Potrdili obstoj nove vrste človeku podobnih opic

Tapanulskega orangutana so našli na indonezijskem otoku Sumatra, kjer pa živi le še 800 predstavnikov te vrste.
Objavljeno
02. november 2017 20.24
INDONESIA-ANIMAL-ORANGUTAN
K. M., STA
K. M., STA

Džakarta - Znanstveniki so po več letih preučevanja potrdili, da v odročni indonezijski džungli obstaja nova vrsta človečnjakov iz rodu orangutanov. Gre za tapanulskega orangutana, ki je po besedah znanstvenikov najbolj ogrožena vrsta človeku podobnih opic na svetu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

»Gre za prvo potrditev nove vrste človeku podobnih opic po približno stotih letih,« je za AFP dejal soavtor študije Ian Singleton, direktor programa za ohranitev orangutanov na Sumatri.

Doslej znani vrsti iz rodu orangutanov sta bili orangutan z Bornea in sumatrski orangutan, zdaj pa se jima je pridružil tapanulski orangutan, ki živi v gozdu Batang Toru na indonezijskem otoku Sumatra.

Prve primerke so znanstveniki Avstralske narodne univerze opazili leta 1997 v gozdu Batang Toru južno od znanega območja sumatrskega orangutana. Takrat so to skupino živali začeli podrobno preiskovati, da bi ugotovili, ali gre za novo vrsto. Preučevali so DNK, lobanje in zobe triintridesetih orangutanov, ki so bili ubiti v spopadih z ljudmi, nato pa potrdili, da gre za novo vrsto, ki so ji nadeli znanstveno ime Pongo tapanuliensis, poroča STA.

Po videzu je tapanulski orangutan podoben orangutanu z Bornea. Njegova skodrana dlaka je barve cimeta, ima izrazite brke, od svojih sorodnikov pa se razlikuje po strukturi lobanje in kosti ter svojem vedenju. Klici odraslih samcev v povprečju trajajo 21 sekund dlje kot pri ostalih orangutanih.


Znanstveniki pozivajo, da je treba takoj začeti izvajati ukrepe za ohranitev te vrste. Foto: AFP

Po ocenah znanstvenikov živi le še okoli 800 predstavnikov te vrste. Populacijo tapanulskega orangutana ogrožajo rudarstvo, poljedelstvo, nezakonita sečnja lesa, pa tudi hidroelektrarna, ki jo nameravajo zgraditi na območju njihovega habitata.

»Orangutani se razmnožujejo izredno počasi. Če populacija upada za več kot odstotek na leto, je na poti izumrtja,« je dejal soavtor študije Serge Wich z univerze John Moore v Liverpoolu. Med kritično ogrožene vrste spadata tudi orangutan z Bornea in sumatrski orangutan. Prvih je po ocenah znanstvenikov še okoli 54.000, drugih pa malo manj kot 15.000.

Življenjski prostor orangutanov se hitro krči zaradi širitev plantaž palm za palmovo olje in nezakonite sečnje lesa. Pogosto jih napadajo tudi tamkajšnji prebivalci, ki jih imajo za nadlogo, in divji lovci, ki jih prodajajo kot domače ljubljenčke.