Prva indijski par osvojil Everest! Ali pa tudi ne?

Drugi indijski alpinisti so opozorili, da so fotografije njunega uspeha sporne. Zdaj zadevo preiskuje tudi nepalska policija.

Objavljeno
04. julij 2016 14.57
Mo. B.
Mo. B.

Katmandu - Na zakonca Radhod, ki naj bi 23. maja kot prvi indijski par osvojil vrh Mount Everesta, se je po prvih dneh slave vsul plaz kritik in pomislekov o njunem uspehu. Več indijskih alpinistov je namreč prepričanih, da so njune fotografije, ki naj bi bile posnete na 8.848 metrih višine, ponarejene. Posnete naj bi bile nižje na gori ali pa celo v studiu.

Po v javnosti odmevnih opozorilih je njun uspeh pod drobnogled vzela tudi nepalska policija. »Pri izdajanju potrdil se zanašamo na fotografijo, posneto na vrhu Mount Everesta ... Če jo nekdo ponaredi, je težko ugotoviti, ali je originalna,« je povedal Sudaršan Prasad Dhakal, predstavnik nepalskega urada za turizem, ki izdaja potrdila o vzponih na najvišji vrh sveta.

Čeprav, kot poroča AFP, samo laganje o vzponu na Mount Everest ni kaznivo dejanje, bi lahko par zaradi potrdila, ki mu je bil izdan, obtožili ponarejanja in goljufije.