Triinštirideset evrov za dva espressa in dve steklenici vode

Čilski turist je bil zelo presenečen nad prejetim računom v kavarni na Trgu sv. Marka v Benetkah. Štiri pijače so ga stale triinštirideset evrov.
Objavljeno
09. avgust 2018 15.12
Posodobljeno
09. avgust 2018 16.26
Takšna lokacija res upravičuje vrtoglave cene? FOTO: Marko Feist
Be. B.
Be. B.
Čeprav je splošno znano, da turistično oblegana mesta slovijo po visokih, morda zelo oderuških cenah, vsake toliko časa po spletu zakroži fotografija računa z vrtoglavim zneskom. V časopisu The Independent so zapisali, je bil čilski turist šokiran, ko je za dve kratki kavi in dve steklenici vode na osrednjem trgu v Benetkah na računu videl 43 evrov. Ikonična lokacija Trga sv. Marka je ena največjih turističnih atrakcij tega turistično zelo priljubljenega mesta.Dvainšestdesetletni čilski turist Juan Carlos Bustamente, ki živi v Italiji, je bil zelo presenečen, ko je prosil za račun v kavarni Lavena, ki se nahaja na robu trga in naj bi veljal za najbolj prestižno in sončno lokacijo trga, je zapisal The Telegraph. Ni mogel verjeti, da je pijača tam skoraj desetkrat dražja kot sicer. Vsaka od dveh majhnih 250-mililitrskih steklenic vode je stala 11,50 evra, vsak espresso pa deset evrov. Turist je račun fotografiral in objavil na facebooku, njegovo objavo pa je delilo več kot deset tisoč ljudi. Odzvali so se tudi mnogi mediji.

»Ne vem, kaj si mislite vi, ampak 43 evrov za dve kavi in dve steklenici vode! To je kraja. Sramota!«Lastnik lokala se je odzval z besedami, da je povsem jasno zapisano, da bodo turisti morali plačati več, če želijo sedeti zunaj in da je to »premium doživetje«, sedeti na Trgu sv. Marka.

image
Trg svetega Marka z zvonikom Campanile FOTO: Marko Feist


»Ljudje se pritožujejo, ko dobijo račun, čeprav jim prej jasno pokažemo meni, kjer je zapisano, da so cene višje, če sedijo zunaj. Ponavadi samo pomahajo nazaj in so razburjeni. Če želijo le kavo, jo lahko v baru dobijo za 1,25 evra. Če pa želijo sedeti zunaj in uživati v glasbi orkestra, pogledovati na zvonik in baziliko sv. Marka, morajo plačati za to drugačno doživetje.

Ni pa to prvi letošnji primer, ki je postal »viralen«. Po tem, ko so štirje japonski študentje za kosilo (štiri zrezke, ocvrto ribo in vodo) plačali 1100 evrov, so o tem obvestili policijo. Oglasil se je tudi župan Luigi Brugnaro, ki se je strinjal, da je potrebna preiskava. Takrat je tvitnil, da bodo naredili vse, kar je v njihovi moči, da kaznujejo odgovorne. »Če se bo ta sramoten dogodek pokazal za resničnega, bodo storilci kaznovani. Mi smo za pravico – vedno.«
 


Omenjena kavarna stoji na trgu že vse od leta 1750, zadnja leta pa jo kritizirajo zaradi oderuških cen.
 
Leta 2013 so turisti za štiri espresse z likerjem plačali 95 evrov. Na raznih spletnih platformah in straneh si lahko turisti preberejo nasvete in druge koristne informacije o cenah. The Telegraph pa je tudi objavil seznam najboljših restavracij v Benetkah.