Svet so ljudje: Kraljevo odmevno sporočilo

Posnetek govora, v katerem norveški kralj poziva k večji strpnosti do beguncev in istospolno usmerjenih, je hitro postal internetna senzacija.

Objavljeno
08. september 2016 18.08
NORWAY-ROYALS
Ju. K.
Ju. K.

Oslo -- Nastopi norveškega kralja Haralda V. redko požanjejo toliko mednarodne pozornosti, kot ga je tisti, ki ga je 79-letni monarh prejšnji teden imel na svoji vrtni zabavi v Oslu, kjer se je pred 1500 gosti zavzel za več tolerance do raznolikosti. S svojimi besedami o nujnosti izražanja solidarnosti do beguncev in spoštovanju pravic istospolno usmerjenih, je kralj pozitivno presenetil marsikaterega gosta in državljana.

Posnetek njegovega govora je hitro zakrožil po svetovnem spletu, na družbenem omrežju Facebook si ga je do danes ogledalo že več kot 3,2 milijona ljudi. Kot poročajo zahodni mediji, je norveški kraljevi dvor v zadnjih dneh prejel ogromno število prošenj za njegov uradni prevod v angleščino.

Kralj je v govoru goste in državljane pozval, naj podprejo »zaupanje, solidarnost in velikodušnost«, pri tem pa poudaril, da koncept doma ne more biti opredeljen samo skozi meje nacionalnih držav. »Včasih je težko povedati, od kod ste, kakšna je vaša narodnost. A dom je tam, kjer je srce.« Enak pristop zagovarja glede vprašanja verske svobode in raznolikosti – na Norveškem živijo ljudje, ki verjamejo »v Boga, Alaha, vesolje in nič od tega«, pravi kralj –, podpira pa tudi pravice gejev in lezbijk. Norvežani so po njegovih besedah »dekleta, ki imajo rada dekleta, fantje, ki imajo radi fante, ter dekleta in fantje, ki imajo radi drug drugega«.

Norveška se tako kot druge evropske države že nekaj časa spopada s širjenjem protimigrantskega razpoloženja, hkrati pa poskuša storiti čim več za integracijo okoli 30.000 pribežnikov, ki so se v času begunske krize zatekli na njeno ozemlje. Mnogi Norvežani so kraljev govor razumeli kot poskus obrazložitve sprememb, ki jih doživlja njihova družba. Marsikdo je ob tistem, kar je slišal, začutil olajšanje in ponos.