajina je zaznamovana z več kot tristo tritisočaki, prostranimi gorskimi travniki, ledeniki in hrumečimi slapovi. Tu ima svoj dom približno 10.000 živalskih vrst, med njimi gamsi, svizci, planinski orli in brkati seri. V tem edinstvenem svetu so številne pohodniške poti – njihova mreža z gorskimi vzponi obsega okrog 4300 kilometrov.

Ena prijetnejših poti, primerna za družinski potep, je po klimatskozdraviliškem resortu Groppensteinschlucht v Obervellachu, le nekaj minut oddaljenem od omenjenega počitniškega naselja. Približno uro in pol dolga krožna tura (ob majhnih otrocih se čas hoje razumljivo ponavadi močno podaljša) gre ob kristalnem hudourniku, na skupaj prehojenih dveh kilometrih in pol in po premaganih kakšnih 230 metrih nadmorske višine pa boste lahko občudovali več slapov.

Opozoriti velja tudi na Seebachtal z naravnim draguljem Stappitzer See. Velja za eno najlepših visokogorskih dolin v Visokih Turah. Njena skoraj ravna tla omogočajo enostaven sprehod (gre tudi z otroškim vozičkom), celotni krog pa sklenete v približno treh urah. Seveda lahko turo prilagodite in primerno skrajšate.

Živalsko kraljestvo

Kljub neštetim možnostim za potep v bližini Moserhofa nikakor ne bo dolgčas niti na posestvu, predvsem so takšnega mnenja najmlajši obiskovalci. Koze, ovce, zajčki, morski prašički, krave, konji, poniji, psi in mačke so njihovi stalni prebivalci. Otroci se po posestvu lahko podijo tudi s tamkajšnjimi štirikolesnimi stroji: od dirkalnikov, bagerja, gasilskega tovornjaka ... Z veseljem tako mladim kot starim ponudijo jahanje konj, ki jih vzrejajo na posestvu. »Poleg konj imamo tudi krave, te pa uporabljamo izključno za lastne potrebe oziroma potrebe naših gostov,« pojasni Gerhild Hartweger in da ob tem vedeti, da pri pripravi hrane stavijo na domače in bio izdelke. Kulinarika je namreč izredno pomemben del njihove ponudbe, tako se lahko gostje poleg bivanja v kočah, kjer si seveda lahko pripravijo svojo hrano, odločijo tudi za prenočitev s samopostrežnim zajtrkom ali polpenzionom (poleg zajtrka še večerjo). Predvsem so te možnosti veseli gostje, ki se odločijo za bivanje v apartmajih osnovne stavbe, tiste, ki jo je, kot že rečeno, napadel rdeči petelin.

Bližina treh smučišč

Kakšno uro od karavanškega predora je do posestva Moserhof, od tam pa je v približno 20 minutah mogoče prispeti do vznožja treh smučišč. Na enem je zagotovljena celoletna smuka, to je ledenik Mölltal, ki je med slovenskimi ljubitelji smučanja dobro poznan in obiskan.

Po številnih aktivnostih na prostem seveda ne sme manjkati primerna sprostitev. Ta je v prav tako pristnem in udobnem alpskem ambientu, v koči »na koncu vasi«, kjer so savne in center za dobro počutje. Po predhodnem dogovoru se lahko razvajate tudi ob masažah in kozmetični negi. Precej svojevrstno pa so zastavili sobo za sprostitev, kjer je poleg odprtega kamina v tleh nameščena steklena plošča, ki omogoča pogled na spodaj tekoči potoček.

Poleti je pri njih visoka sezona in so bolj ali manj ves čas polno zasedeni, tudi s poročnimi slavji, v ta namen je sredi turističnega naselja zrasla cerkvica. V vročih mesecih imajo gostje na voljo tudi prijeten bazen, previdno umeščen v naravo, da prav nič ne skazi podobe tipične koroške vasice.

Ker ponujajo izredno urejene alpske koče in odlične storitve, je hitro jasno, zakaj gostje prihajajo in se tudi vračajo. Pričakovali bi zasoljene cene, a je v prihodnjih zimskih mesecih, ko koče zasedejo v glavnem ljubitelji snega in smučanja, za celotno kočo (sprejme do šest gostov, možna pa je še dodatna namestitev postelje za najmlajše) treba odšteti 225 evrov na noč (oziroma 37,50 evra na osebo, če je šest gostov), 160 evrov na noč pa stane razkošen apartma, ki sprejme do štiri osebe.

Ne preseneča, da se je glas o posestvu Moserhof razširil predvsem zunaj meja Avstrije, zato je velika večina gostov tujcev. »Med tujimi gosti so daleč na prvem mestu Nemci, sledijo Nizozemci, pridejo Slovaki, Hrvati, tudi nekaj Slovencev smo že gostili,« pojasni gospodarica, ki poudari še, da veliko njihovih gostov odide na dnevni izlet v Ljubljano, od tam pa se prav vsi vračajo navdušeni nad našo prestolnico. Tudi sama jo ima v lepem spominu, a je od njenega obiska minilo že kakšno desetletje in je zato še dodatno presenečena, ko ji povemo, da se je podoba Ljubljane v tem času močno spremenila – na lepše, seveda.