Skrivnostne smrti naj bi raziskal cerkveni inkvizitor

V neki spodnjebavarski župniji je v nekaj letih umrlo kar pet aktivnih župljanov. Golo naključje? Odgovor naj bi dal inkvizitor.

Objavljeno
03. marec 2016 14.49
M. Gr.
M. Gr.

Majhna katoliška župnija Ering am Inn, ki leži na Spodnjem Bavarskem, šteje vsega 1700 duš. Kljub temu je v zadnjih šestih letih tam nepričakovano umrlo več župljanov, katerih skupna lastnost je bila, da so bili močno angažirani pri delu župnije in so bili nosilci različnih cerkvenih funkcij. Ko je kot zadnji pred dnevi nepričakovano umrl predsednik župnijskega sveta Manfred H., je grof Endre Esterházy pri sebi sklenil, da je nastopil zadnji čas, da piše pismo škofu v Passau.

Peterica umrlih

»Tako ne gre več naprej,« je zapisal 65-letni grof, ki ima v župniji Ering am Inn svoj grad, čeprav s soprogo, 56-letno operno pevko Christine Esterházy zadnja leta večino časa preživita v sosednji Avstriji. »Neka vrsta škofovskega inkvizitorja mora priti v župnijo in raziskati nenavadne pojave,« je bil odločen grof.

V pismu škofu grof Esterházy našteje pet smrtnih primerov. Najprej je leta 2010 umrla cerkovnica Anneliese W. Za njo je umrl namestnik predsednika župnijskega sveta Joseph M. Oktobra 2013 je v starosti vsega 52 let umrl župnik Martin S. Leto kasneje je umrl bralec božjega berila pri mašah in pomočnik pri obhajilu, 56-letni Otto S. In nazadnje, sredi februarja, že omenjeni predsednik župnijskega sveta Manfred H.

Umanjkanje teološkega odgovora

Grof Esterházy sicer ne dvomi, da so vsi omenjeni umrli naravne smrti. Ne, nikakor noče namigovati, da jih je kdo umoril. Toda toliko smrti na kupu in to ravno med cerkveno najbolj dejavnimi župljani preprosto ne more biti običajno. To sproža vprašanja. Zato bi po grofovem mnenju »moral inkvizitor na mestu samem razčistiti, kako je mogoče s cerkvenega in krščanskega stališča pojasniti te nič dobrega obetajoče smrti«. Skratka, grof si je zaželel teološki odgovor na uganko, ki jo je pri njem sprožila smrt peterice.

Škofija iz Passaua, ki jo vodi škof Stefan Oster, se je na tako jasno grofovo zahtevo morala odzvati. V svojem odgovoru je zapisala, da škofija ne more preveriti, ali je bila v danem časovnem obdobju statistično pogostnost smrti med cerkveno najbolj angažiranimi člani župnije resnično večja. »Zahtevo po imenovanju 'inkvizitorja',« je dodala, »pa je treba zavrniti že samo zaradi tega, ker inkvizicije v Katoliški cerkvi kratko malo ni več.«

Namesto inkvizitorja odposlanec

A ker ne škof ne škofija seveda nista mogla ostati brezbrižna do počutja svojih vernikov v župniji Ering am Inn, je škof tja vendarle poslal posebnega odposlanca, ki mu je zaupal nalogo, da preveri razmere na kraju samem. Ta je po razgovoru s številnimi člani župnije ugotovil, da »o kaki splošni vznemirjenosti med župljani ni niti sledu«.

Tudi domači župnik Peter Kieweg ni v svoji župniji zaznal nobenega posebnega vznemirjenja. Prej nasprotno. Opazil je, da se grofovemu ravnanju ljudje prej posmehujejo, kakor pa da bi ga bili jemali resno. Kako je lahko grof prišel do zamisli, da so smrtni primeri, ki jih našteva v pismu škofu Stefanu Osterju, med seboj povezani, si župnik ne zna pojasniti. »Grofa Esterházyja preslabo poznam,« odgovarja. Toda nekateri prebivalci menijo, da je si je grof kratko malo zaželel nekoliko medijske publicitete. »To mu je tudi uspelo,« lakonično odgovarja župnik Peter Kieweg.