Skoraj tropski raj sredi spodnjesaških gozdov

Parki dejavnosti: Med Nemci priljubljen način preživljanja počitnic in sproščanja

Objavljeno
06. november 2019 12.00
Posodobljeno
06. november 2019 12.00
Parki dejavnosti so zasnovani v sozvočju z naravo, sredi gozdov ali obsežnih zelenih območij, daleč od mestnega hrupa in gneče. FOTO: Bispinger Heide
Povsem po naključju smo z družino ob načrtovanju krajšega izleta v Pariz med iskanjem prenočišča na spletu naleteli na nekaj, kar staršem z majhnimi otroki omogoča brezskrbno in sproščeno dopustovanje. Težko bi našli idealnejšo obliko počitnic. Tako imenovani naravni parki, ki bi jih lahko opisali kot nekakšen predmoderni glamping, ponujajo množico aktivnosti za otroke, tudi varstvo, in udobje najboljših hotelov.

Zasnovani so v sozvočju z naravo, sredi gozdov ali obsežnih zelenih območij, daleč od mestnega hrupa in gneče. Prvega smo pobliže spoznali ob obisku Disneylanda v Parizu pred dobrim mesecem dni, tokrat pa smo v parku istega ponudnika v Bispingenu v bližini Hamburga preživeli kopalni dan. V parku smo si želeli tudi prenočiti nekaj dni, a so bile vse hiške in sobe že mesec dni pred načrtovanim odhodom zasedene. A park je dostopen tudi dnevnim obiskovalcem, zato smo se odločili, da bomo po odlični izkušnji iz Francije v Bispinger Heide preživeli dan kopanja. Vstopnice za enodnevno kopanje za štiričlansko družino niso ravno poceni (76 evrov), toda bazenski kompleks ponuja resnično enkratno doživetje.

image
Bazenski kompleks je v celoti pokrit z ogromno stekleno kupolo, ki skriva številne manjše bazene in skrivne potočke z manjšimi in večjimi tobogani. FOTO: Bispinger Heide

 

Palme pod kupolo


V celoti je pokrit z ogromno stekleno kupolo, ki skriva številne manjše bazene in skrivne potočke z manjšimi in večjimi tobogani za najmlajše, večji bazen, kjer vsakih nekaj deset minut sirena, ki spominja na ladijsko, naznani prihod umetnih valov, ter zunanje tobogane in rečne brzice. Pod kupolo se vzpenjajo raznovrstne palme, ki v prostoru ustvarjajo podobo tropskega raja. Bazen je bil na sicer deževno soboto poln do zadnjega kotička. Napolnile so ga družine z otroki, ki še niso prešli v puberteto. Kako tudi ne, ko pa ta skoraj tropski raj sredi spodnjesaških gozdov ponuja idealne razmere za mlade družine.

Za vse tiste, ki so jim ljube neskončne ravnice, je idealen skok severno od Hamburga. Pokrajina je prepredena s kmetijami in vetrnimi elektrarnami in daje vtis, kot da se je življenje tu povsem upočasnilo, skorajda ustavilo.
Pred vhodom v bazene je pod podobno veliko kupolo ogromna pokrita igralnica, s tobogani, plezali, labirinti, bazenom z žogami in različnimi dejavnostmi, na katere se lahko otroci prijavijo. Otrokom je namenjen tudi poseben mini oder, na katerem lahko nastopajo. Kompleks ima svojo trgovino in raznovrstno gostinsko ponudbo, predvsem pa vse, kar družine potrebujejo – od previjalnic in sob za dojenje do otroških posteljic ob bazenu in mirnejših kotičkov za dojenčke ter tudi ločeno »parkirišče« za vozičke.

image
Raj za otroke in odrasle ... FOTO: Bispinger Heide


Otroka sta v bazenu preživela ves dan. Iz vode sta šla le toliko, da sta vase zmetala klobase in krompirček v restavraciji ob bazenu. Najmlajši bi moral kakšno urico tudi odspati, a se ga ni dalo dobiti s toboganov. »Gan, gan, gan,« je kričal in kazal s prstom proti toboganom, kjer je skupina otrok, starih do štirih let, neutrudno tekala po stopnicah in se spuščala po toboganu. Eni z nogami, drugi z glavo naprej. V nasprotju z večino bazenov tukaj ni smrdelo po kloru. To upravljavec tudi obljublja – manj klora v vodi. Tudi sicer so tovrstni počitniški parki zasnovani okolju bolj prijazno.
 

V sožitju z naravo


Že v parku uro vožnje iz Pariza smo opazili, da so pri gradnji uporabili veliko lesa, da uporabljajo ekološko izdelana mila in čistila ter da je na splošno park zasnovan tako, da daje vtis sožitja z naravo. To je bilo še posebej očitno v parku v Bispingenu, saj so bile hišice večinoma enostanovanjske in postavljene sredi gozda, park pa ponuja tudi različne aktivnosti na prostem. Od ježe s konji, ziplina, lokostrelstva, adrenalinskega parka do vožnje z ladjicami po jezeru, kolesarjenja ... Za otroke skrbi skupina animatorjev, urejeno je tudi varstvo, organizirane so različne delavnice, od grafitiranja in plesa, barvanja obraza do taborniških aktivnosti v okoliških gozdovih.

Park je bil ob našem prihodu polno zaseden in razen pregrešno dragih luksuznih hišic drugih, navadnih apartmajev ni bilo več mogoče dobiti za najem. Zato smo se odločili ostati le na enodnevnem kopanju. Takšno preživljaje počitnic ali le nekaj prostih dni je med Nemci zelo priljubljeno, zato je smiselno aktivnosti vnaprej načrtovati in rezervirati. To je mogoče tudi s posebno aplikacijo, ki si jo lahko naložite na mobilnik. Nekaj podobnega smo zasledili že v prvem glampingu na Hrvaškem, ki so ga lani odprli ob avtokampu v Medulinu, kamor redno zahajajo tudi Slovenci. Aplikacija je zelo priročna, še posebej ker so hišice v parku razkropljene po veliki površini in je tako recepcija na dosegu roke ob vsakem času.

image
V Hamburgu je nujna vožnja z ladjico po rečnih rokavih in skozi pristanišče. FOTO: Jure Eržen

 

Smučanje za pokušnjo


Bispingen obiskovalcem ponuja še eno zanimivo doživetje – pokrito smučišče. To je odprto 365 dni na leto in ima okoli 300 metrov dolgo smučarsko progo. Kakšno uro vožnje južno od Hamburga je počitnikovanje v Bispinger Heide tudi dobro izhodišče za izlete v okolico. Hamburg že sam po sebi ponuja kar nekaj zanimivosti. Nujna je vožnja z ladjico po rečnih rokavih in skozi pristanišče. Odločili smo se za vožnjo s »taksijem«, iz katerega lahko poljubno izstopaš na želenih lokacijah in si ogledaš na primer pomorski muzej ali pa impozantno filharmonijo, ki se dviga nad pristaniščem.

Mesto je bogato z Unescovo kulturno dediščino v obliki skladišč, zgrajenih iz rdeče opeke na prelomu iz 19. v 20. stoletje. Danes v skladiščih domujejo Minimundus, pomorski muzej, muzej čokolade in začimb ... Za vse tiste, ki so jim ljube neskončne ravnice, pa je idealen skok severno od Hamburga. Pokrajina se povsem zravna in je le kakšen meter nad ali celo nekaj metrov pod morsko gladino. Prepredena je z govedorejskimi kmetijami in vetrnimi elektrarnami in daje vtis, kot da se je življenje tu povsem upočasnilo, skorajda ustavilo.