Solar Impulse 2 uspešno preletel Atlantik

Švicar Bertrand Piccard je postal prvi človek v zgodovini, ki je z letalom na sončni pogon preletel Atlantski ocean.

Objavljeno
23. junij 2016 14.39
Payerne, Switzerland: Today,Solar Impulse 2, the second single-seater solar aircraft of Bertrand Piccard and André Borschberg designed to take up the challenge of the first round-the-world solar flight, without any fuel in 2015, carried out its first
Ju. K.
Ju. K.

Sevilla − Letalo Solar Impulse 2 je danes zjutraj srečno pristalo v Španiji in s tem zaključilo eno najzahtevnejših etap na svoji poti okoli sveta, ki se bo končala v Abu Dhabiju. Švicarski pilot Bertrand Piccard je postal prvi človek v zgodovini, ki je z letalom na sončni pogon preletel Atlantski ocean.

Njegova pot iz New Yorka do Seville je trajala 70 ur, med njo pa letalo ni porabilo niti kapljice goriva. Zanašalo se je izključno na energijo sonca, ki jo je podnevi ujelo s pomočjo kakih 17.000 sončnih celic.

Let čez Atlantik je imel za organizatorje projekta velik simboličen pomen, saj je premostitev razdalje med Evropo in Ameriko v zgodovini vedno bila največje znamenje uspeha. Upali so, da bodo atlantsko etapo končali v Parizu, tako kot je to med prvim poletom med kontinentoma leta 1927 storil Charles Lindbergh, a so morali svoje načrte spremeniti zaradi neugodnih vremenskih razmer.

Projekt, ki ga je 57-letni Piccard zasnoval skupaj s svojim poslovnim partnerjem Andréjem Borschbergom, je namenjen predvsem promociji alternativnih virov energije. »Cilj poleta ni spremeniti letalstvo, kot je to storil Charles Lindbergh, temveč spodbuditi ljudi, da uporabljajo obnovljive tehnologije,« je v intervjuju za Guardian le nekaj ur pred pristankom v Španiji povedal Piccard.

Naslednja, po vsej verjetnosti zadnja etapa poleta bo potekala čez Sredozemlje. Organizatorji na njej ne pričakujejo bistvenih težav.