Še vedno se ravna, a povsem raven najverjetneje ne bo nikoli (VIDEO)

Skupina strokovnjakov je 57 metrov visoki srednjeveški stolp v zadnjih 20 letih zravnala za štiri centimetre.
Fotografija: Stolp so začeli sistemsko meriti leta 1935, prvo zabeleženo letno merjenje pa sega v leto 1911. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Stolp so začeli sistemsko meriti leta 1935, prvo zabeleženo letno merjenje pa sega v leto 1911. FOTO: Shutterstock

»Še vedno se ravna,« je ob pogledu na poševni stolp v Pisi dejal inženir Roberto Cela, ki si je s skupino strokovnjakov zadal nalogo, da postopno zmanjšajo slavni nagib samostoječega zvonika stolnice svete Marije Vnebovzete. Po inženirjevih besedah bodo morala miniti še številna leta, da bo proces ravnanja uspešen, poroča tiskovna agencija AFP.

Stolp, ki so ga začeli graditi leta 1173, je začel bitko z gravitacijo zaradi nestabilne podlage že slabih pet let po koncu gradnje. Na začetku devetdesetih so ga bile pristojne službe primorane celo zapreti za enajst let, saj je s svojim nagibom, ki je takrat znašal 4,5 metra, menda nevarno ogrožal območje pod stolpom. Gradbenim strokovnjakom je tako z restavratorskimi procesi do leta 2001 uspelo nagib stolpa zmanjšati za 41 centimetrov ter še za dodatne štiri centimetre v zadnjih štirih letih.

»Namestili smo številne podporne elemente, ki smo jih zasidrali s pomočjo jeklenih kablov,« je pojasnil Cela ter dodal, da jim je s podporno konstrukcijo uspelo stolp zravnati za pol stopinje. 57-metrski stolp na srečo milijonov turistov, ki poskušajo ujeti tisto pravo pozo, kjer navidezno podpirajo znamenito turistično atrakcijo, še vrsto let ne bo povsem zravnan. Roberto Cela sicer meni, da stolp nikoli ne bo povsem raven.


 

Še vedno skrivnost


Da bi razumeli razloge, ki tičijo za premikanjem slabih 15.000 ton težkega stolpa, strokovnjaki opravljajo meritve vsako uro. »Stolp spremeni ter praviloma zmanjša svoj nagib v poletnih mesecih, saj je nagnjen proti južni strani, ki se segreje, torej se kamen razširi. S širjenjem pa se sam stolp ravna,« razlaga Nunziante Squeglia, ki že 25 let meri parametre nagiba ter raziskuje skrivnostno ozadje poševnega stolpa. Ko je sam začel delati v skupini strokovnjakov Univerze v Pisi, razlogi nagiba še niso bili pojasnjeni.

stolp so sicer začeli sistemsko meriti leta 1935, prvo zabeleženo letno merjenje pa sega v leto 1911. Osemsto let stara gradnja tako že sto let buri duhove ter je predmet številnih študij in raziskav. Med drugim tako še vedno ostaja nepojasnjeno, čemu služijo ostanki kupole, ki so jih odkrili v notranjosti stolpa.

Skupina strokovnjakov je 57 metrov visok srednjeveški stolp v zadnjih 20 letih zravnala za štiri centimetre. FOTO: Stringer/Reuters
Skupina strokovnjakov je 57 metrov visok srednjeveški stolp v zadnjih 20 letih zravnala za štiri centimetre. FOTO: Stringer/Reuters

 

Komentarji: